Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.11.2010. u 12:00

U akademskoj zajednici vlada stanje potpune samovolje koje je neodrživo.

Kad danas netko poziva na kažnjavanje samo zbog drukčijeg mišljenja, onda nešto ne štima. No, kad to isto zatraže profesori zagrebačkog Filozofskog fakulteta, onda je to krajnje zabrinjavajuće! Unatoč upozorenjima da je to “prozivanje članova akademske zajednice zbog njihova mišljenja”, Fakultetsko vijeće FF-a većinom glasova zaključilo je “da ima mjesta za utvrđivanje etičke odgovornosti zbog netransparentna rada radne skupine”. A kazne se traže za ljude iz akademske zajednice koji su radili na nacrtima novih zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, zbog kojih se u posljednje doba digla velika buka.

No, ako se malo zagrebe ispod površine, kao što je učinila i financijska inspekcija, postaje puno jasnije zašto su toliki otpori novim zakonima na FF-u i drugdje. Inspekcija je dosad prorešetala neke zagrebačke fakultete i utvrdila da profesori i dekani imaju nezamislivo velike plaće, da se honorari dijele bez ikakve kontrole i opravdanja, da se na službene kartice troši novac za privatne potrebe, a među prozvanima je baš i buntovnički FF. Svi se slažu, problema je mnogo, ali nisu svi za promjene, posebice ne oni koji su se svih ovih godina dobro potkožili.

Jedan od osnovnih problema posve je netransparentno trošenje novca poreznih obveznika, ali ima, dakako, i drugih, kao što su sustav napredovanja, preoblikovanje Sveučilišta u Zagrebu, doktorski studiji, položaj mladih znanstvenika, kriteriji osnivanja visokoškolskih ustanova... No, novac je mnogima najslađi, a jedan od primjera svakako je onaj bivšeg dekana ekonomije Darka Tipurića. Ali nije on osamljen slučaj. Primjerice, kako je moguće da netko tko radi na jednom znanstvenom institutu može još okolo predavati na čak 16 kolegija i za to uzimati nezamislivo velik novac? Takvih i sličnih slučajeva moglo bi se nabrojiti još na stotine! A onda i brojni slučajevi korupcije. Zato i ne čudi kad neki govore kako je riječ čak o znanstvenoj mafiji!

Opća hajka na sastavljače zakona nastala je upravo zato što su prijedlozi novih zakona pogodili u srž problema. Jasno je i zašto, u akademskoj zajednici vlada stanje potpune samovolje koje je neodrživo, zbog čega propada kvaliteta hrvatske znanosti i visokog obrazovanja. Na modernim sveučilištima i institutima postoji jasna vertikala upravljanja i odlučivanja te je posve logično da zadnju riječ ima vlasnik. Kod nas se instituti i sveučilišta mogu ponašati kako žele jer ne odgovaraju za kvalitetu i rezultate poreznim obveznicima koji ih financiraju.

O predloženim zakonima valja raspravljati, upozoriti na njihove loše strane, popraviti ih jer je sadašnje anarhično stanje neodrživo, ali kao da je mnogima stalo do toga da novi zakoni uopće ne zažive, pa se prijedlozi zakona a priori odbacuju u cijelosti, kako su to, primjerice, učinili pojedini zagrebački fakulteti i Senat Zagrebačkog sveučilišta, a čak se pobunio i zaspali HAZU. Pozivanje na autonomiju najobičnija je floskula!

Dakako da je krivnja djelomice i na donedavnoj politici ministarstva. Prvo smo imali loš zakonski okvir koji je donesen u vrijeme Račanova ministra Gvozdena Flege koji je sad jedan od najvećih bundžija. Zatim je donedavno bila veoma loša praksa koju je provodio Dragan Primorac, za čijeg su se mandata dopuštala čak i svjesna kršenja postojećih zakona. Tako je, primjerice, za rektora jednog sveučilišta jedan čovjek biran čak četiri puta uzastopce, što je protuzakonito. I nikome ništa!

Promjene zacijelo opstruira i on, a protiv je i zagrebački Pravni fakultet koji je pogođen i time što na njemu ti zakoni nisu pisani, pa se uzdaju u “svog čovjeka”, šefa države Josipovića, koji podlo izjavljuje da su zakone pisali ljudi koji nisu vidjeli pravni fakultet. Sve samo da džep ostane što puniji, a studenti i njihovi roditelji što siromašniji!

Komentara 11

DU
Deleted user
14:46 08.11.2010.

Hoćemo li obračunavati s mafijom u znanosti prije ili poslije obračuna s alkoholičarima i narkomanima u znanosti (mislim na one dr i prof titulam)?

CI
cici14
21:17 08.11.2010.

Hm Koliko je u ovoj zemlji uloženo u tzv. \"znanost\", u normalnim zemljama dalo bi neke rezultate, a ne samo dr mr pr sci i ostale nazovi titule čudnim ljudima, koji su kao akademski obrazovani, a iza njih stoji samo spavanje i zgrtanje osobne koristi na ručun stoke sitnog zuba, ili tzv. poreznih obveznika. U mojoj znanstvenoj ustanovi do 2006 godine \"stručnjaci\" su objavljivali tone radova, dok je bilo moguće prepisivanje s interneta. Kad su EU mudraci i na ovim prostorima postavili kriterije o objavljivanju stručnih radova, u mojoj ustanovi za istraživanje ruda i gubljenje radova objavljeno je 0, ziro, ništa znanstvenih radova. Dakle, dok je na trošak države i budala, piši majstore, a kad je znanje - zbogom.

HA
Hamiclar
14:44 08.11.2010.

Dobar članak! Potpuna anarhija i proizvoljnost pod plaštom autonomije sveučilišta. Država bi se trebala zapitati na što se troši njen novac. O drugima neću ali o svom (pravnom, gore navedenom) faksu mogu. Država se treba zapitati daje li ona novac faksu da bi profesori primali plaću ili je možda ipak razlog da proizvodi pravnike koji će biti nakon što završe obučeni za rad na tržištu. U tome su potpuno zakazali. Nikakve veze sa praksom i stvarnošću taj faks nema, a ni ne može imati jer 90% prof. nikad u praksi nije niti radilo. A tu ne mislim na pisanje zakona,Ustavni sud ili držanje seminara, jer to nema veze s praksom. Poznati su slučajevi da suci viših sudova nisu znali riješiti ispite s našeg faksa. Al ne zato što su oni glupi, nego jer gradivo nema veze sa stvarnošću. trbala bi se država upitati koji je razlog postojanja fakulteta. Postoji li i finacira li se on radi studenata ( da bi ih se osposobilo za rad sutra i da bi tako mogli kroz poreze i gospodarski rast vratiti taj novac koji država uloži u njih ) ili radi profesora da bi primali plaću. To je glavni problem. A o ovim svakodnevnim simptomima kao što je nedolazak na konzultacije, niska prolaznost, neadekvatna i zastarajela literatura (a kad nova literatura je prepisivanje stare na načina da je proširiš sa par tisuća stranica svojih, koje su opet čista teorija i uglavnom nepotrebna) , korištenje faksa kao odskočne daske za bavljenje svime osim njime (politikom uglavnom) itd.itd.itd. da ne započinjem. A ,ponavljam, glavni problem je što ne izvršavaju svoju glavnu funkciju i razlog postojanja i financiranja od strane poreznih obveznika a to je (gle čuda!) - obrazovanje pravnika za rad. A mi smo uza sve to kao među boljima, što je sa drugima strah me i pomislit!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?