Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzrokuju li rak?

10 mobitela koji najviše zrače i 10 mobitela koji najmanje zrače

mobiteli telefoniranje
VL
02.06.2011.
u 08:27

Uređaji kao takvi nisu štetni, ali puno ovisi i o načinu korištenja. Također, nema sigurnih dokaza da uređaj koji ima veću radiofrekventnost predstavlja veću ili bilo kakvu štetu za zdravlje od mobitela koji manje zrači

Korisnici mobitela poprilično su se uzbunili nakon što je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila alarmantnu vijest kako postoji mogućnost da su mobiteli kancerogeni. Iako su objavili zaključke kako su korisnici mobilnih telefona, a u današnje vrijeme to je većina populacije, izloženi povećanom riziku od malignih oboljenja mozga, napomenuli su da za to još uvijek nema dokaza. Ipak, stručnjaci iz Velike Britanije uvjereni su kako WHO ne bi objavljivao takve informacije da zaista nisu potkrijepljene dokazima.

Postoje li dokazi za takvu tvrdnju ili ne, korisnike svakako zanima je li baš njihov mobitel u grupi visokog rizika. CNN je objavio popis modela mobilnih uređaja koji se mogu nabaviti kod teleoperatera u SAD-u, a neki od njih mogu se nabaviti i na hrvatskom tržištu. Popis mobitela s najvišom odnosno najnižom razinom radiofrekvencijske energije sastavila je Radna skupina za okoliš, američka lobistička udruga koja se zalaže za javno zdravlje i okoliš.

Za korisnike je svakako važno kako uređaji kao takvi nisu štetni nego da puno ovisi i o načinu korištenja. Također, nema sigurnih dokaza da uređaj koji ima veću radiofrekventnost predstavlja veću ili bilo kakvu štetu za zdravlje od mobitela koji manje zrači.

Glavno mjerilo za količinu zračenja je takozvana specifična stopa apsorpcije (SAR) koja mjeri količinu radiofrekvencijske energije koju tijelo primi iz mobilnog uređaja, a manji broj svakako predstavlja i nižu izloženost zračenju.

Prema američkim zakonima, uređaj se na tržištu može prodavati samo ako dobije pozitivnu ocjenu Savezne komisije za komunikacije koja je odredila kako maksimalni SAR smije biti 1,6 watta po kilogramu. SAR, kako smo napomenuli, također ovisi i o učestalost korištenja mobitela, postavkama mobilnog operatera i pokrivenosti mreže koju koristi. U slučajevima kada je mreža slaba, mobitel više zrači pokušavajući se povezati sa signalnim tornjem i baš zato je granica od 1,6 W/kg samo približna mjera za proizvođače mobilnih uređaja.

Zanimljivo je kako se većina vrlo traženih mobitela nalazi na sredini ljestvice. Tako razina SAR-a kod Appleova iPhonea 4 iznosi 1,17 W/kg, dok kod BlackBerry uređaja varira.

Ključne riječi

Komentara 10

TM
trade_mark
11:42 02.06.2011.

WHO je to objavio? isti onaj WHO koji je stajao iza farmaceuta koji su podvalali priču o svinjskoj gripi, prodavali netestirano cjepivo i zaradili ogromnu lovu na tome? taj WHO? dobar im je kredibilitet... ipak, ne moraš biti posebno pametann pa da posumnjaš u štetnost mobitela. osobno me to ne zabrinjava jer prezirem i ovaj jedan jedini kojeg posjedujem i koristim ga izuzetno rijetko (radi čega mene vjerojatno prezire moj operater jer nisam isplativa jedinka - što je u redu, jer i ja prezirem njega). pomisao da sam svakome dostupan na svakom mjestu u svakom trenutku je izuzetno iritantna.

KE
Kex
12:10 02.06.2011.

meni se vise cini da neko mrzi Motorolu, a voli Samsung :P

21
21Century
10:17 02.06.2011.

K\'o bog. Tip tumora koji telefončići izazivaju u žargonu zovu \"ajkula\" - taj ubija kroz par mjeseci. Efikasan recept za smanjenje broja stanovništva putem progresivne degeneracije gena i brzim usmrćenjem dobrog dijela stanovništva. Preostali će smanjiti ili se odreći upotrebe, ali džabe, već je kasno. U međuvremenu će biti još par \"analiza\" i \"testova\" koji će \"pronaći\" kako skuplji mobiteli manje zrače od jeftinih, tako da se digne još neka lova (kao i sa cigaretama) a kasnije kud koji mili moji. Ne bih se čudio da se Nokia vrati biznisu sa cipelama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije