Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loreen

Pobjednicu Eurovizije optužili za plagijat: 'Tattoo je mix drugih pjesama'

Šveđanka Loreen pobjednica je 67. Eurosonga
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/9
14.05.2023.
u 10:51

Španjolske novine ABC tvrde kako pjesma previše podsjeća na druge pjesme. Pišu da neki dijelovi pjesme podsjećaju na 'The Winner Takes It All' grupe ABBA, dok refren podsjeća na pobjedničku pjesmu Eurovizije 'Euphoria' iz 2012. koju je također izvodila Loreen.

Iza nas je 67. Izbor za pjesmu Eurovizije na kojem je Švedska odnijela pobjedu. Naime, švedska predstavnica Loreen s pjesmom 'Tattoo' osvojila je ukupno 583 boda te potvrdila predviđanja eurovizijskih kladionica. Na drugom mjestu se našla Finska s 526 bodova te najviše glasova publike od čega čak 376 bodova publike, a na trećem Izrael. Hrvatski predstavnici Let 3 osvojili su 13. mjesto i ukupno 123 boda. Letovci su od žirija dobili 11 bodove te od publike čak 112.

No, mnogi su iskazali nezadovoljstvo pobjednikom, a nakon toga uslijedile su i mnoge teorije zavjere te optužbe da je pjesma 'Tattoo' plagijat od strane španjolskih medija. 

Naime, španjolske novine ABC optužile su ovogodišnju pobjednicu za plagiranje. Tvrde kako pjesma previše podsjeća na druge pjesme. Pišu da neki dijelovi pjesme podsjećaju na 'The Winner Takes It All' grupe ABBA, dok refren podsjeća na pobjedničku pjesmu Eurovizije 'Euphoria' iz 2012. koju je također izvodila Loreen.

Još jedna stvar na koju su mnogi reagirali je instrumentalni uvod pjesme. Kažu kako je vrlo sličan uvodu pjesme Pont Aerisa "Flying Free“ iz 1999. godine.

O svemu se počelo pisati i na društvenim mrežama, pogotovo na Twitteru.

Cha Cha Cha je trebala pobijediti! Žiri je korumpiran po običaju. Izgubio sam vjeru u Euroviziju. Žiri je glasao za plagiranu pjesmu – napisao je jedan korisnik, a mnogi su se također osvrnuli na način glasovanja u kojem glasovi žirija nose velik broj bodova što je Švedskoj donijelo i većinu bodova.

Inače, na društvenim mrežama korisnici su iznijeli svoje sumnje kako njezina pobjeda nije slučajnost te neki od njih vjeruju kako je riječ o namještaljci jer sljedeće godine se slavi 50 godina otkako je švedska grupa ABBA pobijedila na ovom natjecanju s pjesmom "Waterloo" pa je prigodno da Švedska bude domaćin, smatraju neki od obožavatelja ovog natjecanja. Puno su se o tome raspisali na Twitteru nakon što je Loreen proglašena pobjednicom. 

VIDEO Let 3 dobili poklone uoči nastupa u finalu

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
11:26 14.05.2023.

Ne samo plagijat nego i dosadna pjesma. Čudo da Švedska čiji autori drže top liste svijeta ne uspijevaju na Euroviziju poslati neku decentnu pjesmu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije