Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ranjeni Trump

U izjavi državnog tužitelja može se shvatiti što se sada događa u SAD-u

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
07.02.2017.
u 15:12

SAD ima Vrhovni sud te 13 prizivnih i 94 okružna suda – sva tri stupnja sudstva imaju opću nadležnost pa odluka jednog suca vrijedi na cijelom teritoriju Amerike

U izjavi državnog tužitelja Boba Fergusona države Washington kako nitko nije iznad zakona, pa čak ni predsjednik, može se shvatiti ono što se sada događa u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je odluku predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska državljana sedam zemalja poništio savezni sudac James Robart u Seattleu. Otvorila se pravno-politička bitka između dvije od tri neovisne vlasti u državi (zakonodavna, izvršna i sudska). Sučeljava se izvršna vlast (Trump) sa sudskom.

“Krši ustavnu podjelu vlasti”

Trump je, podsjetimo, 27. siječnja potpisao izvršnu odredbu kojom se državljanima Iraka, Sirije, Irana, Sudana, Libije, Somalije i Jemena zabranjuje na 120 dana ulazak u SAD. Savezna država Washington nalazi se na Pacifiku, na sjeverozapadu SAD-a, u kojoj je najveći grad Seattle te nema nikakve veze s glavnim gradom Washingtonom koji se nalazi na oko 50 km od Atlantika i oko 350 km južno od New Yorka.

U subotu, 4. veljače, savezni sudac James Robart suspendirao je Trumpovu zabranu ulaska državljana muslimanskih zemalja pošto je prihvatio žalbu država Washington i Minnesota na odluku Bijele kuće. Državno tajništvo odmah je suspendiralo mjeru šefa države i ponovno uvrstio 60.000 viza koje su bile suspendirane. Trumpovo ministarstvo pravosuđa predstavilo je žalbu na odluku saveznog suca Robarta uz obrazloženje da „krši ustavnu podjelu vlasti, ranjava javni interes sprečavanjem primjene izvršne odredbe koju je izdao izabrani predstavnik Države odgovoran i u oblasti imigracije i vanjskih poslova“.

Točno je da je šef SAD-a, koji je, pojednostavljeno, i predsjednik države i premijer, ali nema toliku slobodu kakvu bi se moglo pretpostaviti da ima. Šef Bijele kuće ne može, npr., a što može predsjednik Hrvatske ili Italije, raspustiti parlament i sazvati prijevremene izbore. Šef države može staviti veto na neki zakon Kongresa, ali isti zakon zatim može u Kongresu biti usvojen s dvotrećinskom većinom. Kongres može procedurom impeachmenta smijeniti šefa države.

SAD ima Vrhovni sud te 13 prizivnih i 94 okružna suda. Sva tri stupnja sudstva imaju opću nadležnost.

Dakle, na žalbu Trumpove momčadi na odluku saveznog suca Robarta odgovorio je savezni prizivni sud IX. okruga u San Franciscu koji je nadležan za teritorij, te je blokirao žalbu Ministarstva pravosuđa. Trump je ljutito komentirao tu odluku na Twitteru kazavši kako ne može vjerovati „da je jedan sudac mogao tako postaviti u opasnost našu državu. Ako će se nešto dogoditi, krivicu pripišite njemu i pravosudnom sustavu“. Dodao je kako stranci, nakon takve sudske odluke, hrle u SAD i „to je loše“. Ipak je naložio službi domovinske sigurnosti da provjerava osobe koje dolaze u SAD te dodao kako „sudovi stvaraju posao težim“.

Trump je dobio dvostruku pljusku američkog sudstva. Trumpova administracija može se žaliti i Vrhovnom sudu na odluku žalbenog, ali mora dokazati kako su državljani sedam zemalja s muslimanskom većinom opasni za SAD. No, ni u jednom od terorističkih napada u SAD-u nije sudjelovala nijedna osoba podrijetlom iz neke od spomenutih sedam država. Teško će, dakle, biti Trumpu dokazati da oni koji dolaze iz tih zemalja namjeravaju izvršiti teroristički napad na Sjedinjene Države.

Kada bi i Vrhovni sud poništio Trumpovu odluku, onda bi to bio veliki poraz njegove politike zatvaranja granica zbog potencijalnih atentatora. Time što je optužio i pravosudni sustav znači da bi Trump mogao pokrenuti neke reforme, ali njih treba prihvatiti Kongres, koji bez obzira na republikansku većinu zasigurno mu neće biti naklon u toj borbi, jer bi se njome stavila u opasnost ravnoteža između tri neovisne vlasti.

Nanosi štetu žiteljima

Na Trumpovu blokadu prve reakcije stigle su iz država Washington i Minnesota, ali su njihove žalbe odbacili vladini odvjetnici. Nakon toga žalili su se sucu u Seattleu Jamesu Robartu, koji je zaustavio Trumpovu mjeru, jer je „bez temelja“. Robartova odluka vrijedi na saveznoj razini. Država Washington denuncirala je kako Trumpova mjera diskriminira i nanosi štetu žiteljima. Minnesota je čak pretpostavljala kako mjera nije ustavna.

Dakle, vjerojatno će to pitanje ustavnosti Trumpove mjere biti ključno i u daljnjem sučeljavanju pravosudne s izvršnom vlašću. Postoji i opasnost da u tom sučeljavanju dođe i do nepovratnih posljedica po američki sustav.     

>> State Department ukinuo povlačenje viza, Trump: Mišljenje tog takozvanog suca je smiješno i bit će poništeno!

Komentara 11

Avatar dobry
dobry
20:47 07.02.2017.

Tko je pažljivije pratio razvoj događanja od inauguracije novog Predsjednika USA, primjetit će da je jedan od poteza Predsjednika Trumpa (nekako mi smiješno i istovremeno simpatično zvuči ovo "Predsjednika" uz Trumpovo ime) bilo potpisivanje oko 30-tak predsjedničkih Uredbi, ISTOVREMENO. Svakako je Uredba o povratu ovlasti bankarskom lobiju i Wall street-u najvažnija od njih, dok je ova o emigrantima samo "dimna zavjesa", kako bi se javnost bavila manje važnim temama i ne bi previše zapitkivala o onoj najvažnijoj-bankarima.

Avatar samo Istina
samo Istina
17:58 07.02.2017.

Laž je da nitko iz tih zemalja nije sudjelovao u terorističkom napada. Tip koji je gazio ljude s autom i potom pokušavao prolaznike probosti nožem je iz Somalije.

KA
kamengen
06:06 08.02.2017.

Neki ovdje savjetuju da Trump smijeni nepocudne suce i imenuje svoje. Ocito ideje sa brdovitog Balkana. Americkog sudca moze smijeniti samo Bog kad ga pozove k sebi. A i oni koji ce biti imenovani od Trumpa suditi ce po vlastitoj savjesti, a ne po Trumpovim zeljama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije