Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u lovu na prezimenjaka

Mršavko će biti veći i od legendarnog strijelca Gerda Müllera

Thomas Müller
Foto: REUTERS/David Gray
12.07.2014.
u 15:36

- Gerd je bio rasni golgeter, a Thomas je raznovrsniji - kaže Zlatko Škorić Žoga.

Znate li koji je njemački nogometaš jedini bio dobitnik Fifine Zlatne lopte, nagrade za najboljega nogometaša SP-a? Ne, nisu to bili ni svjetski prvaci Fritz Walter, ni Franz Beckenbauer, ni Lothar Matthäus, nego samo jedan doprvak, i to – vratar, Oliver Kahn 2002. godine.

A znate li koji su Nijemci bili Zlatne kopačke SP-a? To je vjerojatno lakše: Gerd Müller, Miroslav Klose i glavni lik priče - Thomas Müller. Zašto baš taj mršavko ili El Flaco, kako ga je nazvao Maradona?

Zato što je taj 24-godišnji Bavarac na putu ostvarenja nečega što nije uspjelo nijednom igraču u povijesti: može drugi put zaredom postati najbolji strijelac SP-a, i još tu titulu povezati sa Zlatnom loptom.

On je kompletan igrač

Najveći Müller u povijesti, veći i od Gerda? Pa to mu je poželio čak i njegov prezimenjak, kratkonogi genijalac, čiji je instinkt "killera" Nijemce doveo do naslova 1974. godine.

- Dečko ima sjajnu tehniku, brz je, kompletan igrač. I ja sam prvi koji mu želi da obrani naslov najboljega strijelca SP-a - izjavio je Gerd Müller, danas 68-godišnjak, strijelac 68 pogodaka za Elf.

Nekada se smatralo da će zauvijek ostati nedodirljivi njemački golgeter, ali i njega je već prešišao Miroslav Klose sa 71 pogotkom. Sada je na najboljemu putu i famozni Bayernov "žgoljo", čovjek kojega u Bayernu nisu proslavili samo Robben i Ribery, nego i dvojica Hrvata – Ivica Olić i Mario Mandžukić.

Zlatko Škorić Žoga (72), nekadašnji Dinamov vratar, bio je suigrač Gerda Müllera u Bayernu u sezoni 1972./1973. Ostali su prijatelji, iako se rijetko viđaju.

- Gerd je bio poseban igrač, centarfor kakvih danas više nema, dok je Thomas raznovrsniji igrač, može igrati na nekoliko pozicija. Teško ih je uspoređivati, Gerd je bio klasa za sebe, pravi, rasni golgeter, dok Thomas ima druge kvalitete. Pa i golgeterske, za što svakako zasluge ima i Mandžukić. Njih dvojica fantastično su se nadopunjavala - kazao je Škorić.

Brža verzija tika-take

Kredit za Müllerovu eksploziju daje i izborniku Löwu.

- Sviđa mi se što njegova reprezentacija igra tika-taku, ali mnogo bržu, izravniju od Guardioline. Ona je spora, ide na zamaranje suparnika, što je čak Beckenbaueru išlo na živce, jer odstupa od tradicionalnoga njemačkog stila. Ali, nije li i Löwova ubrzanija verzija tika-take dovela do toga da se Nijemci praktički ušetavaju Brazilcima s loptom u gol? - dodao je Škorić.

Je li Njemačka danas moćnija nego 1974. godine, u vrijeme Beckenbauera?

- U Franzovo vrijeme bila je manje ubojita jer je ovisila o raspoloženju samo jednoga igrača, Gerda Müllera, dok danas ima već‡i izbor strijelaca. No, je li Elf danas moć‡niji nego što je bio tada? Ne bih rekao, ne još. Vjerojatno je tek na putu da to postane - zaključio je Škorić‡.

Zanimljivo, Gerd Müller nije bio prvi strijelac SP-a 1974. godine, na kojemu je postigao samo četiri pogotka, nego 1970. u Meksiku kada ih je postigao deset. No, Gerdovi golovi 1974. godine imali su posebnu težinu: zabio je odlučujuć‡e golove u polufinalu protiv Poljske (2:1) i u finalu protiv Niozozemske (2:1).

Thomas Müller, dečko koji se u prvu momčad Bayerna probio iz amatera, iz treće lige, sutra prvi put igra u finalu SP-a. I lovi šesti pogodak u Brazilu, gol koji bi ga odveo u antologiju.

I uoči finala u Riju teško se opredijeliti - za goropadni Elf s Müllerom ili za uspavljujuć‡e gauče s genijalnim Messijem? Šteta što ć‡e jedan od njih na Maracani biti gubitnik.

- Messiju bi u svakom slučaju to teže palo. Ovo mu je vjerojatno posljednja šansa, dok Müllerovo vrijeme tek dolazi...

Za SR Njemačku na SP-u igrao je još jedan Müller, Dieter, član neslavne momčadi sa SP-a 1978. u Argentini (ispali u 2. krugu), ali i njemački heroj na EP-u 1976. godine. Dieter je postigao hat-trick protiv Jugoslavije u Beogradu u polufinalu (4:2). Ukupno ima 12 nastupa i devet golova.

>>Palac je dolje, ali Scolari drži svoje: Idite k vragu!

Komentara 3

AN
Andreeejjj
23:24 12.07.2014.

Thomas Muller je za našeg Mandžu raketo-zrakoplov!!! Ali ipak mi smo primitivci ljubomorni pa plujemo svakoga!!! Kao Modtrić je najbolji vezni igrać svjeta a u sezoni ne postigne ni jednog samog zgoditka a u našoj HRV repki nije odigral jošoš ni jedne, jedine dobre tekme?!? Raketić je za Lukicu pet klasa bolji i kompletniji igrać.

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
21:29 12.07.2014.

Gerd Müller nije znao dribljati, niti pucati na gol sa razdaljine veće od 16 metara, nije znao igrati glavom jer je bio malen. Nije bio brz, jer je imao kratke noge, nije imao pregled igre, nije znao pucati slobodnjake pa čak ni kornere, niti je znao nabacivat. Gerd Müller zapravo uopće nije znao igrat nogomet. Ali je znao zabijati golove - kao nitko drugi. Usput, Gerd Müllera je otkrio naš Čik Čajkovski a usavršio Branko Zebec Čajkovski ga je zvao "Kleines, dickes Müller": Malo, debelo Müller. Legenda.

JU
juma
19:44 12.07.2014.

Nijemci ga ne zovu mršavko, nego Spargeltarzan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije