Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetska senzacija

Čudesni hrvatski finale SP-a: Matić pobijedila Cvjetko, Hrvatskoj zlato i srebro

Foto: Gabi Juan (EJU)
1/7
10.10.2022.
u 12:32

U finalu Svjetskog prvenstva u džudu u Taškentu, za zlato u kategoriji do 70 kilograma borile su se dvije Hrvatice - braniteljica naslova, 27-godišnja Splićanka Barbara Matić i 21-godišnja Zagrepčanka Lara Cvjetko. Na koncu je Matić proslavila svoje drugo svjetsko zlato

Drugu godinu zaredom Barbara Matić nastupila je u finalu Svjetskog džudaškog prvenstva. Štoviše, ova je 27-godišnja Splićanka iskoristila prigodu i obranila naslov svjetske prvakinje do 70 kilograma osvojen lani u Budimpešti. A naslov je obranila, vjerovali ili ne, protiv sunarodnjakinje i reprezentativne kolegice.

Da bi ovo bio najveći dan u povijesti hrvatskog džuda pobrinula se 21-godišnja Zagrepčanka Lara Cvjetko koja je također izborila finale Svjetskog prvenstva i to u istoj kategoriji (70 kg). I tako su se njih dvije, fetiva Splićanka Barbara i Zagrepčanka Lara "na privremenom radu" u Solinu, borille za svjetsko zlato. 

A izborila ga je iskusnija Matić nakon minute i pol finalne borbe. Nakon što je Cvjetko uspjela baciti, Barbara je šest godina mlađoj suparnici izvukla polugu na ruci zbog koje je Lara morala tapkati. No, sve je, na koncu, završilo zagrljajem dvije presretnih Hrvatica.

A kuriozitet, i dodatna vrijednost ovog dosega, jest toga što su obje u polufinalu pobijedile Japanke. Barbara je nadjačala Shiho Tanaku, a Lara je nadmudrila Saki Nizoe.

A prije polufinalnih pobjeda protiv Japanki, naše su cure, u istom danu, nanizale po tri pobjede  Matić je pobijedila Jager (Nizozemska), Samardžić (BiH) i Matnijazovu (Uzbekistan) a Cvjetko je nadjačala Pinot (Francuska), Esposito (Italija) i Van Dijke (Nizozemska).

Povijesni finale za hrvatski sport, članice splitskih Pujanki (Matić) i Judo kluba Solin (Cvjetko) njihovi treneri  Vladimir Preradović i Dragan Crnov gledali su s tribina. Naime, u ovom sportu je nepisano pravilo da se u slučaju finalista (finalistkinja) iz iste zemlje, treneri povlače iz borbe.  

>> Sin predsjednika Milanovića veliki je talent: Ima 18 godina i 104 kg, prešao je u najtežu kategoriju!

 

Komentara 7

DA
davigula
13:37 10.10.2022.

Bravooo...iznad svih, Hrvatska

PI
Pilatus
14:57 10.10.2022.

Čestitke djevojkama, čudesno doista, za nas obje su zlatne!

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
14:49 10.10.2022.

Bravo cure !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije