Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza

Je li Melania prva dama ili prva Trumpova žrtva?

melania
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
06.02.2017.
u 13:45

U povijest se upisala kao prva imigrantica prve generacije koja je uz supruga predsjednika SAD-a ušla u Bijelu kuću, a on je na dan inauguracije pokazao manire tiranske kontrole dajući joj do znanja da se ponaša neprimjereno

Donald Trump već je tjednima glavna tema svjetskih medija, društvenih mreža, kafića... Na trenutke se čini da smo kolektivno zaboravili na probleme vlastitih zemalja uzbuđeno prateći koji će idući potez povući novi američki predsjednik. Prije nego što je postao republikanska zvijezda, a potom i jedan od najmoćnijih ljudi na planetu, Donald Trump godinama je bio zvijezda vlastitog reality showa „Pripravnik“, koji mu je donio zvijezdu na Hollywoodskoj stazi slavnih i dvije nominacije za Emmy. Zbog toga ne i čudi da je svjetsku političku scenu s lakoćom pretvorio u svojevrsni reality show.

A kao u svakoj emisiji tog tipa, pomalo bizarni alfa-mužjak čije avanture pratimo ne bi bio potpun bez žene koja se, nažalost, najčešće pojavljuje u funkciji njegova ukrasa.

Melania Trump rođena je 1970. godine u slovenskom Novom Mestu. Odrasla je u Sevnici, u skromnoj obitelji prodavača autodijelova i krojačice u tvornici dječje odjeće. Manekenstvom se, prema lokalnim izvorima, počela baviti u 17. godini, kada ju je na ulici presreo fotograf Stane Jerko i ponudio priliku za probno snimanje. Na njegovim fotografijama, koje su odnedavno postale tražena roba, malo bi tko prepoznao današnju prvu damu SAD-a.

U to vrijeme imala je prirodne crte lica i odazivala se na ime Melanija Knavs. Nakon prvih profesionalnih snimanja uslijedila je više nego solidna manekenska karijera, prvo u Ljubljani gdje je 1992. godine postala prva pratilja Miss Slovenije, a potom u Milanu, gdje je nosila revije poznatih brendova i promijenila ime u Melania Knauss. Bio je to jedan od prvih, ali nikako posljednji pokušaj da svoje sasvim obično ex-jugoslavensko podrijetlo učini glamuroznijim.

Iako je u međuvremenu izbrisana, službena web-stranica Melanije Trump donedavno je tvrdila da se profesionalnim manekenstvom bavila od pete godine, te da je u Ljubljani diplomirala arhitekturu i dizajn, iako je u realnosti završila samo srednju školu za dizajn i fotografiju te nakon godinu dana odustala od fakulteta.

„Alternativne činjenice“ o Melanijinoj prošlosti nudila je i Trumpova predsjednička kampanja, govoreći da joj je otac bio menadžer u tvornici automobila, a majka – modna dizajnerica.

U vremenu opće devalvacije činjenica, u kojem trijumfiraju populistički retoričari poput Trumpa, malo se tko uzrujava nad spoznajom da je Melania Trump nemušto izmijenila gotovo svaki aspekt svoje javne ličnosti: od osobne povijesti, preko korigiranog fizičkog izgleda, do govora kojim je u srpnju 2016. podržala predsjedničku kampanju svog supruga, a koji su mnogi prepoznali kao besramni plagijat govora Michelle Obame.

Na valu općeg ljevičarskog gnušanja nad likom i djelom Donalda Trumpa, djeluje toliko lako mrziti i njega, i njegovu suprugu, i njihovu razmaženu djecu koja se u vrijeme duboke političke krize slikaju u preskupim večernjim toaletama (kći Ivanka) ili u punoj lovačkoj opremi poziraju nad leševima netom ubijenih životinja (Donald mlađi). Međutim, u američkoj javnosti sve je prisutniji empatični, no ujedno i duboko patronizirajući diskurs u kojem se Melaniju Trump umjesto prvom damom naziva prvom žrtvom Donalda Trumpa.

I zaista, 46-godišnja Slovenka nalazi se u iznimno nezahvalnom položaju, utjelovljujući gotovo sve protiv čega se Donald Trump zalaže. Svoj društveno odgovorni imidž pokušala je izgraditi kroz kampanju protiv cyberbullyinga, dok je njen vlastiti suprug preko Twittera svakodnevno pozivao na linč neistomišljenika. Upisala se u povijest SAD-a kao prva imigrantica prve generacije koja je postala prva dama, i to baš predsjednika koji se svim silama obrušio na imigrante.

A tu je i pitanje njegove izrazite patrijarhalnosti, pa i otvorenog seksizma, zbog čega se u počelo nagađati da Trump možda zlostavlja i vlastitu suprugu. Kada je krajem prošle godine objavljena snimka njegova hvalisanja seksualnim uznemiravanjem žena, Melania Trump našla se u ponižavajućoj situaciji u kojoj je morala uvjeravati javnost da Trump „iznimno cijeni žene“ iako su se sramotne seksualne eskapade evidentno događale u vrijeme njihova braka. Na dan njegove inauguracije svijet su obišle fotografije Trumpovih prostačkih manira u ophođenju s vlastitom suprugom.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Prilazeći Bijeloj kući, primjerice, požurio se rukovati s obitelji Obama, ostavivši Melaniju da sama izađe iz automobila i pridruži im se na trijemu. Tijekom same inauguracijske ceremonije nakratko se okrenuo prema njoj, na što ga je Melania nagradila širokim osmjehom. Trump joj je, međutim, promrmljao nešto zbog čega se Melania snuždila kao da joj je opalio šamar. U nekoliko navrata tog dana muž ju je pred kamerama ušutkavao, usmjeravao ili pak korektivno tapšao, dajući joj do znanja da njeno ponašanje smatra neprimjerenim. Ukratko, ostavljao je dojam potpune, gotovo tiranske kontrole nad njom.

Utjecajna feministička blogerica i kolumnistica Laurie Penny nedavno je ocijenila da je „Melania Trump udana za trenutačno najmoćnijeg sociopata na svijetu, pri čemu je ljevica i desnica podjednako ponižavaju i ismijavaju“, te pozvala na solidarnost prema ženi koju je opisala kao žrtvu u svakom smislu.

Ta ideja brzo se proširila feminističkom i lijevom aktivističkom scenom pa su se na nedavnom Woman’s Marchu, koji je bio jedna od najjačih manifestacija otpora novoizabranom predsjedniku, mogli vidjeti transparenti podrške Melaniji Trump, dok je oznaka #FreeMelania postala jedna od najpopularnijih na Twitteru, omiljenom Trumpovu web-alatu.

Ovih dana, međutim, pojavljuje se i sve više tekstova koji upozoravaju da je takva retorika štetna na više razina: kao prvo, trenutačno ne postoje čvrsti dokazi o bilo kakvom zlostavljačkom ponašanju Trumpa prema sadašnjoj supruzi (razvod od bivše supruge Ivane obilježile su, nažalost, teške optužbe o bračnom silovanju i emocionalnom zlostavljanju). Drugo, ističu kritičari, stvaranje bajkovitog narativa o prelijepoj zatočenici Trumpova dvora skreće pozornost s neusporedivo širih društvenih problema koje je svojim radikalnim potezima izazvao novi američki predsjednik. Treće, takvo sažaljenje Melaniju Trump ponovno gura u stereotip lutke nesposobne odlučivati o vlastitoj sudbini, zanemarujući mogućnost da se ona s potezima svojeg supruga zapravo slaže, ili joj barem ne smetaju dovoljno da bi se od njega rastala.

Kako se Melania i Donald Trump puna dva tjedna nakon predsjedničke inauguracije nisu zajedno pojavljivali u javnosti, veliku pažnju u petak je izazvala snimka u kojoj Trump izlazi iz predsjedničkog aviona, pri čemu ga Melanija dočekuje i pokušava primiti za ruku, a on je hladno odbacuje. Novi krug debata o njihovu odnosu u roku od nekoliko minuta zapalio je američke i svjetske medije.

Istovremeno, stotine potprivilegiranih obitelji ostale su razdvojene zbog djelomične zabrane ulaska u SAD, najnovije epizode Trumpove političke sapunice za koju mnogi strahuju da bi mogla postati – distopijski film.

Komentara 31

DU
Deleted user
14:34 06.02.2017.

Moja analiza govori da su "liberalni demokrati"neodgojeni i agresivni i prelaze granicu uljudnog ponašanja. Thats all!

Avatar alien79
alien79
14:05 06.02.2017.

Treba podržati Trumpa u borbi protiv lgbtq lobija koji je izvor svih zala današnjice. Povampirene "progresivce" koji arlauču po američkim gradovima treba satjerati bičavanjem u Fema kampove te ih svakodnevno vaterbordati blagoslovljenim vodama

DU
Deleted user
14:44 06.02.2017.

Mediji--oni pripremaju ratove i po potrebi unistavaju osobe. Sad su se okomili na obitelj predsjednika Trumpa. Cak nije postedjeno ni dijete od 10 god ( Melanijin sin Barron). Interesantno kako se drukcije gledalo na Hilari K. kad je muz preded cijelim svijetom ponizio, ili na Jackie Kennedy npr. Po meni First dama nije do sada napravila ni jedan gaf. I u tome je problem. Cak i u ovoj VL 'analizi'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije