Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJE 31 GODINU

Cico Kranjčar i Zvonimir Boban na ovoj povijesnoj utakmici jedini su put igrali zajedno

Foto: PIXSELL
1/5
23.12.2021.
u 07:45

- Mi smo tom utakmicom željeli potvrditi poziciju u europskom nogometu, naglasiti kako utakmica s Amerikancima nije bila presedan, nego početak procesa priznanja našega Saveza u međunarodnim institucijama.

Ovo je utakmica o kojoj se ne zna puno, nije imala ni približno takav publicitet ni odjek kao ona Hrvatska – SAD, valjda zato što nije bila antologijska prva, nego samo – druga.

Ali i takva, neatraktivna i neupadljiva, prijateljska utakmica Hrvatska – Rumunjska (2:0) u Rijeci, odigrana na jučerašnji dan, 22. prosinca 1990. godine, sadržavala je neke povijesne konotacije.

Sjajni debitanti

Na primjer, toga dana, u kojemu je u Hrvatskom saboru donesena odluka o proglašenju Ustava RH, tzv. "božićnog Ustava", za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, u adventskom ozračju debitirala su četvorica mušketira koja će joj osam godina kasnije donijeti svjetsku broncu: Štimac, Jarni, Boban i Šuker.

30.06.1998., Bordeaux, Francuska - Svjetsko prvenstvo u nogometu, utakmica Hrvatska - Rumunjska. Davor Suker i Zvonimir Boban. Photo: Sinisa Hancic/PIXSELL
Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL

Istina, posljednja trojica naših debitanata tada još nisu bila posve raskrstila s reprezentacijom Jugoslavije pa su za nju nastupala i u proljeće 1991. godine (Boban i Šuker po dva nastupa, Jarni tri), a Hrvatskoj su se u potpunosti posvetili od lipnja 1991.

Tako su u Rijeci, prvi i posljednji put, zajedno u istoj momčadi zaigrala dvojica Dinamovih genijalaca različitih generacija, Cico Kranjčar i 12 godina mlađi Zvone Boban. S klupe ih je vodio Dražan Jerković.

Ali, kako je uopće došlo do susreta s Rumunjskom, zašto je Savez inzistirao na predbožićnoj revijalki ako je Hrvatska već dva mjeseca prije postala afirmirana europska reprezentacija?

– Mi smo tom utakmicom željeli potvrditi svoju poziciju u europskom nogometu, naglasiti kako utakmica s Amerikancima nije bila presedan, nego početak procesa priznanja našega Saveza u međunarodnim institucijama. Nakon što je Fifa bila dala zeleno svjetlo za utakmicu sa SAD-om, sada smo trebali i jednu europsku priču, pod okriljem Uefe. I dobili smo je. To je bio dominantan razlog organiziranja susreta s Rumunjima – kazao nam je tadašnji predsjednik HNS-a Mladen Vedriš.

'Ti ne ideš nikamo!'

Osim spomenute četvorice za Hrvatsku su u Rijeci debitirali i Jurčević, Rubčić i strijelac drugoga gola u 49. minuti Srećko Bogdan. Prvi je zabio kapetan Kranjčar u 24. minuti.

– Meni je ta utakmica jako draga i važna, jer sam napokon bio dočekao debi za Hrvatsku. Naime, bio sam pozvan i za utakmicu sa SAD-om, ali kada sam trebao krenuti na put u Zagreb, moj klupski trener Schäfer rekao mi je: "Ti ne ideš nikamo!" Razlog je bio što je naš Karlsruhe dan prije bio poražen u prvenstvenoj utakmici i to je razljutilo trenera. Srećom, kada smo igrali s Rumunjima, prvi dio prvenstva u Bundesligi bio je završen pa nikoga nisam trebao tražiti dozvolu za nastup za Hrvatsku – rekao nam je legendarni Srećko Čeči Bogdan.

22.12.2010., Kantrida, Rijeka - Humanitarna nogometna utakmica, Vatreni '90 - Veterani Rijeke, povodom 20 godina od utakmice Hrvatska - Rumunjska. Zlatko Cico Kranjcar, Mladen Zganjer, Cvetkovic, Vlado Kasalo, Nikola Jurcevic, Zvonimir Boban, Daniel Saric, Mladcen Mladenovic, Davor Suker, Aljosa Asanovic, Slaven Bilic.rPhoto: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Za Hrvatsku su protiv Rumunjske nastupili: Ladić (Dinamo), od 46. Gabrić (Rijeka); Peršon (Dinamo), Bogdan (Karlsruhe), Kasalo (Nürnberg), Jarni (Hajduk); Mladenović (Dinamo), Ćelić (Hajduk), od 66. Štimac (Hajduk), Kranjčar (St. Pölten), od 86. Rubčić (Rijeka), Boban (Dinamo); Šuker (Dinamo), Cvjetković (St. Truiden), od 46. Jurčević (Zagreb).

Komentara 2

MO
modovisisajteMaraschino
13:45 23.12.2021.

i još jedan zaboravljeni detalj: zagrebački klubovi organizirali su 1943. takozvanu "korisnicu". Sav prihod s tih utakmica išao je za Hajduk.

MO
modovisisajteMaraschino
13:44 23.12.2021.

zaboravljate da je FIFA primila Hrvatsku u članstvo 1941. i službeno registrirala svih 15 međunarodnih utakmica koje je tadašnja reprezentacija odigrala. znači priznata je bila 50 godina prije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije