Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moderna kandidatura

Čvrsta Igorova ruka: Određivao bi klubovima plaće, igrače, strance...

\'04.11.2010., Split - Bivsi nogometas Igor Stimac.  Photo: Nino Strmotic/PIXSELL\'
Nino Strmotic/PIXSELL
26.11.2010.
u 18:20

Štimac bi uveo i salary cap po uzoru na NBA, bio bi to jedinstven slučaj u nogometu

Stjepan Mesić i Ivo Josipović u pobjedničkim su kampanjama za predsjednika države programe predstavili i pobjede slavili u Novinarskom domu. Možda je i zato Igor Štimac odlučio na istome mjestu predstaviti sve što nudi postane li predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza. A predstavljanje programa bilo je odlično, profesionalno, na visokoj razini. Vidjelo se da je sve pripremljeno do posljednjeg detalja i da iza svega stoji stručna ekipa koja ima plan i motiv. Za razliku od “čuvara naslova” Vlatka Markovića koji nije ponudio nikakav program i očito misli da je dosad učinio dovoljno za ostanak na vlasti.

Izazivač Štimac obećava mnogo, nacionalni kamp u Varaždinskim Toplicama, još četiri manja kampa u regijama, nove stadione u Vukovaru i Kninu, želi ukinuti zimsku stanku u prvenstvu jer će tereni biti grijani...

Narodu previše obećanja

Čini se da je to malo previše obećanja, a tolike troškove ne bi podnijela ni engleska liga, za sve samo spomenuto treba nekoliko godišnjih proračuna HNS-a. A hrvatskom je narodu obećanja dosta, slušaju ih u svim političkim predizbornim kampanjama.

Ali, naravno da su neke ideje ostvarive. Dobro je što ih Štimac ima i nudi, ako ih barem dio realizira...

Sad je jedino važno hoće li Štimac ili Marković više donijeti hrvatskom nogometu. Štimac zasad ima ideje, ima i neke konkretne programe, neke više a neke manje dobre. Štimac bi nam na još četiri godine donio ligu 16, donio bi i novi zamah, ali i centralizaciju, iako zagovara suprotni smjer. Preuzeo bi vođenje lige od Udruge prvoligaša i centralizirao vlast. Marković, pak, ima zasluge jer je HNS stabilan, financijski jak i neovisan, reprezentacija je u vrhu. Status A-vrste kod obojice nije upitan, kao ni izbornici.

– Bilić i Ladić, kao i svaki izbornik, ovise o rezultatu. Oni su i moji prijatelji, a sigurno je da se Ladiću neće događati da neki klubovi ne daju igrače u reprezentaciju – uvjerava Štimac.

Najviše promjena Štimac je namijenio domaćim ligama. Osim što bi se još četiri godine igrala sa 16 klubova (Štimcu je uzor nizozemska liga, koja ima 18 klubova), morala bi biti proizvodna, igrači u njoj ne bi rješavali egzistenciju. Financirao bi je HNS (svakom klubu milijun kuna) koji bi financirao i opremu za seniore amaterskih klubova (njih 1600). Želi smanjiti broj stranaca, a savez bi odredio koji stranac može u HNL, u klubu ne bi moglo biti više od 25 igrača pod ugovorom, uveo bi salary cap kao u NBA, što bi bio jedinstveni slučaj u nogometu.

Ide prema centralizaciji

Mnogo je toga nabrojio Štimac, ali da HNS određuje tko od stranaca može u ligu, da određuje koliko će klub plaćati mladog igrača po prvom profesionalnom ugovoru, da određuje broj igrača po ugovoru... Ni takvi slučaji nisu poznati.

Sa Štimcem stiže i čvrsta ruka koja će odlučivati o većini važnih stvari, više nego što je Marković odlučivao dosad. Jer, kani pod svoje uzeti prvu i drugu ligu. Nevenko Herjavec, koji je blizak Štimcu, mogao bi u tome imati značajnu ulogu, a sadašnji povjerenik za natjecanje 1. HNL Josip Brezni teško će preživjeti.

Ključne riječi

Komentara 36

VO
vojvo
15:33 27.11.2010.

mlade igrače plačati kao u hajduku i onda če nam svi bježati za sitne novce van , pa to je recept koji koristri hajduk i vidimo gdje ga to dovelo , ali zato dobro tamo prolaze mafijaši i očito jee da štimca plača mafija kako bi sada ono što rade u splitu počeli i u cjeloj hrvatskoj

DO
don07
16:06 27.11.2010.

27.11.2010. u 15:44h stanipani je napisao/la ___________________________________ bla,bla,bla ....pa što se onda tresete kad toliko ne ovisite o privilegijama u HNS?jel vi to lažete druge ili sami sebe?

DO
don07
15:32 27.11.2010.

Svi se iskreno nadamo zbog boljitka hr-nogometa da će stari prdonja ostati na čelu HNS.ha,ha,ha,ha,ha, dobro dečki koliko vam šaban ojra lipi po čelu za ovo očajničko laprdanja po forumima???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije