Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ovako je bilo prije 20 godina

Tereza bez riječi i Ana Karić koja vrišti od sreće

Foto: Boris Ščitar/Robert Anić/PIXSELL
1/5
08.02.2020.
u 08:00

Kerempuh je bio na nogama, a pljesak se “čuo” od Ilice do Slavonske, tako su mnogi opisali dodjelu Milenijeske ruže prije 20 godina.

Milenijska Ruža, ona u kojoj je Večernji list rezimirao dostignuća 20. stoljeća, izazvala je neviđen i interes – i nominiranih i čitatelja. Taj je izbor, uz izbor za Ružu 1999., trajao čak tri mjeseca dulje, bio tema razgovora uz kavu, a okititi se Ružom 20. stoljeća kreativcima je značilo imati potvrdu da su svoje djelo upisali u vječnost.

Bespoštedna borba glasovima

Za razliku od sadašnjih izbora, kada samo producentica Ruže zna što skrivaju kuverte s imenima dobitnika koje se otvaraju na samoj dodjeli Ruža u HNK Zagreb, tada je bio običaj da dobitnicima unaprijed javimo sretnu vijest kako bi pripremili govore za svečanu dodjelu. Te godine najuzbudljiviji su bili trenuci u kojima smo laureatima Ruže 20. stoljeća javili da su osvojili tu toliko priželjkivanu nagradu. Dogodilo se tako da je čak i velika Tereza – a vijest da je upravo ona pjevačica 20. stoljeća javili smo joj dok je bila na snimanju svog novog nosača zvuka – ostala bez riječi.

S druge strane glumica, koja je status dame stekla i svojom suzdržanošću u javnosti – Ana Karić, na vijest da su čitatelji izabrali za najbolju glumicu 20. stoljeća jednostavno nam je rekla: “Ja vam to ne vjerujem!”, a kada smo je uspjeli uvjeriti, vrištala je od sreće.

Uz njih dvije milenijskim Ružama okitili su se i: Helga Vlahović Brnobić i Oliver Mlakar kao TV osobe 20. stoljeća, Oliver Dragojević kao pjevač 20. stoljeća, Boris Dvornik kao glumac 20. stojeća i Prljavo kazalište kao grupa koja je svojim pjesmama obilježila stoljeće od kojeg smo se oprostili. Štoviše, njihova pjesma “Mojoj majci”, koju i danas svi zovemo “Ruža hrvatska”, stekla je titulu pjesme 20. stoljeća, boreći se doslovno do posljednjeg daha s dvije najznačajnije dalmatinske balade, pjesmama “Galeb i ja” Zdenka Runjića i Gibonnijevom “Cesaricom”.

Pobjeda “Gruntovčana”

Najboljim filmom 20. stoljeća proglašeno je legendarno djelo Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”, a bespoštedna borba glasovima, slična onoj za pjesmu stoljeća, vodila se i u kategoriji TV serije 20. stoljeća. Tu su “Gruntovčani” za prsa pobijedili dalmatinske uzdanice – serije “Naše malo misto” i “Velo misto”, obje nastale po scenariju kroničara Dalmacije Miljenka Smoje. Na samoj svečanosti Ruže najuzbudljiviji je bio trenutak kada je Boris Dvornik izašao na scenu. Kerempuh je bio na nogama, a pljesak se “čuo” od Ilice do Slavonske.

Ključne riječi

Komentara 2

NI
Nina72
20:27 09.02.2020.

Da li mogu glasovati i čitatelji van Hrvatske?

BE
belak
08:36 08.02.2020.

hajde, neka i one jednom vriste!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije