Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Asteroid Bennu može pogoditi Zemlju, gađat ćemo ga nuklearkom?

Na asteroid Bennu bi ove godine trebala stići letjelica OSIRIS-REx i donijeti podatke na Zemlju
11. ožujka 2018. u 10:17 28 komentara 32002 prikaza
Foto: Thinkstock

Asteroid Bennu, promjera od 500 metara, kruži oko Sunca brzinom od 101.388 km/h, a znanstvena istraživanja ukazuju na mogućnost od 1:2700 da bi nas mogao pogoditi 2135. godine.

asteroid Potencijalna opasnost Asteroid veći od Golden Gate mosta putuje prema Zemlji

NASA ne vjeruje da bi Zemlja mogla biti ugrožena, uvijek postoji šansa da se u putanji nešto poremeti, pa stoga ne žele prepustiti stvar slučaju.

I tog razloga pokrenut je projekt pod nazivom HAMMER (Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response), kojeg vode NNSA , NASA i dva američka državna odjela iz Ministarstva energije. Žele lansirati letjelicu težine od 8,8 tona koju nazivaju "impactor" i zabiti ju u Bennu, ili koristiti nuklearno oružje za odvraćanje ili uništavanje, piše buzzfeed.com.

"Ukoliko je asteroid mali i imamo na raspolaganju dovoljno vremena možemo ga skrenuti pomoću 'impactora', no ako ćemo biti u žurbi koristit ćemo nuklearno oružje", izjavio je fizičar David Dearborn.

"Ne možete nikada biti sigurni hoće li se asteroidi držati putanja koje su proračunate jer morate u obzir uzeti čimbenike kao što su solarni vjetrovi i gravitacijsko polje Jupitera, a postoji i mnoštvo opasnih asteroida koje još nismo otkrili", navodi znanstvenik i dodaje kako je upravo zbog toga pokrenut projekt HAMMER.

Mada je projekt pokrenut, to još uvijek ne znači da će biti realiziran jer se procjenjuje da će troškovi iznositi više milijardi dolara.

Na asteroid Bennu bi ove godine trebala stići letjelica OSIRIS-REx koja je lansirana 2016. godine i donijeti s njega uzorke tla na Zemlju, pa bismo mogli saznati više podataka o njegovom sastavu i koliko bi mu jak bio udarac da nas pogodi.

Pogledajte Nostradamusova predviđanja koja su se ostvarila:

1 / 7
Francuski fizičar i astrolog Cue Michel de Nostradame poznatiji samo kao Nostradamus najpoznatiji je prorok na svijetu. Preminuo je davne 1566. godine, no iza sebe je ostavio brojna proročanstva, a mnogi vjeruju kako su se neka i ostvarila.
2015 TB145 Opet u susjedstvu Asteroid u obliku lubanje vratit će se 2018. dug 400 metara Stigao iz drugog planetarnog sustava: 'Ta stvar je vrlo čudna' dinosauri PEHISTI Dinosauri ne bi izumrli da je asteroid pao bilo gdje drugdje na Zemlji!
Njega kose
BUDI DIVA
U Novoj godini zablistaj poput holivudske zvijezde: Kako uz male trikove do idealne frizure za najluđu noć

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Optimyst
  Optimyst:

  Senzacionalizam u punom sjaju-nekad je ovako nešto bilo ispod razine VL-a...

 • Draš:

  Za takav scenarij se priprema i S.Koreja a vi im zbog toga nabijate sankcije,haha.....moralne nakaze.

 • makan tahi:

  znaju ili misle?, javite kad da počnem paničariti