Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bogati turniri

Ovdje se vrti ogroman novac, ovo je Top 10 igrača s najvećom zaradom

Roger Federer i Novak Đoković
Foto: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL
1/5
04.05.2020.
u 18:15

Zadnjih godina svaki Grand Slam turnir povećavao je svoj nagradni fond, a prvi je počeo US Open. Lani je nagradni fond US Open iznosio 57 milijuna eura

U profesionalnom sportu vrti se veliki novac, pa tako i u tenisu. Turniri iz godine u godinu povisuju nagradni fond, što je pravi magnet za najbolje tenisače.

Zadnjih godina svaki Grand Slam turnir povećavao je svoj nagradni fond, a prvi je počeo US Open. Lani je nagradni fond US Open iznosio 57 milijuna eura.

>> Lijepa tenisačica zagolicala maštu: Pogledajte u čemu je igrala, svi gledali samo nju!

Roger Federer i Novak Đoković
1/13

Wimbledon ima fond za nagrade od 49,5 milijuna dolara, a zatim slijede Roland Garros s nagradnim fondom od 48,16 milijuna dolara, te Australian Open s 44,64 milijuna dolara.

Pobjednici u muškoj i ženskoj pojedinačnoj konkurenciji zaradili su po 3,85 milijuna dolara. Ulazak u finale osigurava 1,9 milijuna dolara, a polufinale 960.000 dolara. Samo nastup u prvom kolu donosi 58.000 dolara.

Zbog tih iznosa ne čudi što je tenis postao planetarno popularan sport, a najbolji igrači i igračice zarađuju milijune.

Ovo je Top 10 tenisača i tenisačica s najvećom zaradom:

10. Caroline Wozniacki (Danska) - 32.4 milijuna eura

Kći poljskih iseljenika Piotra i Anne je ispisala povijest danskog tenisa. U svojih 15 godina karijere nijedna osoba iz Skandinavije nije postigla ono što je postigla Wozniacki. Prije deset godina postala je prva skandinavska tenisačica koja je došla do broja 1 na WTA ljestvici, a na tom broju je zaključila dvije sezone - 2010. i 2011. Tijekom svoje karijere ukupno je osvojila 30 WTA turnira, no dugo je ganjala onaj najprestižniji naslov, Grand Slam titulu.

Prvo ju je 2009. u finalu US Opena svladala legendarna belgijska tenisačica  Kim Clijsters, da bi ju pet godina kasnije na istom turniru u finalu svladala Serena Williams. Kako se bližila svojem kraju karijere, šanse za osvajanjem Grand Slam naslova postajale su sve manje, no Wozniacki nije odustala te je 2018. osvojila Australian Open iako nije bila među izraženim favoritkinjama. Ove godine je, baš nakon nastupa na Australian Openu, i službeno otišla u mirovinu te je, barem zasad, među deset najimućnijih ličnosti iz tenisa svih vremena.

9. Simona Halep (Rumunjska) - 33.7 milijuna eura

Wozniacki je u finalu tog Australian Opena 2018. svladala baš Simonu Halep, Rumunjku koja je jedna od najboljih tenisačica današnje WTA garde. U posljednje tri godine Halep je provela čak 64 tjedna na 1. mjestu WTA ljestvice, a pri održavanju tog prvog mjesta, koje je pogotovo u ženskoj konkurenciji strahovito težak zadatak, morala je držati kontinuitet i osvajati mnoge turnire. O kontinuitetu dovoljno govori i činjenica da je trenutno drugoplasirana tenisačica svijeta već šest godina unutar Top 10, što je trenutno najdulji niz među tenisačicama, a od 2014. nijednu godinu nije završila ispod 4. mjesta na ljestvici.

Zasad je, u svojoj 14-godišnjoj karijeri 28-godišnjakinja osvojila 20 turnira, a od toga dva Grand Slam naslova. Ukupno je nastupila u pet finala. Prvo je doživjela tri poraza - protiv Marije Šarapove i Jelene Ostapenko na Roland Garrosu 2014., odnosno 2017. godine te onaj spomenuti protiv Wozniacki, da bi 2018. pobjedom nad Sloane Stephens osvojila svoj prvi naslov, i to onaj najcjenjeniji - u Wimbledonu. Prošle godine je pak svladala drugu Amerikanku, Serenu Williams u finalu Roland Garrosa. Sva ova konstanta Rumunjki je donijela milijun i pol eura više od Wozniacki te deveto mjesto na vječnoj ljestvici.

8. Maria Šarapova (Rusija) - 35.7 milijuna eura

Kad bi na ovoj Top 10 ljestvici bile uračunate i sponzorske zarade, Šarapova bi vrlo vjerojatno bila puno bolje rangirana na ljestvici, no i na turnirima je popularna Ruskinja zaradila dovoljno za Top 10 status. Šarapova je ipak jedina Ruskinja te jedna od samo 10 djevojaka s naslovima na sva četiri Grand Slam turnira. Na Roland Garrosu je slavila dva puta, a na Wimbledonu, US Openu i Australian Openu po jednom. Uz tih pet naslova, Šarapova je nastupila još i u isto toliko Grand Slam finala.

Ukupno je u karijeri odnijela naslove na 36 turnira, a najveći teniski stručnjaci imaju samo riječi hvale za njezinu dugovječnost. Od 2001. pa sve do 2020. kad je službeno otišla u mirovinu Šarapova je u barem devet od deset slučajeva bila među dvije-tri najveće favoritkinje na turniru, a treba uzeti u obzir da je upravo zbog toga, pogotovo u kasnijim godinama karijere, nastupala samo na onim najjačim turnirima. Zbrojimo li sponzorsku zaradu, Šarapova je zaradila nešto manje od 300 milijuna eura, a, pazite, bez obzira na to što je umirovljena, ima tek 33 godine...

7. Venus Williams (SAD) - 38.5 milijuna eura

Iako je Serena ipak superiorna sestra Williams, ne smijemo zaboraviti da je Venus i dalje jedna od najboljih tenisačica u povijesti, što i pokazuje njezina zarada na teniskim turnirima tijekom karijere. U svojoj 26-godišnjoj profesionalnoj karijeri (koja, naravno, još uvijek traje) 39-godišnja Amerikanka je osvojila 49 WTA turnira te u toliko puno mečeva (1062) ostvarila zavidan postotak pobjeda - 76.4%.

Najpoznatija je kao specijalistica za Wimbledon, to joj je tijekom karijere donijelo i najveći dio turnirskih prihoda. Najprestižniji turnir na svijetu osvajala je čak pet puta, a tome je dodala još četiri finala u All England Clubu. Uz tih devet spomenutih finala u Engleskoj, starija sestra Williams je nastupila u još osam Grand Slam finala, od kojih je pokupila još dva naslova na domaćem terenu na US Openu. Ne treba pri tome zaboraviti ni savršenih 14 naslova od 14 finala u parovima na Grand Slam turnirima, a sve ih je, naravno, osvojila sa svojom sestrom.

6. Pete Sampras (SAD) - 39.9 milijuna eura

Jedini s ove Top 10 ljestvice koji je većinu svoje karijere prošao u 20., a ne u 21. stoljeću, što i više nego dovoljno govori o porastu zarade s odmicanjem vremena, ali i o Samprasovoj legendarnoj karijeri jer je i s tim manjim zaradama po turniru uspio dospjeti među deset najplaćenijih, i to na šesto mjesto. Veliki Pete je sedmi u povijesti po broju osvojenih ATP turnira (naravno, u Open Eri), a od čak 64 osvojena turnira 14 je osvojio na Grand Slam turnirima.

Najviše (7) je puta bio pobjednik Wimbledona, pet puta je slavio doma na US Openu, dva puta u Australiji, a jedino nikad nije slavio na Roland Garrosu. U samo četiri od 14 godina profesionalne karijere Sampras nije osvojio nijedan Grand Slam turnir, što dovoljno govori o njegovom kontinuitetu, a o kontinuitetu govori i činjenica da je od 1993. do 1998. godinu završavao na prvom mjestu renkinga. Pistol Pete je 2007. zavrijedio mjesto u teniskoj Kući slavnih.

5. Andy Murray (Velika Britanija) - 56.6 milijuna eura

Dugo su Britanci čekali na svoju tenisku zvijezdu, a u 2010-ima su ju konačno i dočekali. Andy Murray je čovjek koji je kroz 21. stoljeće pružao najviše otpora "velikoj trojci", ne računajući tri velikana proveo je najviše tjedana na prvom mjestu ATP ljestvice. Murray je prvi Britanac koji je osvojio singl naslov u Wimbledonu još od daleke 1936. godine i legendarnog Freda Perryja, što mu je zaradilo gomilu novaca u sponzorskom smislu budući da je postao idol nacije. Međutim, Murray je, kao što se vidi iz priloženog, svoj novac zavrijedio i na teniskim terenima.

Trenutno 129. tenisač svijeta tijekom svoje karijere je osvojio 46 naslova, od čega dva Wimbledona i jedan US Open, ali valja dodati da je uz ta tri naslova nastupio u još osam Grand Slam finala, što je također pripomoglo u ovakvoj zaradi. Iako nas trenutno ne oduševljava svojim prepoznatljivim tenisom nakon dvije operacije kuka, Murray tek ima 32 godine i postoji šansa da će zaraditi još koji milijun i povećati svoju cifru na vječnoj ljestvici.

Roger Federer i Novak Đoković
1/5

4. Serena Williams (SAD) - 85.4 milijuna eura

Što reći o ovoj zvijeri? Iako je i starija sestra Venus imala karijeru vrijednu divljenja, ono što je Serena napravila dosad uistinu je zapanjujuće. Još jedan Grand Slam naslov nedostaje joj do izjednačenja rekorda legendarne Margaret Court (24), a dijeli rekord sa Steffi Graf po broju uzastopnih tjedana na broju 1 u ženskoj konkurenciji (186). Ovo su samo dva važnija rekorda, da samo krenemo nabrajati rekorde išli bismo unedogled.

U posljednje četiri godine je na Forbesovoj ljestvici 100 najplaćenijih osoba iz sporta bila jedina žena, što i više nego dovoljno govori o Sereninoj karijeri pa čak i u poznim teniskim godinama. Njezin omjer pobjeda od 85 posto bolji je, primjerice, za deset posto od onog Petea Samprasa, a i u 38. godini života je još uvijek u teniskom vrhu. Deveta je tenisačica svijeta i pitanje je vremena kad će srušiti i rekord za naslove na Grand Slamovima.

3. Rafael Nadal (Španjolska) - 111.1 milijuna eura

Nije uopće bilo pitanje koja će se tri lica naći na prva tri mjesta ove ljestvice, samo je bilo pitanje kako će biti raspoređeni. Velika trojka tenisa - Nadal, Federer, Đoković jedini su ljudi u povijesti tenisa koji su nagradama na turnirima zaradili po više od 100 milijuna eura. Bez obzira na to da više nisu u onim najboljim teniskim godinama, ta brojka će još uvijek rapidno rasti. Zašto?

Pa evo, primjerice, Rafael Nadal osvaja Roland Garros i kad je izvan svoje forme, toliku je dominaciju na zemlji pokazao u proteklih 15-ak godina. Ukupno ima 19 Grand Slam naslova, sveukupno 85 naslova, ali treba tu dodati i zlato s Olimpijskih Igara. Nakon 990 pobjeda u karijeri Španjolac još uvijek drži kontinuitet, trenutno je drugi na svijetu, a brojke će se samo povećavati.

2. Roger Federer (Švicarska) - 119.6 milijuna eura

Mnogi bi pomislili da će zbog nešto dulje karijere od ostalih Švicarac biti na prvom mjestu. Roger Federer je po mnogima najbolji tenisač svih vremena te da zbrojimo takozvanu "utjecajnu" zaradu s ovom turnirskom bio bi uvjerljivo na prvom mjestu. No, na ovoj ljestvici sigurno nije nikako loše biti ni drugi. Federer je, uz Jimmyja Connorsa, jedini igrač koji je u Open Eri tijekom svoje karijere osvojio više od 100 turnira te ubilježio više 1.200 pobjeda.

Također, rekorder je po broju naslova u Wimbledonu (osam) te po broju uzastopnih US Open naslova (pet). Rekorde drži i po broju tjedana provedenom na broju 1 (310), ali i po uzastopnom broju tjedana na prvom mjestu ATP ljestvice (237). Čak je 14 godina uzastopno (od 2002. do 2016.) bio među deset najboljih tenisača na svijetu, a upravo taj kontinuitet je glavni razlog svih ovih stalnih i čestih prihoda. No, naš susjed ga je na nadmašio...

1. Novak Đoković (Srbija) - 131.8 milijuna eura

Gotovo milijardu kuna u 17 godina teniske karijere. Uzevši u obzir troškove i odricanje moramo reći da je potpuno zasluženo. Novak Đoković je najbolji sportaš s prostora bivše Jugoslavije u 21. stoljeću i jedan od najboljih općenito na planeti. Za svaku godinu karijere u prosjeku ima po jedan Grand Slam naslov, a tek je treći čovjek u povijesti koji je držao sva četiri velika naslova odjednom.

Novak je puno zaradio i na Masters 1000 turnirima po kojima je jako poznat, u jednoj od sezona osvojio je svih devet turnira. Brojke su na razini onih Federera i Nadala, a da je kojim slučajem živio u nekom drugom vremenu bio bi najdominantniji tenisač u povijesti, budući da u zadnjih nekoliko godina dominira i pokraj Federera i Nadala.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar MichelleOU98
MichelleOU98
23:53 04.05.2020.

w︆︅︆­­w︆︅︆­w︆︅︆­.︆︅︆­­l­­o︆︅︆v︆︅︆e︆︅︆x︆︅︆­x︅︆︆­.︆︅︆­­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆­b

Avatar CarolUI80
CarolUI80
23:40 04.05.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k­i︆s︆­s︆­t­ok︆­.︆­c︆­o︆­m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije