Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVA LICA NOBELOVCA

Ovo je deset najboljih Dylanovih pjesama

Bob Dylan performs on stage at the Hop Farm Festival, Paddock Wood Kent.  Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Press Association/Pixsell
1/3
14.10.2016.
u 09:32

I dok nekima nije jasno kako je glazbenik dobio nagradu za književnost, mnogi su oduševljeni jer Dylanova lirika odavno je izašla iz glazbenih granica. Zbog toga se podsjećamo na 10 najboljih pjesama Boba Dylana.

Legendarni glazbenik Bob Dylan ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Kako se ističe, nagrađen je za uvođenje novoga pjesničkoga izraza u američku književnost, čime je definitivno ušao u povijest. I dok nekima nije jasno kako je glazbenik dobio nagradu za književnost, mnogi su oduševljeni, jer Dylanova lirika je odavno izašla iz glazbenih granica. Zbog toga se podsjećamo na 10 najboljih pjesama Boba Dylana.

10. Visions Of Johanna
kada bismo nekome pokušali objasniti zašto je Dylan dobio Nobela za književnost, prva pjesma koju bismo mu pustili definitivno bi bila "Visions Of Johanna" s legendarnog albuma "Blonde On Blonde" iz 1966. Originalna verzija traje čak sedam i pol minuta, a Dylan je snimio više verzija različitog tempa. No, činjenica je da je riječ o jednom od najimpresivnijih tekstova ikada napisanih.


 

9. Desolation Row
Ako je "Visions of Johanna" jako duga, što reći o pjesmi koja traje 11 i pol minuta? Među Dylanovim fanovima ovo je jedna od najdražih pjesama. Poput pravog filma prepunog boja Dylan priča o bijegu, izgubljenim dušama, višim ciljevima i traganju za smislom života.

 

8. Hurricane
Dylan nije izmislio protestne pjesme, no njegovo ime najčešće se veže uz taj pojam. Ovaj klasik iz 1975. godine istinita je priča o Rubinu “Hurricane” Carteru, boksaču koji je u zatvoru zbog ubojstva. Dylan je pjesmu napisao nakon što je pročitao knjigu "16. runda", u kojoj se govori kako je Hurricane nevin te da je osuđen samo zbog boje kože. Zato je napisao pjesmu u kojoj se obračunava s rasizmom. Na kraju je i pomogao samom Carteru, koji je oslobođen 10 godina kasnije.

 

7. Tangled Up In Blue
Album "Blood on the Tracks" pun je referenci na Dylanov razvod od supruge Sare. U mnogima od njih osjeća se ljutnja i bol, a krvarenje u "Tangled Up In Blue" najbolje je došlo do izražaja.

 

6. Subterranean Homesick Blues
Pjesma koja je po mnogim stvarima ušla u legendu. Radi se o jednoj od prvih pjesama odsviranih na električnoj gitari, ali i prvih pjesama za koje je snimljen pripadajući videospot. Spot u kojem Dylan stoji na ulici i u ruci drži papire na kojima je napisan tekst pjesme su mnogi kasnije kopirali. Također, valja izdvojiti i kako je Dylan perfektno slagao rime te tako praktički bio i preteča hip-hopa.

 

5. Sara
Dylan je ovo pjesmu napisao kao posljednji pokušaj da spasi brak sa suprugom. Zanimljivo je da je ona bila u studiju dok ju je snimao. Navodno je bila oduševljena pjesmom i zaplakala je, no to Dylanu nije pomoglo. Službeno su se rastali dvije godine nakon nastanaka pjesme – 1977.

 

4. The Times They Are A-Changin'
U jednoj pjesmi najbolje su opisani događaji iz 60-ih: borba za civilna prava, rat u Vijetnamu, borba za prava žena . Najpoznatija protestna pjesma ikad i pjesma koja je definirala cijeli žanr.

 

3. Knockin' On Heaven's Door
Originalno je snimljena kao lagana akustična country pjesma, a to je najobrađivanije Dylanovo djelo i vjerojatno najpoznatije svim generacijama. Originalno je rađena za film "Pat Garett i Billy Kid".

 

2. Blowin' In The Wind
Dylan je možda bio mladić kad je u 21. godini napisao ovu pjesmu, no tekst u njoj je poput onog kakav bi napisao 30 godina stariji filozof. "Koliko ušiju mora čovjek imati prije nego što čuje da ljudi plaču?" pita se Dylan, a mnogi ovu pjesmu svrstavaju među najbolje ikada.

 

1. Like A Rolling Stone
Ova pjesma nije samo najbolja Dylanova pjesma, nego vjerojatno i najbolja pjesma u povijesti rock glazbe. Emotivan tekst o mladoj djevojci koja je navikla imati sve u životu, a onda se prizemlji na najgori način odzvanja u glavi, baš poput kotrljajućeg kamena...
 

>>Bob Dylan dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Ključne riječi

Komentara 2

SZ
slaven.zadravec
17:37 14.10.2016.

Koje bi bili naši glavni kandidati za književnike među kantautorima: Štulić, Arsen Dedić, Ibrica Jusić, Balašavić, dečki iz Zabranjenog, B. Čorba, možda Houra?

Avatar fenixem
fenixem
14:15 14.10.2016.

Ovog krelca papagaja moze slusati samo onaj koji je duboko nesretan.frustriran i depresivan!!!ili nastranoga ukusa za muziku!!tri minute slusanja njega riskirate hemoroide!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije