Naslovnica Sport Nogomet

Hrvatska će igrati s europskim gigantima. Eh, da još imamo stadion...

Koristit će to Hrvatskom nogometnom savezu, jer puno je lakše napuniti stadion protiv Njemačke nego, primjerice, San Marina ili Estonije.
12. listopada 2017. u 19:27 57 komentara 2079 prikaza
Pogledajte galeriju 1/6

Uefa je objavila koeficijente za novoosnovano natjecanje, za Ligu nacija, a u njemu će Hrvatska biti među elitom od 12 najboljih europskih reprezentacija!

Ukrajina - Hrvatska Uefina Liga nacija Određene skupine: Hrvatska protiv velikana Španjolske, Njemačke, Francuske...

Novo natjecanja za nacionalne reprezentacije počinje nakon završetka Svjetskog prvenstva, u rujnu sljedeće godine, i zamišljeno je kao zamjena prijateljskim utakmicama.

Hrvatska je u protekle dvije godine u terminima prijateljskih utakmica igrala protiv Estonije, San Marina, Gibraltara, Kine, Moldavije..., a sada će morati igrati protiv velikana poput Njemačke, Francuske, Španjolske...

Naravno, koristit će to i Hrvatskom nogometnom savezu, jer puno je lakše napuniti stadion protiv Njemačke nego, primjerice, San Marina ili Estonije.

1 / 19
Ukrajina - Hrvatska

Eh, kad bi još Hrvatska imala adekvatan stadion za elitnu skupinu Lige nacija, onda bi ga bilo lakše i napuniti.

Još veća zarada za elitu

Hrvatska je u posljednjoj, trećoj jakosnoj grupi najbolje skupine Lige nacija, i igrat će kod kuće i u gostima protiv dvije reprezentacije iz europske elite kao što su Njemačka, Portugal, Belgija ili Španjolska (prva) te Francuska, Engleska, Švicarska ili Italija (druga jakosna skupina).

Nemamo izbornika Šuker u neugodnoj poziciji: Dalić dobio bogatu ponudu za preuzimanje kluba!

Na ždrijebu 24. siječnja 2018. u Lausanni formirat će se četiri skupine s po tri momčadi, od kojih će pobjednici izboriti plasman na završni turnir za pobjednika Lige nacija koji će se održati početkom lipnja 2019. godine, a posljednje momčadi u svakoj od četiri skupini ispadaju u ligu B.

Utakmice grupne faze (svatko sa svakim kod kuće i u gostima) igrat će se od rujna do studenog sljedeće godine. Pobjednici skupina svake od četiri divizije napredovat će, a četiri reprezentacije koje završe na posljednjem mjestu u svojim skupinama ispast će u Ligu B, gdje se trenutačno nalaze Austrija, Wales, Rusija, Švedska, Ukrajina, Irska, BiH, Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska.

Zanimljivo, Srbiju, Sloveniju, Crnu Goru i Grčku Uefa je strpala tek u treću jakosnu ligu i trebat će im stoga četiri godine samo da bi dobili priliku igrati za titulu prvaka Lige nacije.

Sjeverna Irska - Hrvatska Potencijalni suparnici U kvalifikacijama će Hrvatska biti favorit, Sj. Irska najbolji izbor

Zanimljivo, Liga nacija poslužit će i kao dopunsko kvalifikacijsko natjecanje za Europsko prvenstvo 2020. godine, jer će po četiri najbolje rangirana predstavnika svake od četiri lige koje ne budu izborile plasman na Euro, igrati za popunu četiri od 24 mjesta. Dvadeset će se pak mjesta za nastup na Euru raspodijeliti po uobičajenom sustavu kvalifikacija koji će, za razliku od proteklih izdanja, početi tek u ožujku 2019. i završiti u ožujku 2020.

Loše za Argentinu i Brazil

Što konkretno donosi Liga nacija? Donosi veću zaradu savezima, igračima će dati zadovoljštinu zbog više razine kompetitivnosti, navijačima će donijeti više uzbuđenja, a čelnicima klubova i menadžerima mogućnost da njihovim nogometašima poraste cijena zahvaljujući većem sjaju svjetala pozornice na kojoj se sve odvija. Ukratko, Liga nacija osmišljena je kako bi se kroz nogomet zavrtjelo još više novca, od prodaje ulaznica, TV prava, sponzora...

Ante Čačić Ante Čačić: Ja sam izabrao igrače, Dalić je s njima bio dva, tri dana

A, reprezentacije će zaraditi i od nagradnog fonda za natjecanje, koji će Uefa naknadno objaviti.

No, već postoje i kritike Lige nacija. Jedna od njih je da će se time izgubiti mogućnost da Brazil ili Argentina igraju protiv neke od europskih momčadi, kao što su nekada činile u tim terminima za prijateljske utakmice.

Zdravko Mamić, Davor Šuker i Zlatko Dalić Susret u Varaždinu Dalić: Sa Zdravkom Mamićem nikad nisam ni kavu popio! Hm, da Hrvatski junak: Čačić mi nije čestitao, a često se sjetim dana kad sam bio na dnu Heroj kvalifikacija Ingeniozan, neustrašiv, jednom riječju – vođa!

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar Kolo-Tg
  Kolo-Tg:

  Hrvatska bi trebala tj morala imati 4 stadiona. Poljud jos na nesto lici iako je i on dao svoje. Kakvo drustvo takvi stadioni, ima za pupovceve novosti a nema za topli obrok u OŠ. Primjer je primjeren da pokaze svu bjedu

 • dalibor.hren:

  U čemu je problem? I Njemačka i Francuska i Španjolska i..... će igrati protiv velikana - Hrvatske!

 • EroK:

  Vatreni su jedan od naboljih i najznačajnijih hrvatskih brendova i kao takav, morat će imati bolji stadion, a vjerujem i imat će i to pravi!