Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGENDARNI KONCERT

Prije točno 40 godina snimljen je najbolji domaći album svih vremena

Koncert Azre na Šalati
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/5
21.10.2021.
u 16:39

Turneju po bivšoj Jugoslaviji 1981. godine, Azra je namjeravala završiti koncertom u zagrebačkom Domu sportova, ali je kao prikladniji ipak odabran klub Kulušić, gdje se moglo smjestiti oko 900 posjetitelja. Nakon što je pet nastupa rasprodano, dodana su još dva, te je Azra nastupila na rekordnih sedam uzastopnih koncerata

Na današnji dan prije točno 40 godina zagrebačka grupa Azra snimila je svoj kultni album "Ravno do dna" na koncertu u klubu Kulušić. Upravo taj album je više od 17 tisuća čitatelja Večernjeg lista proglasilo za najbolji hrvatski album svih vremena, u anketi prije tri godine. 

Turneju po bivšoj Jugoslaviji 1981. godine, Azra je namjeravala završiti koncertom u zagrebačkom Domu sportova, ali je kao prikladniji ipak odabran klub Kulušić, gdje se moglo smjestiti oko 900 posjetitelja. Nakon što je pet nastupa rasprodano, dodana su još dva, te je Azra nastupila na rekordnih sedam uzastopnih koncerata.

Foto: Arena Hospitality Group

Iako najprije planiran kao dvostruki album, Ravno do dna objavljen je na tri LP ploče. Osim svih pjesama s prvog albuma, izuzev "Žena drugog sistema", te pjesama sa singlova i drugog albuma Sunčana strana ulice, na Ravno do dna uvršteno je četrnaest dotada neobjavljenih pjesama - osim naslovne to su i "Đoni budi dobar", "Rođen da budem šonjo", "Visoko iznad vlakova", "Plavo - smeđe", "Reket Roll iz šume Striborove", "Vrata podzemnih voda", "Svjetska lada", "Sestra Lovel 1984", "Ne želim ništa loše da ti uradim", "Prokleto ljut", "Sjaj u kosi", "Ostavi me nasamo" i "Nedjeljni komentar". Album je objavljen u ožujku 1982. za Jugoton. 

- Tim potezom Azra je propustila napuniti veliku dvoranu Doma sportova u ranoj fazi karijere, ali ono što se svake večeri tog tjedna događalo u Hrvojevoj ulici broj 6 išlo je u red neponovljivih koncertnih trijumfa. Nakon što su ulaznice za pet nastupa rasprodane, dodane su još dvije večeri, pa je Azra u Kulušiću odsvirala do tada nezamislivih sedam uzastopnih koncerata – prisjetio se Večernjakov glazbeni kritičar Hrvoje Horvat pa nastavio: 

– U klub bi se svake večeri naguralo po 900 posjetitelja i ti su ključni koncerti zacementirali famu stvorenu oko Štulića. Ne zaboravivši frustracije s produkcijom prve ploče, Štulić je trostrukim koncertnim albumom, objavljenim u ožujku 1982., želio ispraviti sve podbačaje koji su se znali dogoditi u tonskom studiju te dokazati privlačnost Azre u izdanju uživo. Osim produkcije i miksanja, Štulić je bio prisutan i u „rezanju“ prvih primjeraka vinila u Jugotonovu pogonu u Dubravi - rekao je Horvat. 

VIDEO: Sanja Doležal otkrila je li joj draža 'Košulja plava' ili 'Za dobra stara vremena'

 

 

Ključne riječi

Komentara 22

DU
Deleted user
15:32 22.10.2021.

Sjećam se te ankete i tog izbora (29.studenoga 2018.-Večernjak). Prilično nestvarno ! Jer su bili nominirani različiti izvođači i različite glazbene vrste i podvrste. Možda biste trebali ponoviti izbor ,ali razlučiti žanrove. Pa ne ide Ivo Robić skupa s Haustorom.

MS
mi_sho
06:49 22.10.2021.

najbolja hr grupa ikad!

Avatar Mali Berica
Mali Berica
17:42 21.10.2021.

Kao prvo ovaj pjevač je nabrijani Srbin koji ne može smislit Hrvatsku, a drugo njegova glazba je bila i ostala teški čobanizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije