Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
The Last Dance

Jordan je Kukoča napadao do razine sažaljenja: 'Put s mnogo mržnje'

Toni Kukoč
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
04.05.2020.
u 07:00

– U to vrijeme nisam imao pojma što se događa u Bullsima. Nisam znao za napetosti između Scottieja i Jerryja, Michaela i Jerryja. I tako sam, odlazeći na Olimpijske igre, mislio kako je sve u redu – kaže Kukoč.

U nedostatku gledanja NBA košarke zbog pandemije, fanovi su sporta ipak došli na svoje. Možda i više od toga. Bučno najavljivani dokumentarni serijal “The Last Dance”, o šest naslova prvaka NBA lige Chicago Bullsa, zabilježio je zaista veliku gledanost. Prve dvije epizode gledalo je 6,1 milijun gledatelja, sljedeće dvije 5,9, što je do sada najgledanija emisija u produkciji ESPN-a koji vlastiti program proizvodi zadnjih 16 godina. Početak serijala, koji zapravo govori o zenitu karijere Michaela Jordana, bio je i najspominjaniji događaj na Twitteru.

Riječ je o doku-serijalu koji se zasniva na ekskluzivnom materijalu snimljenom u sezoni 1997./98. gdje je snimateljskoj ekipi bio dopušten većinom neometan pristup u svlačionice Bullsa, njihova putovanja na gostovanja, treninge i slično. I onda se sve to vrlo efektno povezalo s pričama o glavnim akterima šampionske momčadi, a to su u prvom redu Michael Jordan, Scottie Pippen i Dennis Rodman, kojima je pridodan i Jerry Krause, danas pokojni glavni menadžer Bullsa iz tog doba. I to pomalo na nepošten način jer ga se nastoji označiti kao glavnog krivca za raspad momčadi, no to ostaje prilično neuspješno i nedorečeno, jer on je ipak bio i ključem sastavljanja te momčadi. Poglavito u kontekstu dovođenja Phila Jacksona na klupu Bullsa umjesto Douga Collinsa.

Thorn draftirao Jordana

Spomenimo samo da nije on bio taj koji je draftirao Michaela Jordana, već je to bio njegov prethodnik Rod Thorn. No, Krause je doveo još jednog važnog igrača u priči koja se u cijelosti objavljuje u petoj epizodi koja je na programu sljedeći tjedan, no kako to obično biva, internet ne prašta, pa se već može pronaći u prostranstvima weba. Riječ je, dakako, o Toniju Kukoču.

Dio o našem velikom košarkašu počinje arhivskom televizijskom najavom o tome kako Dream Team dolazi u Barcelonu vratiti Americi slavu, a iako su veliki favoriti čeka ih jedna momčad koja se ističe – Hrvatska. I sada vidimo Tonija koji gleda te vijesti, nakon toga kadrove njegovih važnih utakmica u dresu Jugoplastike, atraktivnih kadrova pri čemu ga spiker naziva – ljevorukim Magicom Johnsonom.

– Ne znam puno o njima, ali ako pitate Michaela i Scottieja, onda će vam oni sve reći jer izgleda da ima nekih podijeljenih osjećaja oko njegova (Tonijeva, op.a.) dolaska u Chicago – rekao je Karl Malone u televizijskom intervjuu dan prije naše prve utakmice protiv Amerikanaca.

Priča ima svoju uvertiru jer Kukoč je izabran kao drugi u drugoj rundi drafta 1990. godine. A u međuvremenu je došlo do napetosti između Scottieja Pippena i uprave Bullsa oko njegova ugovora jer se ispostavilo da je on bio tek 122. najplaćeniji igrač lige.

I sada dovode nekog Europljanina o kojem Jerry Krause stalno govori.

– Toni je u svakom slučaju sjajan igrač budućnosti, a također mislim kako se radi o doista sjajnom mladiću – govorio je Krause u kamere.

– Kada su me draftirali za Bullse, situacija kod kuće nije bila najbolja zbog rata – započinje svoju storiju Kukoč.

Bilo je više novca u Europi

Znamo sve, a u seriji se podsjeća i Amerikance kakve su to tragične ratne godine bile.

– Odlučio sam igrati u Europi još nekoliko godina, samo zato da bih bio blizu, da se ne odvojim previše. A i zarađivao sam znatno više u Europi nego što bih zaradio u prvih nekoliko godina u NBA. Ne govorimo o malom novcu, već o nekoliko milijuna dolara – sjeća se naš košarkaš.

Jedan se od sugovornika u seriji sjeća kako je Krause otišao gledati Tonija u Europu i po povratku rekao jednostavno – Toni Kukoč bit će budućnost Chicago Bullsa.

Dodaje se kako je momčad iritirala stalna Krauseova priča o Toniju dok su oni osvajali prvenstva. Predbacivalo mu se kako je išao gledati i razmišljao o Kukoču dok je Pippen doma čekao da mu poboljšaju ugovor.

– Krause se usudio staviti nekoga ispred svojih klinaca koji su mu podarili sve što su mogli – počeo je Jordan svoju priču o dolasku Kukoča.

– U to vrijeme nisam imao pojma što se događa u Bullsima. Nisam znao za napetosti između Scottieja i Jerryja, Michaela i Jerryja. I tako sam, odlazeći na Olimpijske igre, mislio kako je sve u redu – kaže Kukoč.

No, u svlačionici prije prve utakmice s Hrvatskom, Jordan kaže:

– Dečki, Kukoč, njega ostavite Scottieju i meni.

Nastavak znamo, tu je prvu utakmicu Kukoč odigrao loše, odnosno tako se činilo, s četiri poena i šutom 2/11.

– Nisam odigrao dobru utakmicu. Iznenadilo me kako su na meni odigrali striktnu obranu. Nisam očekivao da će me netko pratiti u stopu doslovno cijelu utakmicu – sjeća se Kukoč.

Najveći u povijesti ipak ističe da je Toni postao sjajan član ekipe.

– Obožavam Tonija Kukoča zbog onoga što on jest. No, način na koji je on predstavljen meni i Scottieju bio mi je neprihvatljiv i usmjeravao moju energiju – rekao je Jordan.

Sugovornici se u seriji sjećaju da su Jordan i Pippen iznapadali Tonija do razine sažaljenja.

– Jerry je trasirao put s puno mržnje prema Toniju Kukoču. Nismo to bili samo Michael i ja, svi u Dream Teamu gledali su tog malog i mislili kako se taj neće usuditi doći u NBA nakon što odigra s nama – sjeća se Pippen govoreći kako to nije bilo ništa osobno protiv Tonija, nego su sve to radili da bi osramotili Jerryja Krausea.

– Znam da je Scottie bio ljutit zbog sveg publiciteta koji je okruživao Kukoča, a danas je dokazao da, ako u Chicagu žele dati više novca bilo kome, onda je bolje da to bude Scottie – govorio je poslije te prve utakmice Charles Barkley.

Pippen se osvrnuo na primjedbe kako je Kukoč bio nervozan u toj utakmici, no on je odgovorio da ako je Kuki tako nervozan, ne može u NBA odigrati dvije utakmice.

– Nisu me poznavali! Nisam vidio nikakvog razloga zašto bi bili takvi prema meni, uopće me nisu poznavali. To je bio prvi put – kaže Toni u seriji.

Onda ide izjava Michaela Jordana kako je možda nepravedno komentirati izjavu Pippena o Kukoču o tome može li igrati u NBA.

– Morate shvatiti kako je danas igrao protiv 11 najboljih igrača lige – rekao je Jordan nasmijavši se.

– Jednom kada smo u finalu – jer očito je da će SAD biti drugi finalist – onda ćemo igrati, sjeća se čovjek svojeg stava te 1992.

I Kukoč se vratio. U seriji se konstatira kako Amerikanci nisu znali kakav je zapravo Toni Kukoč, koliko je žilav.

Ništa nisu znali o njemu, o siromaštvu iz kojeg je dolazio, okruženja u kojem je odrastao, a koje je tražilo borbu. Bilo je glupo od njih nazivati ga mekušcem. Morao se boriti da bi izborio njihovo poštovanje. I uspio je. To je pokazalo kakav je Toni, pa se prenose Jordanove riječi s poluvremena – igrao je prilično dobro, čovječe, žilaviji je nego što smo mislili.

Toni Kukoč zabio je 16 koševa i imao devet asistencija.

Priča se seli u sedmu epizodu, u doba nakon prvog Jordanova umirovljenja. Bullsi shvaćaju da Pippen ne može biti prije svega strijelac, pogotovo ne poput Jordana, jer je on prije svega timski igrač. I Kukoč je sada u momčadi.

– Bio je tipični europski igrač svojeg vremena koji je nevjerojatan strijelac, ali mu obrana baš nije draga. Phil je prema njemu bio jako oštar – kaže za našeg igrača Melissa Isaacson, tadašnja novinarka Chicago Tribunea.

– Razumio sam kako moj dolazak u Ameriku ne znači da će mi se bilo što pokloniti samo zato što sam bio jako dobar u Europi. Očito je trebalo vremena da bismo jedni drugima nešto dokazali. Te smo sezone puno pobjeđivali. Osjećao sam se dobro, mislio sam da možda postoji šansa da dođemo do finala i bez Michaela – sjeća se tog doba Toni.

Dalje se opisuje obračun s Knicksima s posebnim fokusom na onu čuvenu utakmicu u kojoj Kukoč postiže pobjednički koš i održava Bullse u seriji. Kako se to dogodilo, opisuje se u seriji na dinamičan način s nekoliko sugovornika.

– Na klupi smo, i imam shemu koju smo već igrali s Tonijem i u kojoj je pogađao. Znao sam da on to može – sjeća se Phil Jackson.

– Pogađao sam dosta koševa u zadnjim sekundama u sezoni – nastavlja se izjavom naše košarkaške zvijezde nakon čega slijede riječi Phila Jacksona:

– Tako sam akciju postavio, a Scottie je zbog toga bio ljutit – kaže.

Pippen: Ja da izvodim loptu!?

Pippenu se to nije dopalo.

– Smatrao sam to uvredom od Phila. Pa bio sam najopasniji igrač u našoj momčadi. Zašto me onda traži da izvodim loptu? – sjeća se Pippen.

– Bila je to sezona u kojoj je Pip preuzeo Michaelovu ulogu, igrao je kao MVP. Mislio je da on mora biti taj koji će šutnuti tu loptu. U jednom trenutku pojavio se Jim Cleamons (pomoćni trener, op.a.) i rekao kako Scottie ne želi ući u igru. Phil je pitao: “Kako to misliš da ne želi ući?” – govori u toj brzoj izmjeni izjava Steve Kerr.

Jackson je, nakon što je to čuo, Pippena pitao je li unutra ili vani. Odgovor je bio – vani.

I, sjeća se Kerr, Jackson je samo rekao: “Neka odj**e, ulazi Pete Byers.”

– Kada je Pip odbio ući u igru, bilo je to kao zona sumraka, što se dovraga događa – sjeća se sjajno teško krilo Bullsa Horace Grant. Ostalo je povijest, Kukoč na dodanu loptu iz auta pogađa iz okreta i Bullsi pobjeđuju, za 2-1 umjesto 3-0 u seriji.

– Pa očito sam bio sretan što sam pogodio, no u cijeloj situaciji, već na odlasku u svlačionicu, vidio si da su svi ljutiti što stvari ne funkcioniraju – sjeća se Toni Kukoč.

Stav momčadi bio je da ih je Scottie izdao. Bukvicu mu je očitao najstariji u momčadi Bill Cartwright i pred cijelom mu je momčadi rekao:

Iznevjerio si nas!

Pippen je počeo plakati, shvatio je da je pogriješio.

– Želio bih da se to nije dogodilo, no da se ponovi, učinio bih isto – rekao je Pippen o incidentu.

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar Vrijeme
Vrijeme
10:52 04.05.2020.

Naslov je doista podal do bola. Meni ovaj film pokazuje koliko su Toni, a i Drazen imali izazova u NBA. Covjece, pa to je bila cista mrznja, da ne kazem nesto drugo gore od toga,....

Avatar GeniKameni
GeniKameni
13:29 04.05.2020.

Crnci su arogantni rasisti, pogotovo ovi iz NBA lige. Godinama su ih mediji pumpali kao izvanzemaljce, kao da nitko vise na ovom planetu ne igra kosarku. Oni cak ni jednom Drazenu Petrovicu nisu priznavali klasu, dugo vremena su ga drzali na klupi samo da njegova genijalnost ne bi dosla do izrazaja i zasjenila njihove umisljene "zvijezde". Meni se zbog tog odnosa prema Europljanima ta NBA liga jednostavno gadi... Kako bi neoliberalni mediji histerizirali da crni nogometasi u Europi imaju tretman kao bijeli kosarkasi u NBA!!!

GA
galico
12:00 04.05.2020.

Jordan uopće nije mrzio Tonija...on je jednostavno kompetitivan tip koji je takav prema svima te smatra da se netko treba dokazati...Sada još više cijeni Tonija te su u odličnim odnosima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije