Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dug 400 metara

Stigao iz drugog planetarnog sustava: 'Ta stvar je vrlo čudna'

Foto: NASA
21.11.2017.
u 14:50

'Ta stvar je vrlo čudna', kazala je Karen Meech s havajskog astronomskog instituta, koja je vodila istraživanje.

Dug je 400 metara, nalikuje divovskoj cigari i ne sliči ni na što dosad viđeno u našem Sunčevom sustavu. Astronomi su prvi put opazili "međuzvjezdanog posjetitelja", kako ga je u svom priopćenju opisala NASA.

Iznenađeni viđenim, astronomi su se zagledali u neobičan oblik stjenovitog tijela, koji je deset puta duži nego što je širok, što ga jasno razlikuje od asteroida koji kruže oko Sunca. 

1/8

Crvenkasti, izduljeni meteorit putovao je milijune godina iz drugog planetarnog sustava prije nego što su ga otkrili znanstvenici s havajskog sveučilišta u Honoluluu. "Ta stvar je vrlo čudna", kazala je Karen Meech s havajskog astronomskog instituta, koja je vodila istraživanje. 

Asteroid, koji su nazvali Oumuamua (glasnik, na havajskom), otkriven je iz zvjezdarnice Pan-STARRS 19. listopada, a otkriće je objavljeno u utorak u časopisu Nature. 

"Desetljećima smo teoretizirali da su takvi međuvjezdani objekti tu negdje, a sada prvi put imamo izravan dokaz da postoje", rekao je jedan od čelnika NASA-e Thomas Zurbuchen. "To povijesno otkriće nam otvara novi prozor u proučavanju planetarnih sustava izvan Sunčevog", naglasio je. 

Ključne riječi

Komentara 16

ZG
zg223
15:10 21.11.2017.

svasta,ljudi misle da znaju sve o svemu a neznaju nista o nicemu..pa se cudom cude

Avatar pendreck
pendreck
18:00 21.11.2017.

svemirski brod. jasna stvar. vidio to vec prije 35 g u zvjezdanim stazama

DU
Deleted user
16:28 21.11.2017.

Ne znan bi li se smija ili plaka na naslov,dno dna ste postali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije