Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatske senzacije

Barbara i Lara: Evo koliko će zaraditi cimerice koje su se tukle za svjetsko zlato

storyeditor/2022-10-11/MaticCvjetkoBuketi1_nnn_spo_111022-1.jpg
12.10.2022.
u 18:09

Preradović i Crnov, treneri svjetske prvakinje Matić i doprvakinje Cvjetko, gledali su njihov finale s tribina šutke, sjedeći jedan pored drugog

Barbara Matić i Lara Cvjetko izazvale su čuđenje u džudaškom svijetu. Nitko, naime, nije mogao očekivati da će se na Svjetskom prvenstvu u Taškentu dogoditi hrvatski finale (70 kg), posebice ne s obzirom na to da su obje Hrvatice za polufinalne suparnice imale Japanke, djevojke iz postojbine džuda.

– Vjerujem da je rijetko tko, vidjevši dva japansko-hrvatska polufinala, vjerovao da finale može biti hrvatski i mnogi bi se zacijelo kladili na japanski finale. Čekajući svoj polufinale, gledala sam Barbarin i, kada sam vidjela da je ona dobila Japanku, još sam jače počela vjerovati da i ja to mogu – kazala je Lara koja je svoje oduševljenje podijelila sa svojom finalnom protivnicom.

Fantazija postala stvarnost

A slavila je i Barbara, ne zbog toga što će se za zlato boriti sa suparnicom koju jako dobro poznaje ili stoga što se neće boriti s još jednom Japankom.

– Skakale smo od sreće. Meni je to bio predivan doživljaj, da imamo finale SP-a, da će i zlato i srebro u Hrvatsku.

Nakon te spoznaje dogodilo se još nešto iznenađujuće za ostatak džudaškog svijeta.

– Mi smo se skupa zagrijavale te smo jedna drugoj rekle neka pobijedi bolja – kazala je Barbara na koju se Lara nadovezala:

– Predstavnici drugih zemalja govorili su nam da je to njima sasvim nevjerojatno, a meni je bilo skroz logično. Ne postoji nešto što ne znamo jedna o drugoj i nemamo što sakriti, a i prijateljice smo. Osim toga, na ovom smo natjecanju bile i cimerice.

10.10.2022, Humo Ice Dome, Taschkent, UZB, Judo WM 2022, Frauen 70 KG, im Bild matic barbara (CRO), cvjetko lara (CRO) // during the women 70 kg of the 2022 World Judo Championships. Humo Ice Dome in Taschkent, Uzbekistan on 2022/10/10. EXPA Pictures © 2022, PhotoCredit: EXPA/ Pressesports/ Sebastien Boue *****ATTENTION - for AUT, SLO, CRO, SRB, BIH, MAZ, POL only***** Photo: EXPA/ Pressesports/ Sebastien Boue/EXPA
Foto: EXPA/ Pressesports/ Sebastien Boue

Jesu li u razgovorima večer prije nastupa možda zamišljale hrvatski finale između cimerica?

– Barbara je bila favoritkinja i nju se moglo očekivati u zoni medalja pa smo se zezale da se vidimo u hrvatskom finalu. I dogodilo se da je zezancija postala stvarnost. To je nešto posve nevjerojatno.

A bio je to najljepši dan i za predsjednicu Hrvatskog judo saveza Sandu Čorak i glavnog tajnika Saveza Hrvoja Lindija koji je ponavljao:

– Ljudi, ovo je nestvarno.

Bilo je to nestvarno i za dvojicu trenera. Barbarina Vladimira Preradovića i Larina Dragana Crnova koji su se dogovoriti da će finale posve prepustiti curama.

– Nakon što smo se načas razdvojili i u nekoliko minuta, svatko na svojoj strani, dogovorili taktiku, treneri su rekli: "Vi na borilište idete same, a mi ćemo uzeti kokice i finale gledati s tribina."

I doista je tako i bilo. Sjedili su Vlado i Dragan jedan pored drugog i navijali u sebi, bez dovikivanja kojem treneri inače ne mogu odoljeti ni kada su na tribinama.

– Bio je neobičan osjećaj gledati finale Svjetskog prvenstva svoje džudašice s tribina. To je doista bilo posebno iskustvo.

10.10.2022, Humo Ice Dome, Taschkent, UZB, Judo WM 2022, Frauen 70 KG, im Bild matic barbara (CRO), cvjetko lara (CRO) // during the women 70 kg of the 2022 World Judo Championships. Humo Ice Dome in Taschkent, Uzbekistan on 2022/10/10. EXPA Pictures © 2022, PhotoCredit: EXPA/ Pressesports/ Sebastien Boue *****ATTENTION - for AUT, SLO, CRO, SRB, BIH, MAZ, POL only***** Photo: EXPA/ Pressesports/ Sebastien Boue/EXPA
Foto: EXPA/ Pressesports/ Sebastien Boue

A do njega je došlo džentlmenskim dogovorom izbornika (Preradović) i glavnog trenera reprezentacije (Crnov).

– Ja sam izbornik i ponekad Laru vodim na turnire te ne bi bilo dobro da u ovakvoj prilici sjedim Barbari u kutu. Njih dvije su se čak i zagrijale zajedno, što je većina reprezentacija gledala s čuđenjem, a trener talijanske reprezentacije pitao nas je može li to objaviti na društvenim mrežama. Naravno da može jer to je poruka našeg zajedništva – objasnio je Preradović.

Tu su poruku pojačali i time što su njih dvojica sjedila na tribini jedan pored drugoga.

– Svako od nas navijao je za svoju curu, ali u sebi, bez vikanja i davanja uputa – kazao je Preradović koji svog bliskog suradnika očito jako cijeni.

A cijeni ga i Lara koja je, kaže ona, prelaskom u Solin dobila novu kvalitetu koju potvrđuje i ovo svjetsko srebro.

– U radu s trenerom Crnovom dobila sam neku novu kvalitetu. Osim toga, imam i bolje uvjete. U Splitu je dosta dobrih džudašica, odlično se radi pa imam i dosta dobrih suvježbačica.

Osim što su reprezentativne kolegice i cimerice, ono što Barbaru i Laru spaja jest i izbor fakulteta. Šest godina starija Barbara već je završila elektrotehniku na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a Lara se, s promjenom kluba i selidbom iz Zagreba u Solin, prebacila upravo na taj fakultet.

– Ja sam u Zagrebu završila cijelu prvu i dio druge godine, no kako sam promijenila faks, a drugačiji su programi, moram polagati razliku. Na istom sam faksu koji je završila Barbara, ali nismo isti smjer. Ona je završila elektrotehniku, a ja studiram računalstvo.

A potencijalna programerka Lara (21) "programirana" je nasljednica šest godina starije Barbare Matić (27) pa joj i ne smeta toliko što zbog dvostruke svjetske prvakinje za dvije godine neće moći nastupiti na Olimpijskim igrama u Parizu.

– To što je Barbara tu za mene velika je prednost jer uz nju ću i ja rasti do njezine razine.

Eh, da je tu još i Brigita

Tako su se stvari trebale razvijati i s mlađom Barbarinom sestrom Brigitom, nekadašnjom svjetskom juniorskom prvakinjom i pobjednicom Olimpijskih igara mladih, koja se između sportske karijere i majčinstva odlučila za ovo drugo. A da je kojim slučajem ostala u džudu, imali bismo, zacijelo, još jednu vrlo potentnu džudašicu.

– Da je ona ostala u džudu, vjerujem da bismo u Parizu osvojili i prvu olimpijsku medalju za hrvatski džudo i još pokoju medalju s velikih svjetskih natjecanja. Ovako pak, kako ona kaže, ja ostvarujem njezine snove – kazala je Barbara koja se maksimalno posvetila sportu.

Je li zbog toga nešto propustila?

– Ako i jesam propustila koji izlazak, puno više sam dobila. Osim toga, stizala sam ja i na kave s prijateljicama, a i završila sam fakultet.

Na tržište rada, kaže, neće sve dok ne ostvari svoj san, a najveći joj olimpijska medalja u Parizu. Uostalom, zasad može kvalitetno živjeti od džuda jer će za ovo svjetsko zlato od Svjetskog džudaškog saveza dobiti 20.800 eura, a njezin trener 5200, a tu je i 60.000 kuna od države koji pripadaju svjetskim prvacima u sportovima koji SP imaju svake godine. Lara će pak biti nagrađena s 12.000 eura (a trener 3000) te s 34.000 kuna od Vlade. 

>> Sin predsjednika Milanovića veliki je talent: Ima 18 godina i 104 kg, prešao je u najtežu kategoriju!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije