Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČLAN SLAVNE '67.:

'Dinamo ima srce! Tottenham nije bolji dok to ne dokaže na terenu...'

11.03.2021.
u 10:25

Tottenham je bolji, ali ja priznajem samo ono što vidim u 90 minuta na terenu. U ovom trenutku Dinamo ima znanje parirati Tottenhamu. Nisam od onih koji se tih utakmica boje

Došao je i taj dan, dan velike utakmice s Tottenhamom u osmini finale Europske lige. Nije Dinamo imao sreće u ždrijebu, bilo je među kuglicama u Nyonu i puno lakših suparnika, ali budite uvjereni – svaki se igrač Dinama veseli tim susretima s engleskim velikanom, sa zvijezdama koje u svom dvorištu trenira slavni José Mourinho. Veliki je to izazov, prilika za dokazivanje protiv najjačih.

I povijesna je ovo utakmica, igrati s Tottenhamom u osmini finala doista je – povijest. Prema nekim najavama iz Engleske, Mourinho će, kao i dosad u Europskoj ligi, igrati sa “šarenim” sastavom koji je i izborio ovu osminu finala. Što nije posebno olakotna okolnost jer i ti koji će igrati sjajni su igrači i Plavi bi se jako prevarili kad bi pomislili da će im zbog toga možda biti lakše.

Kroz povijest je maksimirskih klub imao puno velikih utakmica, protiv suparnika koji su bili i jači od današnjeg Tottenhama. No znali su ispadati i od manjih, slabijih. U toj nogometnoj povijesti Dinama nitko nije otišao tako daleko kao generacija 1967. godine koja je otišla – do kraja. Osvojila je Kup velesajamskih gradova, jedini europski trofej.

– Za takve utakmice moraš vjerovati prije svega u sebe, moraš imati srce, a koliko vidim, današnji Dinamo to ima. U svim utakmicama koje su odigrali stekli su potrebno iskustvo. Tottenham je bolji, ali ja priznajem samo ono što vidim u 90 minuta na terenu. U ovom trenutku Dinamo ima znanje parirati Tottenhamu. Nisam od onih koji se tih utakmica boje – kaže nam Marijan Čerček koji je u prvoj utakmici finala Kupa velesajamskih gradova postigao prvi pogodak u 2:0 pobjedi Plavih, a sve je drugim pogotkom završio Krasnodar Rora.

09.12.2008., Zagreb - Na krizanju Ivanicgradske i Zapoljske ulice na Pescenici oslikan je zid zgrade. Na grafitu je legendarna Dinamova postava iz 1967. godine, vremena kad je Dinamo bio pobjednik Kupa Velesajamskih gradova, preteca Kupa UEFA. Photo: Danijel Berkovic/Pixsell
Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL

Bračun: Dinamo ima glavu i rep

Sjeća se Čerček tih dana, a pogotovu te prve utakmice u Zagrebu.

– Uh, imao sam tremu, ali zato što mi je to bila jedna od prvih utakmica. Stariji dečki nisu imali nikakvu tremu, pa oni su imali iza sebe utakmice protiv Juventusa, Eintrachta... Kažem, današnji dečki ne moraju se bojati Tottenhama, skupili su iskustva i samo trebaju pokazati što znaju, a znaju puno – optimističan je Marijan Čerček.

Nakon te generacije Plavi više nisu bili uspješni u Europi, iako su imali sjajne momčadi, nisu uspijevali puno napraviti. Dobrim dijelom i zato što je sustav bio drukčiji nego danas, nije bilo skupina, Plavi bi u prvim ili drugim kolima naletjeli na jake suparnike.

– Da, bila su različita vremena od ovih današnjih, tada si uvijek naletio na nositelja, Benficu, Porto, Sporting, Perugiu... I Liga prvaka bila je liga prvaka, nije bilo četvrtog, petog iz Italije i ostalih liga, igrao je samo prvak – kaže Milivoj Bračun koji je za Plave odigrao stotinjak utakmica.

Bračun hvali današnji Dinamo.

– Dobar je, ima glavu i rep i zato je došao do ove faze natjecanja. Nažalost, Tottenham nije dobar ždrijeb – kazao nam je Milivoj Bračun.

U drugom dijelu 90-ih godina Dinamo je počeo s puno boljim rezultatima u Europi, ušao je i u Ligu prvaka, bio u Europskoj ligi, tadašnjoj Uefinoj ligi. Puno velikih utakmica odigrao je i Danijel Šarić, nekadašnji desni bek Dinama.

Najveća je ona s Partizanom

– Druga su to bila vremena, tada se teško uopće ulazilo u skupine jer su suparnici uvijek bili vrlo jaki, Dinamo nije imao dobar koeficijent – kaže Šarić koji je izdvojio svoju najveću utakmicu u Dinamu:

– Ma ona s Partizanom! Iako je bilo utakmica s većim suparnicima, ta je posebna, utakmica koju si morao dobiti, a mi smo odigrali fantastično – prisjeća se Šarić.

15.04.2014., Zagreb - U konobi Belin okupio se dio generacije NK Dinamo iz 1967 te komentirao aktualnosti oko sadasnjeg GNK Dinamo. Rudolf Belin i Marijan Cercek.. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Plavi su u zadnje tri sezone izuzetno konkurentni, drugi put su u europskom proljeću u Europskoj ligi, do zadnje sekunde imali su šansu proći i skupinu Lige prvaka.

Igrao je Dinamo protiv Bayerna, oba Manchestera, Juventusa, Arsenala..., a sad je na redu novi velikan, Tottenham.

– Dinamo nije imao sreće, Tottenham je veliki favorit. No to su samo dvije utakmice po 90 minuta. Dinamo je protiv Krasnodara odigrao odlične utakmice, pametne i kvalitetne. Sad jedino što Plavi mogu protiv Tottenhama jest dati maksimum, pokušati napraviti sve što mogu, pa zašto ih ne bi onda i malo sreća pomazila. U svakom slučaju, ne trebaju se predavati unaprijed, uvijek postoji šansa za iznenađenje, pa i protiv tako jake momčadi kakvu ima Tottenham – zaključio je Danijel Šarić.

LONDON - Stadion Tottenham Hotspur. Sudac: S. Gozubuyuk (Nizozemska). 21 sat, Arenasport

Trener: Jose Mourinho (58)

Trener: Zoran Mamić (49)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije