Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi u Europu

Osijek kreće u Europu, Španjić se prisjetio urnebesne anegdote iz 2000.!

Cibalia - Osijek
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/5
29.06.2017.
u 10:22

Prečesto se u nogometu dogodi da dođeš u neku nogometnu zabit, ne postaviš se dobro i nastanu problemi – upozorava trener Zekić

Pet godina je prošlo otkako je Osijek posljednji put igrao u Europi, a put počinje na istom mjestu, na istom stadionu na kojem je i posljednji put slavio na eurogostovanjima. Međutim, pet godina kasnije priča se druga priča. U srijedu prijepodne Osječani su put Andore, gdje danas igraju u 19 sati prvu utakmica kvalifikacija za Europsku ligu krenuli čarter-letom iz svoga grada, dok je zadnje putovanje bilo prava avantura koja je trajala čak 14 sati samo u jednom smjeru. Amateri okupljeni u UE Santa Colomi nisu protivnik od kojeg se strahuje, no trener Osijeka Zoran Zekić ne dopušta podcjenjivanje.

– Događalo mi se u igračkoj karijeri da dođemo u neko selo pa se ne postaviš ozbiljno, a ljudi se razigraju i nastane problem – upozorava Zekić.

Osijeku će ovo biti sedmi nastup ovom natjecanju. Gostovali su u Gradskom vrtu Anderlecht (1998./99.), moćni West Ham s Lampardom, Rijem Ferdinandom i Di Canijom (1999./2000.), ali u Osijeku se i danas živo prepričava bajka iz jeseni 2000. kada su bijelo-plavi dominirali Prvom HNL, a u Europi bili nadomak proljeća. Momčad je vodio Stanko Mršić, lider generacije bio je te godine u izboru Večernjeg lista najbolji hrvatski nogometaš Nenad Bjelica, a na tribinama po 14.000-15.000 navijača. Doduše, prvi čovjek kluba, danas pokojni Antun Novalić, uspjehe kluba proživljavao je u zatvoru u kojem se našao zbog slučaja Gradska banka. U 1. kolu pao je Brondby (1:2, 0:0), u drugom Rapid iz Beča (2:1, 0:2), a u trećem je čekala praška Slavija. Nakon 2:0 u Osijeku već se počelo slaviti proljeće u Europi, a put Praga krenulo je čak 2000 navijača. Ali Nenad Bjelica zamalo je ostao kod kuće. I ostao bi da Milan Španjić, čovjek koji je tri desetljeća bio klupski operativac, nije izveo jednu od svojih čarolija.

– Pola sata prije nego što smo trebali krenuti put zračne luke u Zagrebu i sjesti na čarter-let za Prag Bjelica je shvatio da nema putovnicu sa sobom. Ajde da se to dogodilo nekom drugom, još nekako, ali ne našem najboljem igraču i kapetanu. Uzeo sam putovnicu jednog našeg vozača i prikrio fotografiju nekako ručnicima i šalovima, prevario našu kontrolu pa je Bjelica s ostatkom momčadi ipak ušao u zrakoplov – prisjetio se Španjić.

Međutim, Bjelicu je trebalo još uvesti u Prag, a zbog onog što je tada napravio Španjića se može nazvati majstorom iluzije.

– Nakon što smo sletjeli u Češku, stavio sam da Bjelica ide odmah iza mene, a iza njega poredao Almira Turkovića, Bakira Beširevića i Dumitrua Mitua. Čim smo prišli šalteru službeniku sam rekao da imam problem. “Kakav?”, pitao me on. Rekoh: “Imam dvojicu Bosanaca i Rumunja i ne znam valjaju li im vize.” I otrči on brže-bolje do njih trojice, a mene i Bjelicu pusti bez gledanja. Naravno da su ovima vize bile u redu – smije se i danas Španjić jednoj od svojih uspješnih podvala.

Bjelica je zaigrao, ali utakmica se premetnula u jednu od najvećih tragedija u 75 godina postojanja bijelo-plavih. Do 90. minute Osijek je gubio 3:1, što je i dalje bio rezultat koji ga je vodio u 4. kolo, no uslijedila je serija nespretnih i bizarnih reakcija u sudačkoj nadoknadi za poraz od 5:1.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije