Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Berlinčanin livanjskih korijena

Niki Kovaču je zasuzilo oko, a nakon ovoga je jasno i zašto

Niko Kovač
Foto: Pixsell/Reuters
1/8
19.05.2019.
u 07:00

Niko se i službeno svrstao među najveće hrvatske nogometne trenere osvojivši naslov prvaka Njemačke s Bayernom, što je tek treća titula naših stručnjaka u ligama petice

Niko Kovač, 47-godišnji proslavljeni hrvatski reprezentativac, jučer se i službeno svrstao među najveće hrvatske nogometne trenere osvojivši naslov prvaka Njemačke s Bayernom, što je tek treća titula naših stručnjaka u ligama petice. Nije stoga čudno što mu je na podiju zasuzilo oko...

Ono što nisu uspjeli Čajkovski (Bayern), V. Marković (Nica), I. Marković (Marseille), Ivić (Avellino, Atletico, PSG, Marseille), Barić (Stuttgart), Skoblar (HSV), Blažević (Nantes)... ostvarili su samo Branko Zebec s Bayernom 1969. i Hamburgerom 1979. te - Niko Kovač s Bayernom 2019. godine! Tako se Berlinčanin livanjskih korijena od jučer nalazi među trenerskim besmrtnicima, u bundesligaškoj trenerskoj eliti, u društvu Guardiole, Ancelottija, Heynckesa, Hitzfelda, Magatha, Trapattonija, Van Gaala, Beckenbauera... – svima je, naime, zajedničko da su osvojili naslov prvaka s Bayernom.

Ovaj Bayernov naslov nosi i poseban hrvatski pečat jer su ga, osim Nike Kovača, izgradili i njegov pomoćnik, brat Robert, te dugogodišnji trener vratara Toni Tapalović, 38-godišnjak iz Gelsenkirchena.

Oproštaj trojice igrača

Uoči utakmice posljednjeg bundesligaškog kola s Eintrachtom, u kojoj je Bayern u fantastičnoj, zadivljujućoj predstavi slavio s 5:1, rasprodana Allianz Arena, sva u crvenom (75 tisuća gledatelja), emotivno se oprostila od trojice legendi bavarskoga kluba: Francuza Riberyja, Nizozemca Robbena i Brazilca Rafinhe. Bayernovi navijači raširili su golemi transparent na kojemu je uz sliku Robbena i Riberyja pisalo “Servus & danke!”. Na drugom s Robbenovim likom pisalo je “Mr. Wembley” (Nizozemac je bio Bayernov čovjek odluke u finalu Lige prvaka 2013. na Wembleyu).

Niko je Riberyja uveo u igru u 60., a Robbena u 68. minuti i obojica su mu se odužila pogocima. Ribery je prošao kroz čak trojicu igrača Eintrachta i majstorski potkopao loptu za 4:1. Slaveći pogodak, skinuo je dres, sudac mu je dao žuti karton, a euforični, otkačeni Ribery i njega je – zagrlio. Odmah potom posrećilo se i Robbenu koji je loptu u mrežu ugurao s pet metara udaljenosti od gola, nakon idealnoga dodavanja Alabe. U tim trenucima utakmica se pretvorila u ekshibiciju, publika je uživala i slavila, a čak je i inače staloženi Niko Kovač otpustio sve kočnice i napokon mogao odahnuti.

Po završetku utakmice Niku ipak nije preplavila euforija. Prije negoli je čestitao svojim igračima i zagrlio svoj prvi šampionski bundesligaški “tanjur” (koji mu je “servirao” legendarni Lothar Mätthaus), Kovač se pozdravio sa svojim bivšim učenicima, nogometašima Eintrachta, te sa svojim bivšim šefom iz Eintrachta Fredijem Bobicem. Ovo je Bayernov 29. naslov prvaka u Bundesligi te sedmi uzastopni. Osim Bayerna, u Ligu prvaka idu Borussia (D), Red Bull Leipzig i Bayer Leverkusen.

Ante Rebić odigrao je u Münchenu svih 90 minuta za Eintracht protiv svojega bivšega (možda i budućega) trenera i sezonu okončao s 10 pogodaka u svim natjecanjima.

>> Pogledajte što je Zlatko Dalić rekao nakon humanitarne utakmice

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije