Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cupertino

Apple predstavio novi MacBook Air, prijenosnik budućnosti

Apple MBA (1)
Foto: AFP/Reuters
1/12
20.10.2010.
u 21:44

Predstavljen je i novi multimedijski paket iLife 11, uvođenje videotelefonske tehnologije FaceTime s iPhonea na računala, te novi MacOS Lion

Apple je sinoć, nakon trijumfalno završenog poslovnog tromjesečja i prihodom od 22 milijarde dolara, na priredbi u sjedištu tvrtke u Cupertinu predstavio svoje nove računalne adute za jesen. Poslovni direktor Tim Cook govorio je o rastu od 27 posto godišnje, o tome da po prodaji u 318 Appleovih trgovina u 11 zemalja njihova računala čine čak 20,7 posto svih "ručno" prodanih računala na svijetu.

Prvu je novost, paket iLife 11, predstavio potpredsjednik Applea Phil Schiller. iPhoto 11 postaje svjestan zemljopisnih značajki snimljenih fotografija, a ne samo datuma. Sada se fotke osim na društvene mreže iz albuma mogu izravno slati i elektoničkom poštom. Nova inačicu programa za uređivanje videa iMovie 11 generira foršpan, uvedena je obrada zvuka i specijalni zvučni efekti. Novi GarageBand se još više približava softveru za profesionalnu produkciju glazbe pri čemu je moguće i popravljati greške na snimci žive izvedbe. Svi novi kupci računala novi iLife dobijaju besplatno, a u prodaji će paket stajati 49 dolara.

Prava velika novost jest vezivanje tehnologije s iPhonea i iPoda Touch FaceTime za MacOS. S računala se javljajte glasom i likom na Appleove prijenosne uređaje.
MacOS X je dozrio u posljednjih deset godina: izašlo je kao na traci čak sedam velikih unapređenja. Jedno od najnovijih je sve složenije upravljanje računalom gestama rukom s više prstiju umjesto mišem. Produktivna razmjena s prijenosnih račuala i mobilnih uređaja. Valja joj dodati još jednu: App Store i za Mac. Trgovina softverom postaje dostupna u studenome. Sve ostalo dolazi s osmom inačicom MacOS-a Lion u ljeto 2011.

Glavna je hardverska novost bio unaprijeđeni seksi superlaki MacBook Air. Nešto popurt spoja iPada i notebooka. Računala su još pristojne veličine, znatno boljih osobina od netbooka, a jednako su laka. U prosjeku su i cijene niže nego u prve generacije MacBook Aira, koja je očigledno bila za pelješenje bogataša koji su ih prvi morali imati. Steve Jobs je to računalo proglasio budućnošću prijenosnih računala. Još tanji i još lakši. Više se ne prodaje s tvrdim diskom, nego samo s memorijskim diskovima. baterija izdržava sedam sati rada ili 30 dana u snu. Nemaju optičku jedinicu, a softver dolazi na memorijskom USB ključiću! Tipkovnica izgleda jednako, a unutrašnjos otprilike ka baterije uz dodatak "još nečega". Manji s ekranom od 11,6 inča počinje s cijenama od 1000, a 13-inčni od 1300. Najskuplji s diskom iz flash memorije kapaciteta 256 GB stoji 1600 dolara i u Apple Storeu na internetu mogu se kupiti odmah.

Kad će u Hrvatsku? Možda i prije iPada, nagađamo mi.

Komentara 9

Avatar commentator
commentator
09:25 21.10.2010.

Još jedna igračkica za tehnološke freakove. Ti proizvođaci prazne crijeva nevjerovatnom brzinom, k\'o da konzumiraju enormne količine laxativa. Evo novih hodočašća i kampiranja pred dučanima, zadnje je bilo prije koliko mjeseci? Cjena? X dolara? Pa i u redu je daa si amerikanci povuku dolare iz svijeta - caru carevo.

UN
unknown99
14:47 21.10.2010.

Ne znam zasto bi bili tehnoloski freakovi. U americi se to smatra studentskim racunalom, a kod nas zbog svoje cijene nekim tehnoloskim megacudom za ultra geekove. Imaju svoju filozofiju koja je nesto drugacija od ostalih, znaju dobro upakirati proizvod i prodati. Da kod nas dode kao i kod njih, a ne da ovdje lopovi nabijaju cijene na vise tisuca eura, nebi od muhe radili slona. I onda se cude, sto se racunalom zna sluziti samo mali broj ljudi...

Avatar Časna seka
Časna seka
22:50 20.10.2010.

Vidi se da je netko kratio ovaj tekst. Nije trebao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije