Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Večernjakova ruža

Tereza bez riječi i Ana Karić koja vrišti od sreće

Kerempuh je bio na nogama, a pljesak se “čuo” od Ilice do Slavonske, tako su mnogi opisali dodjelu Milenijeske ruže prije 20 godina.
08. veljače 2020. u 08:00 2 komentara 2931 prikaza
Foto: Boris Ščitar/Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Milenijska Ruža, ona u kojoj je Večernji list rezimirao dostignuća 20. stoljeća, izazvala je neviđen i interes – i nominiranih i čitatelja. Taj je izbor, uz izbor za Ružu 1999., trajao čak tri mjeseca dulje, bio tema razgovora uz kavu, a okititi se Ružom 20. stoljeća kreativcima je značilo imati potvrdu da su svoje djelo upisali u vječnost.

VEČERNJAKOVA RUŽA Daniela Trbović: 'Nominacija je priznanje cijeloj mojoj ekipi'

Bespoštedna borba glasovima

Za razliku od sadašnjih izbora, kada samo producentica Ruže zna što skrivaju kuverte s imenima dobitnika koje se otvaraju na samoj dodjeli Ruža u HNK Zagreb, tada je bio običaj da dobitnicima unaprijed javimo sretnu vijest kako bi pripremili govore za svečanu dodjelu. Te godine najuzbudljiviji su bili trenuci u kojima smo laureatima Ruže 20. stoljeća javili da su osvojili tu toliko priželjkivanu nagradu. Dogodilo se tako da je čak i velika Tereza – a vijest da je upravo ona pjevačica 20. stoljeća javili smo joj dok je bila na snimanju svog novog nosača zvuka – ostala bez riječi.

VEČERNJAKOVA RUŽA Mislav Togonal: 'Večernjakova Ruža je Oscar i svi joj se nadaju'

S druge strane glumica, koja je status dame stekla i svojom suzdržanošću u javnosti – Ana Karić, na vijest da su čitatelji izabrali za najbolju glumicu 20. stoljeća jednostavno nam je rekla: “Ja vam to ne vjerujem!”, a kada smo je uspjeli uvjeriti, vrištala je od sreće.

Uz njih dvije milenijskim Ružama okitili su se i: Helga Vlahović Brnobić i Oliver Mlakar kao TV osobe 20. stoljeća, Oliver Dragojević kao pjevač 20. stoljeća, Boris Dvornik kao glumac 20. stojeća i Prljavo kazalište kao grupa koja je svojim pjesmama obilježila stoljeće od kojeg smo se oprostili. Štoviše, njihova pjesma “Mojoj majci”, koju i danas svi zovemo “Ruža hrvatska”, stekla je titulu pjesme 20. stoljeća, boreći se doslovno do posljednjeg daha s dvije najznačajnije dalmatinske balade, pjesmama “Galeb i ja” Zdenka Runjića i Gibonnijevom “Cesaricom”.

VEČERNJAKOVA RUŽA Zoran Šprajc: “Velika je stvar 5 godina zaredom biti nominiran”

Pobjeda “Gruntovčana”

Najboljim filmom 20. stoljeća proglašeno je legendarno djelo Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”, a bespoštedna borba glasovima, slična onoj za pjesmu stoljeća, vodila se i u kategoriji TV serije 20. stoljeća. Tu su “Gruntovčani” za prsa pobijedili dalmatinske uzdanice – serije “Naše malo misto” i “Velo misto”, obje nastale po scenariju kroničara Dalmacije Miljenka Smoje. Na samoj svečanosti Ruže najuzbudljiviji je bio trenutak kada je Boris Dvornik izašao na scenu. Kerempuh je bio na nogama, a pljesak se “čuo” od Ilice do Slavonske.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • Nina72:

    Da li mogu glasovati i čitatelji van Hrvatske?

  • belak:

    hajde, neka i one jednom vriste!