Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz

Otvoreni radio slušateljima se ispričao zbog domaće glazbe

04. svibnja 2004. u 00:00 150 prikaza

ZAGREB - Ne svojom voljom, od sada smo prisiljeni emitirati i domaće glazbene brojeve. Svoje primjedbe možete uputiti Hrvatskom saboru ili Vladi RH. Hvala na razumijevanju - piše u svojevrsnoj isprici slušateljima Otvorenog radija na internetskoj stranici toga radija. Otvoreni radio je, naime, od 1. ožujka počeo provoditi članak 25. Zakona o elektroničkim medijima, prema kojemu najmanje 20 posto glazbe emitirane u danu mora biti domaća. Zakon, doduše, nije nov, a oni su ga počeli provoditi tek sada jer su im mjerodavni dali vrijem za pripremu budući da se na Otvorenome glazbena koncepcija temeljila na stranoj glazbi.

- Mi nismo protiv domaće glazbe i hrvatskih izvođača, svirali smo ih i prije, ali u manjem postotku ili nejednakim omjerima od dana do dana. Nama smeta to što nam se zakon miješa u glazbenu koncepciju i nameće odabir glazbe - kaže Danijel Berdais, direktor programa Otvorenoga radija, te povlači paralelu s Narodnim radijem, koji pušta isključivo domaću glazbu, a njima se ne nameće puštanje strane.

Početak provođenja odluke izazvao je iznimno negativne reakcije slušatelja. U anketi tog radija čak je 83 posto slušatelja glasovalo protiv hrvatske glazbe, pa su, kaže Berdais, morali slušateljima objasniti promjenu koncepcije. No, ograđivanjem od domaće glazbe Otvoreni radio je pokazao da mu je problem puštati čak i prema kvaliteti sortiranu domaću glazbu, dok istodobno kod strane nema nikakvu selekciju.

ANTONIJA BILIĆ

više

I Radio 101 mora paziti na domaću glazbu

Premalo domaće glazbe i podcjenjivački odnos prema njoj jest nešto što se uvijek zamjeralo Radiju 101, koji je popularnost stekao i zbog puštanja strane glazbe. No, nakon donošenja zakonske odredbe o obveznih 20 posto, i na tom radiju glazbeni urednici paze da se toliko hrvatske glazbe emitira u danu.

- Našim slušateljima to nije velik šok jer smo mi i do sada puštali domaću glazbu. Štoviše, imamo domaću top listu i demoemisiju posvećenu isključivo domaćim bendovima pa se ne može reći da je hrvatska glazba kod nas zapostavljena. Sada samo pazimo na to da je bude baš 20 posto svaki dan - objašnjava Tamara Pavlica, direktorica programa Radija 101.

Količina domaće glazbe na tome radiju nikad nije bila problem, ali koplja su se uvijek lomila zbog njihova izbora te im se zamjeralo da sustavno ignoriraju neke domaće glazbenike dok neke promoviraju neovisno o kvaliteti.

Festival tista – novi gastro brend Baranje
PROMO
Festival tista – novi gastro brend Baranje