Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijava

Bosanci Dubrovčane namjerno prebacuju na svoje mobilne mreže

Dubrovnik zidine (1)
Grgo Jelavić/PIXSELL
12.01.2011.
u 14:25

Udruga Telekom podnijela je prijavu protiv bosanskohercegovačkih mobilnih operatera

Udruga Telekom  Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture RH, Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH i Ministarstvu komunikacija i prometa BiH podnijela je prijavu zbog postupanja mobilnih telekomunikacijskih operatora iz Bosne i Hercegovine na štetu građana Republike Hrvatske.

Veliki broj korisnika mobilnih komunikacijskih mreža na području Grada Dubrovnika i Općine Župa dubrovačka već godinama ima probleme s razinom signala mreža mobilnih operatora iz Bosne i Hercegovine zbog čega im se mobilni telefoni neočekivano spajaju na mreže operatora iz BiH što ljudima stvara velike i neopravdane troškove roaminga. Pojednostavljeno, iako se netko nalazi u svojem stanu, primjerice u dubrovačkom naselju Mokošica, ako se njegov mobitel spoji na mrežu operatora iz BiH cijene svojih poziva platit će kao da se nalazi u inozemstvu, a da to i ne zna. Takve situacije nisu rijetke, a ima ih i u drugim pograničnim područjima.

 Svima je jasno da se radiovalovi ne mogu zaustaviti na državnoj granici zbog čega susjedne države, pa tako i Republika Hrvatska s Bosnom i Hercegovinom, imaju potpisan niz bilateralnih sporazuma kojima reguliraju postupanje operatora u pograničnim područjima radi smanjenja mogućnosti međusobnog ometanja.

Međutim, konkretan slučaj, čije rješavanje tražimo, prilično je specifičan i odudara od uobičajene i dogovorene prakse jer  je telekomunikacijski stup na kojem se nalaze bazne stanice mobilnih operatora BH Telekom d.d., HT Mostar d.d. i Telekom Srpske a.d. postavljen neposredno uz državnu granicu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Osim toga, dva od tri spomenuta bosanskohercegovačka mobilna operatera dio antena postavili su tako da njima pokrivaju samo područja Republike Hrvatske i to pojedinih naselja Grada Dubrovnika (naselja Šumet, Knežica, Komolac, Mokošica, Nova Mokošica i Rožat) i dijela Općine Župa dubrovačka (naselja Brgat Gornji, Brgat Donji, Grbavac, Martinovići, Makoše, Buići, Petrača, Čelopeci i Čibaća.

Premda već sam položaj ovog telekomunikacijskog stupa neposredno uz državnu granicu, i to u „klinu“ kojim teritorij BiH ulazi u RH, naznačava da bi riječ mogla biti upravo o namjeri da se signalom mobilnih operatora iz BiH pokriva područje Republike Hrvatske, smjer u kojem su okrenute antene i kojima se pokriva isključivo područje Republike Hrvatske to i dokazuje.

 Budući da ovakvo ponašanje mobilnih telekomunikacijskih operatora Bosne i Hercegovine držimo štetnim za građane, ali i gospodarstvo Republike Hrvatske, od nadležnih tijela obiju država zahtijevamo brzu i odlučnu reakciju, kaže se u priopćenju udruge Telekom.

Naša Udruga je danas Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukrure RH, Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH i Ministarstvu komunikacija i prometa BiH podnijela prijavu zbog postupanja mobilnih telekomunikacijskih operatora iz Bosne i Hercegovine na štetu građana Republike Hrvatske.

 

Veliki broj korisnika mobilnih komunikacijskih mreža na području Grada Dubrovnika i Općine Župa dubrovačka već godinama imaju značajne probleme s razinom signala mreža mobilnih operatora iz Bosne i Hercegovine usljed čega im se mobilni telefoni neočekivano spajaju na mreže operatora iz BiH što ljudima pričinja značajne i neopravdane roaming telekomunikacijske troškove. Pojednostavljeno, iako se netko nalazi u svojem stanu, primjerice u dubrovačkom naselju Mokošica, ukoliko se njegov mobitel spoji na mrežu operatora iz BiH cijene svojih poziva platit će kao da se nalazi u inozemstvu a da to i ne zna. Takve situacije nisu rijetke a, nažalost, ima ih i u drugim pograničnim područjima.

 

Svima je jasno da se radiovalovi ne mogu zaustaviti na državnoj granici zbog čega susjedne države, pa tako i Republika Hrvatska s Bosnom i Hercegovinom, imaju potpisane niz bilateralnih sporazuma kojima reguliraju postupanje operatora u pograničnim područjima u cilju smanjenja mogućnosti međusobnog ometanja.

 

Međutim, konkretan slučaj čije rješavanje tražimo je prilično specifičan i odudara od ubobičajene i dogovorene prakse budući je telekomunikacijski stup na kojem se nalaze bazne stanice mobilnih operatora BH Telekom d.d., HT Mostar d.d. i Telekom Srpske a.d. postavljen neposredno uz državnu granicu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

Osim toga, dva od tri spomenuta BiH mobilna operatora dio antena su postavili na način da njima pokrivaju samo područja Republike Hrvatske i to pojedinih naselja Grada Dubrovnika (naselja Šumet, Knežica, Komolac, Mokošica, Nova Mokošica i Rožat) i dijela Općine Župa dubrovačka (naselja Brgat Gornji, Brgat Donji, Grbavac, Martinovići, Makoše, Buići, Petrača, Čelopeci i Čibaća.

 

Premda već sâm položaj ovog telekomunikacijskog stupa neposredno uz državnu granicu, i to u „klinu“ kojim teritorij BiH ulazi u RH, naznačava kako bi se moglo raditi upravo o namjeri da se signalom BiH mobilnih operatora pokriva područje Republike Hrvatske, smjer u kojem su okrenute antene kojima se pokriva isključivo područje Republike Hrvatske u potpunosti otklanja bilo kakvu dvojbu da se radilo upravo o namjeri pokrivanja isključivo područja Republike Hrvatske od strane mobilnih operatora BiH.

 

Budući ovakvo ponašanje mobilnih telekomunikacijskih operatora Bosne i Hercegovine držimo štetnim za građane, ali i gospodarstvo Republike Hrvatske, od nadležnih tijela obiju država zahtjevamo brzu i odlučnu reakciju.

 

Ključne riječi

Komentara 23

ZA
ZAGIMAN
18:36 12.01.2011.

Dragi sugrađani. Navedeni problem lako možete riješiti tako da u mobilnom telefonu odaberete RUČNO, a ne automatsko traženje mreže !!! Tada će vam troškovi roaminga biti 0 kn ;)

DE
Dervenćanin
18:38 12.01.2011.

crocro, nije ti to sto si napiso sasvim tocno...ja kad odem u bosnu imam t-com signal s Plehana...to ti je jedan brezuljak iza Dervente cca 25 km juzno od Slavnoskog Broda zracne linije...i to cak solidan...

FI
fikisimo1
20:48 27.01.2020.

Eronet su poznate lopine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije