Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVA RUŽA 2017.

Silvana Menđušić: Porazno je što smo naučeni da je svako 'otimanje' normalna stvar

Silvana Menđušić
Foto: Promo
1/2
17.02.2018.
u 07:30

Iako je publika na emisiju reagirala pozitivno, HRT nije odabrao drugu sezonu 'Stambenog pitanja' na natječaju, pa se projekt neće nastaviti

Prva sezona dokumentarne serije “Stambeno pitanje” koju je u nezavisnoj produkciji za HRT radila autorica Silvana Menđušić donijela joj je nominaciju za Večernjakovu ružu u kategoriji najbolja TV emisija. “Stambeno pitanje” je serija koja u osam epizoda prati kako su se politika i ratovi, dekreti i zakoni, revolucije i tranzicije, birokracija i administracija prelamali preko sudbina starih i novih vlasnika stanova i kuća – ukratko naših domova.

Vaše “Stambeno pitanje” ove je godine nominirano za Večernjakovu ružu. Je li vas iznenadila nominacija i koliko vam ona znači?

Ugodno me iznenadila i zahvaljujem žiriju Večernjakove ruže što nas je odabrao jer je i sama nominacija velika nagrada. Drago mi je što smo u društvu sjajnih televizijskih projekata koji su u ovogodišnjem izboru najboljih emisija.

Kako ste došli na ideju za seriju “Stambeno pitanje”?

U vremenima kada se puno govori o povijesti, i to obično širokim i nepreciznim potezima, kanili smo prikazati kako izgledaju velike historiografske natuknice u mikroprostoru nečijeg doma. Ukratko, kako izgleda povijest Hrvatske po kvadratu.

Vaša serija kroz priče o malim ljudima ima i zanimljiv povijesni kontekst. Zanimljivo je gledati kako su svi ti ljudi imali slične sudbine kroz različite sustave?

Porazno je što smo se naučili da je svaka vrsta otimanja ovdje normalna i prihvatljiva. Birali smo glavne protagoniste, ne samo po dramatičnim okolnostima, u kojima su gubili ne samo nekretnine nego i glave, nego i po snazi svake od osoba koja je donijela neku svoju mudrost i životno iskustvo. Nisu samo nabrajali što im se dogodilo, nego nas, čini mi se, i naučili kako ostati uspravan kad vas svi žele uništiti. Surađujući s tim ljudima puno sam dobila i zahvalna sam im na povjerenju da svoju priču ispričaju pred našom kamerom. Žalosti me da, primjerice, gospodin Paul Schreiner, još nije dobio odgovor od države te da se taj gospodin u poznim godinama i dalje mora povlačiti po sudovima. Tužno je što se moramo crvenjeti zbog nepristojnosti tih državnih čuvara imovine koji bi, da su u sličnoj situaciji, zasigurno našli načina kako da se njima vrati tisuću otetih kvadrata u središtu Zagreba.

Jedna od najdojmljivijih epizoda bila je ona o otimanju vojnih stanova u Splitu na početku Domovinskog rata. Kakve su reakcije gledatelja? Je li bilo i negativnih reakcija, pogotovo nakon te splitske epizode?

Tu smo epizodu napravili u suradnji s Documentom. Publika je, vjerujem, puno pametnija od nas. Reakcije su uglavnom bile pozitivne, a na negativne treba računati. Ne znam za autore koji kreću u snimanje dokumentaraca računajući da će osvojiti titulu miss simpatičnosti.

Najavili ste i drugu sezonu serije. Je li već gotova, što ste u njoj pripremili i kad bismo je mogli vidjeti na malim ekranima?

Novi su nastavci scenaristički zaokruženi, u proljeće 2017. godine prijavili smo drugu sezonu na natječaj koji je raspisao HRT, a onda su nas, nakon osam mjeseci, s Prisavlja obavijestili da naš projekt nije odabran. Ta me odbijenica nije iznenadila, ali mi je ponešto zakomplicirala. Naime, kada pripremate dokumentarni projekt, razgovarate s ljudima koji moraju dati pristanak da ćete se s njihovom sudbinom baviti, komunicirate s njima, istražujete priču pa je najneugodnije što svim tim ljudima – od Boričevca, Slavonije i Istre – sada nakon devet mjeseci moram reći kako HRT ne misli da su njihove priče dovoljno važne da bi se pojavile u programu. Kada morate pristati na tako neozbiljne uvjete natječaja, onda nije pametno da išta ozbiljno planirate. Ostaje vam da u plan eventualno ukalkulirate kugu, koleru, ebolu i armagedon, pa tko preživi – prepričat će nam.

Pripremate li i nove projekte nakon “Stambenog pitanja”?

Na istom sam natječaju prijavila i dokumentarnu seriju o vodi, odnosno industriji vode koja je također odbijena, no vjerujem da ćemo pronaći načina da se u ovoj ili onoj formi time bavimo. Radim sada na dokumentarnom projektu radnog naslova “Nemoj mi to govoriti”.

Dolazite li na dodjelu Večernjakove ruže i tko će vam biti pratnja?

Veselila bih se da mogu pozvati sve protagoniste iz serije, no ta je operacija logistički komplicirana. Čestitat ću kolegama koji osvoje Ružu u društvu producentica iz Studija Dim. Veselim se što će dodjela biti prilika da porazgovaram s kolegama s HRT-a i drugih televizija.

Silvana Menđušić
1/32

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije