Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prepreka za olimpijsku vizu

Hrvat koji vodi našeg protivnika, Kinu: Utakmica protiv Hrvatske za nas je učenje

storyeditor/2024-02-10/AsicIvan2_100224.jpg
Marko Prpić/Pixsell
11.02.2024.
u 07:00

Ivan Asić, Hrvat na klupi kineske reprezentacije, našeg suparnika u osmini finala svjetskog prvenstva u vaterpolu, uoči dvoboja priča o percepciji vaterpola u Kini, ali i brojnim drugim temama

Hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju dijeli još samo jedan korak do olimpijske vize, a tu prepreku, danas u 10 sati u Dohi, predstavlja momčad druge najmnogoljudnije zemlje svijeta.

U takvoj situaciji, neupućen čovjek zapitao bi se kako da se nacionalna vrsta zemlje od 3,9 milijuna stanovnika suprotstavi sili koja dolazi iz zemlje od 1,4 milijarde duša.

No u ovoj je priči osnovno pitanje kako da se vaterpolski sićušna Kina suprotstavi jakoj Hrvatskoj jer Kinezi kao velika sportska nacija nisu dovoljno zainteresirani za ovaj sport. A o tome svjedoči i Ivan Asić (54), Hrvat na klupi kineske reprezentacije:

– Pustite na stranu broj stanovnika, nama je baza vrlo malena. Jako se malo ljudi bavi ovim sportom. Kina ima četiri vaterpolska kluba i oko 70 registriranih igrača koji godišnje odigraju šest utakmica. Nađu se jednom godišnje na turniru na kojem četiri momčadi dvokružno odigraju šest utakmica.

A što je s reprezentacijom?

– Konkurentni smo jedino na azijskoj razini. Za ovo Svjetsko prvenstvo okupili smo se 4. prosinca u Pekingu gdje smo trenirali mjesec dana da bismo onda otišli u Herceg Novi gdje smo igrali trening utakmice. A u Dohu smo došli bez ijedne službene utakmice.

No zato su Asić i njegovi izabranici dobili, za njih, najvažniju utakmicu na Prvenstvu. Nadjačali su Brazil (10:8).

– Brazil je bio favorit, no uspjeli smo ga pobijediti promjenom obrane. Otkako smo vidjeli skupinu, sve karte smo bacili na tu utakmicu, a jako dobro smo izgledali i tri četvrtine protiv Francuske. Kao što rekoh, konkurentni smo samo na azijskom kontinentu pa nam je teško igrati na Svjetskom prvenstvu na koje moji igrači dođu jako impresionirani.

Nešto od toga moglo bi se osjetiti i u srazu osmine finala s Hrvatskom.

– Velika nam je čast igrati s Hrvatskom koja je veliki favorit. Nećemo se mi predati, dat ćemo sve od sebe, no za nas će to biti učenje. Jako sam sretan da ćemo igrati protiv mog dojučerašnjeg kolege Tucka.

VEZANI ČLANCI:

Asić je bio trener Primorja od 2010. do 2016. za jako dobrih dana riječkog kluba, bio je i prvak regionalne lige, a potom se preselio u Jadran u kojem je radio do siječnja 2020. U Kini je gotovo dvije godine. Prvo je bio izbornik, a potom pomoćnik pokojnom, iznenada preminulom Petru Porobiću nakon kojega je opet postao prvi trener reprezentacije. Kako se hrvatski stručnjak snalazi s obzirom na jezičnu barijeru?

– Uz prevoditelja. Znam neke fraze, a i shemirali smo akcije brojčano. Jezična barijera je veliki problem, jako malo igrača govori engleski.

Kako god bilo, ovu utakmicu Hrvatska mora dobiti jer je vidljivo kvalitetnija. Osim toga, izbornik Tucak vrti mantru da Hrvatska mora igrati na Olimpijskim igrama. A to će se i ostvariti ne dogodili se danas u Dohi neko svjetsko čudo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije