Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI DOKUMENTI:

Britanski špijuni nadzirali korisnike YouTubea i Facebooka

tipkovnica
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
28.01.2014.
u 17:17

Britanski GCHQ svojim je američkim partnerima 2012. godine demonstrirao pilot-program "Cičeći dupin"

Britanska tajna služba GCHQ nadzirala je aktivnosti korisnika YouTubea, Facebooka i Bloggera, pokazuju dokumenti američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) koje je uzeo zviždač Edward Snowden, a objavio NBC News.

Naime, britanski cyber-špijuni svojim su američkim partnerima 2012. godine demonstrirali pilot-program u sklopu kojeg su nadzirali YouTube u stvarnom vremenu i prikupljali adrese milijardi videa te neke korisničke podatke za analizu. U vrijeme kada su tiskani dokumenti u kojima se to navodi, agenti su mogli špijunirati i Facebook i Twitter.

Prezentacija obuhvaća dio koji se bavi širokim nadziranjem internetske aktivnosti kao što su snimke na YouTubeu, linkovi koje su korisnici Facebooka lajkali te posjeti na Blogspotu i Bloggeru. Program nadziranja zove se "Cičeći dupin", a ispod tog naziva u dokumentima nalazi se slika dupina koji drži limenku koja izgleda poput limenke WD40, ali s natpisom GTE. Riječ je o kratici za Global Telecoms Exploitation, odjelu GCHQ-a za koji se vjeruje da može prikupljati podatke iz optičkih kabela, prenosi BBC.

Stručnjaci su za NBC News rekli da dokumenti pokazuju kako su britanski obavještajci ili sami imali pristup kabelima s internetskim prometom ili su koristili treću stranku da bi dobili pristup podacima te da su mogli uzeti neke ključne podatke o pojedinim korisnicima. Predstavnici Facebooka i Googlea, koji posjeduje YouTube, rekli su da britanskoj vladi nisu dali dozvolu za pristup podacima te da nisu bili svjesni da je došlo do prikupljanja podataka. Jedan anonimni izvor blizak Googleu rekao je da je tvrtka bila šokirana kada je doznala da Velika Britanija uzima njihove podatke.

Iz GCHQ-a nisu htjeli komentirati dokumente.

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
17:46 28.01.2014.

ma neka špijuniraju, moraju ljudi zaradit plaću..... ako neće oni onda susjede špijuniraju 100%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije