Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cro-kolonija

Max! donosi priču iz Kielcea: Hrvati Poljake vode na prvi Final four

Kielce (2)
Foto: Kielce
1/3
09.04.2013.
u 15:57

Červara smo ove sezone već dvaput pobijedili, slijede mu dva nova poraza

Najviše hrvatskih rukometaša koji igraju u inozemstvu trenutačno se nalazi u poljskom Kielcu. Danas u tom poljskom klubu igraju Venio Losert, Ivan Čupić, Manuel Štrlek, Željko Musa i Denis Buntić.

Prvi od hrvatskih igrača koji je igrao za Kielce bio je Mirza Džomba. Došao je 2011. godine, no klub te sezone nije prošao skupinu u Ligi prvaka. Od deset utakmica poljski prvak imao je tek jednu pobjedu, dva neodlučena ishoda i čak sedam poraza.

- Imao sam ugovor na još jednu sezonu, ali smo se sporazumno razišli. Nekako sam vidio da vrhunski rukomet nije više za mene, a u to vrijeme sam se oženio i uskoro dobio dijete. Kielce mi je ostalo u lijepoj uspomeni. To je gradić sa 200.000 stanovnika, ne previše prometan. Baš kao moja rodna Rijeka - rekao je Mirza Džomba.

Deset godina u Europi

U Kielce ove godine slave deset godina igranja u Europi. Prije deset godina počeli su igrati u Challenge kupu i ispali su u 4. kolu od turskog Beşiktaşa, i to za samo jedan pogodak. Te godine postaju prvaci Poljske. No u Ligi prvaka 2004. godine ispadaju u skupini, a kasnije i u osmini finala Kupa kupova, ovoga puta od slovenskog Gorenja. Od 2005. do 2010. godine igraju uglavnom u Kupu Kupova ili Kupu EHF-a. Najveći uspjeh je četvrtfinale Kupa EHF-a 2006. godine, kad su ispali od francuskog Creteila.

- Koliko sam čuo, ozbiljan projekt Kielce započelo je 2009. kada su postali prvaci Poljske. Od tada je klub stalno prvak - rekao je Željko Musa koji je zajedno s Denisom Buntićem došao 2012. godine.

U posljednje tri godine klub jednom nije prošao skupinu, a dvaput su ispali u osmini finala, jednom od Hamburga, jednom od Cimosa. Ove sezone dovedena su još trojica hrvatskih igrača - Čupić, Štrlek i Losert. Uz poljske reprezentativce (Bielecki, Jurecki, K. Lijewski, Rosinski, Szmal, Tkaczyk), tu su još Srbin Stojković, Danac Cleverly, Islanđanin Olafsson i Slovenac Zorman.

Na putu do Kölna stoji Červar

- Ulaskom u četvrtfinale Lige prvaka klub je ostvario povijesni uspjeh. No, tu nećemo i ne želimo stati. Vjerujem da možemo i do završnog turnira u Kölnu, a tamo je sve moguće - rekao je Željko Musa.

No, do Kölna im na putu stoji Lino Červar sa skopskim Metalurgom.

- Svaka čast Lini, zahvalan sam mu što me uveo u reprezentaciju, ali dalje ćemo mi. Igrali smo ove sezone u skupini i pobijedili smo ih dvaput. Već smo osjetili ozračje u Skoplju gdje je bučnih 7000 navijača. A ni naš parket nije baš hladan. I kod nas je vruće ozračje i dobro navijanje - rekao je Musa.

Ivan Čupić i Manuel Štrlek vratili su se sa Svjetskog prvenstva ozlijeđeni, dok se Denis Buntić potukao u jednom baru i slomio ruku. Činilo se da se čelnicima kluba dizala kosa na glavi na spomen Hrvata.

- Na ozljede se nije moglo utjecati i trener Wenta stao je na našu stranu. U klubu su dopustili da operacije napravimo kod nas. Manuel će sigurno igrati u četvrtfinalu, ja još nisam siguran je li rame potpuno zaliječeno - rekao je Ivan Čupić koji je iz Manheima stigao u Kielce.

- Ima nas dosta s područja bivše Jugoslavije pa se međusobno družimo, ispijamo kave i tako - rekao je Ivan Čupić.

Bez obzira na to što je mali grad, noćni klubovi jako dobro rade.

- Sve sam manje-više rekao. Branio sam prijatelja koji je bio napadnut i slomio sam ruku. Klub me kaznio oduzimanjem šest plaća i idemo dalje - rekao je Denis Buntić.

Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije