Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDVIĐANJE

Evo kako bi gradovi u Europi mogli izgledati za 15-ak godina

Husqvarna
Foto: Husqvarna
01.11.2016.
u 17:22

Bili smo u Švedskoj, u kojoj su nam pokazali kako će izgledati gradovi budućnosti te što u Husqvarni već proizvode

Husqvarna, proizvođač motornih pila, kosilica i ostale opreme za održavanje zelenih površina, predstavila je u Stockholmu svoju viziju gradova budućnosti, predviđanje kako će urbana središta Europe izgledati za petnaestak godina. A po svemu sudeći, izgledat će zeleno. Broj zelenih površina i parkova znatno će narasti, a oni će se prostirati i na danas neuobičajenim mjestima za takvu namjenu kao što su krovovi stambenih zgrada. Prezentaciju Urban Parks 2030 u Tehničkom muzeju Stockholma otvorio je predsjednik uprave Husqvarne Pavel Hajman obrazlažući kako i samo održavanje zelenih površina neće biti isto kao danas.

– Čekaju nas dronovi koji će imati svoje mjesto u hortikulturi, automatizirani sustavi košnje, cijeli niz inteligentnih rješenja – ustvrdio je.

Upravo zbog toga Husqvarna počinje sa svojevrsnom revolucijom u segmentu opreme za održavanje zelenih površina koja se svodi na promjenu pogonskih motora. Naime, kako bi se smanjila buka u urbanim središtima, umjesto benzinskih motora, u svoje kosilice, trimere, puhače lišća ili motorne pile uvode – elektromotore!

– Ovakav koncept smanjuje buku, što je posebno važno ne samo u gradovima već i u turističkim mjestima. Uspjeli smo riješiti cijeli niz tehničkih zahtjeva – kaže Hajman.

Sustav baterijski pogonjenih uređaja izveden je tako da su baterije, kao ključni elementi, svojevrsno srce sustava, potpuno izmjenjivi. Jedna baterija odgovara svim uređajima nove generacije koju Husqvarna sada počinje proizvoditi tako da svaki operater može imati vlastitu punjivu bateriju velike snage koju “ubada” u uređaj koji trenutačno koristi.

Uz smanjenu razinu buke, ova inovacija, za koju se tvrdi kako će revolucionirati koncept održavanja urbanih zelenih površina, ima još jednu dobru stranu. Smanjenje zagađenja.

– Emisija ugljikova dioksida svedena je gotovo na nulu. Imajući na umu koliko se uređaja rabi za održavanje zelenih površina te da će njihov broj u sljedećih nekoliko godina rasti, riječ je o vrlo bitnom učinku – kaže Hajman.

>> Tokio 2020.: Roboti vodiči, automatski prevoditelji jezika, rekordni levitirajući vlakovi i umjetna meteorska kiša na otvorenju Igara

Komentara 8

TE
TechnoCroat
18:42 01.11.2016.

Ispravka: "predviđanje kako će urbana središta Europe BEZ MUSLIMANA, mogla izgledati za petnaestak godina.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
23:14 01.11.2016.

da...no (nazalost) mogli bi izgledati i kao Cernobil...a i kao bilo koji arapski serijatski grad...

TE
texas
22:12 01.11.2016.

Utopija !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije