Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.07.2013. u 11:11

Duga je franjevačka tradicija da se mladići koji su završili sjemenište ili postulaturu primaju u novicijat na sami blagdan ili u blizini blagdana sv. Bonaventure, 15. srpnja

Ovih nedjelja, od blagdana sv. Petra i Pavla do Velike Gospe, govori se o svećeničkim i redovničkim zvanjima. Jer je to vrijeme đakonskih i svećeničkih ređenja, oblačenja redovničkog odjela, zavjetovanja i mladih misa!

Duga je franjevačka tradicija da se mladići koji su završili sjemenište ili postulaturu primaju u novicijat na sami blagdan ili u blizini blagdana sv. Bonaventure, 15. srpnja! Tako će danas u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji osmorica mladića obući franjevačko odijelo - habit u Tomislavgradu pod svetom misom u 18 sati. Tim činom pristupit će u novicijat, koji je smještan u franjevačkom samostan sv. Ante na Humcu kod Ljubuškog.

Šestorica su bila u Postulaturi: Stipe Šarić – Sutina, Lovro Šimić – Grude, Zlatko Ćorić – Mostar, Luka Ćorić – Široki Brijeg, Renato Galić – Široki Brijeg i Luka Baković – Tomislavgrad. Oni su završili postulaturu u franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru. Postulatura je vrijeme od šest mjeseci do dvije godine u kojem se kandidati za novicijat, koji nisu bili u sjemeništu, upoznavaju konkretno s franjevačkim načinom života. Zacijelo, u zadnje vrijeme, više mladića dolazi u novicijat iz postulature, nego iz sjemeništa.

Dvojica su, Stipe Rotim – Čitluk i Milan Galić – Posušje, završili Franjevačku klasičnu gimnaziju i franjevačko sjemenište u Visokom.

Ovih dana i evanđelja koje slušamo na Svetim Misama govore o poslanju učenika. Isus daje određene upute svojim učenicima i šalje ih među ljude: “Dozva Isus dvanaestoricu te ih poče slati dva po dva dajući im vlast nad nečistim dusima. I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novca o pojasu, nego da nose samo sandale i da ne oblače dviju haljina. Govoraše im: “Kad uđete gdje u kuću, u njoj ostanite dok ne odete odande. Ako vas gdje ne prime te vas ne poslušaju, iziđite odande i otresite prah ispod svojih nogu njima za svjedočanstvo”. “Evanđelist Marko izvješćuje kako su propovijedali, nemoćnike mazali uljem i ozdravljali određene osobe.

U svakom vremenu, a posebno u ovom našem, traži se mladih osoba koji će odgovoriti na Božji poziv i slobodno odvažiti se živjeti i svjedočiti evanđelje!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?