Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u londonu

Opsežna zbirka Davida Bowieja s više od 80.000 predmeta bit će izložena 2025. godine

David Bowie
Foto: Reuters
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.02.2023.
u 23:15

Zbirka će sadržavati rukom pisane tekstove, pisma, note, originalne kostime, fotografije, filmove, glazbene spotove, scenografije, omote albuma i nagrade. Uključeni su i instrumenti svjetski poznatog glazbenika, ali i nerealizirani projekti koji dosad nisu viđeni.

Opsežna zbirka posvećena životu, radu i ostavštini Davida Bowieja bit će izložena za javnost 2025. godine, najavljeno je. U posjed zbirke došao je Muzej Viktorije i Alberta u Londonu. Izložba će uključivati više od 80.000 predmeta koji obuhvaćaju šest desetljeća karijere kulturne ikone.

Oni će biti dostupni javnosti nakon uspostave Centra David Bowie za proučavanje scenskih umjetnosti, koji će se otvoriti u Olimpijskom parku kraljice Elizabete u Stratfordu. Omogućit će obožavateljima i istraživačima da se približe i steknu nove uvide u Bowiejev kreativni proces kao nikada prije, rekli su iz Muzeja.

Zbirka će sadržavati rukom pisane tekstove, pisma, note, originalne kostime, fotografije, filmove, glazbene spotove, scenografije, omote albuma i nagrade. Uključeni su i instrumenti svjetski poznatog glazbenika, ali i nerealizirani projekti koji dosad nisu viđeni.

Javnost će moći vidjeti i scenske kostime poput onih za Bowiejev alter ego Ziggyja Stardusta, koje je dizajnirao Freddie Burretti 1972., kreacije Kansaija Yamamota za turneju Aladdin Sane 1973. i kaput Union Jack koji su dizajnirali Bowie i Alexander McQueen za naslovnicu albuma Earthling iz 1997.

Zbirka također uključuje preko 70.000 fotografija, ispisa, negativa, slajdova koje su snimili neki od vodećih fotografa 20. stoljeća od Terryja O’Neilla do Briana Duffyja i Helmuta Newtona.

Podsjetimo, Bowie je preminuo 2016. godine od karcinoma, a za svoju bolest rekao je samo najbližima. Dva dana prije smrti, na svoj rođendan, objavio je svoj posljednji album 'Blackstar'

Iza njega je ostala jedna od najimpresivnijih karijera u povijesti rocka, a zbog čestih promjena stilova i diktiranja trendova bio je prozvan glazbenim kameleonom.

Prvi hit bio mu je 'Space Oddity' iz 1969. godine, a tijekom ranih sedamdesetih bio je poznat po alter egu Ziggy Stardust. Kasnih sedamdesetih nastupila je takozvana berlinska faza tijekom koje je radikalno eksperimentirao sa zvukom, da bi osamdesetih usvojio nešto komercijalniji zvuk, s hitovima poput 'Let's Dance'. Devedesetih i u novom tisućljeću vratio se eksperimentalnijem zvuku.

Dodajmo da su nakon Bowiejeve smrti njegovi albumi se nastavili prodavati u milijunskim nakladama, a posebnu vrijednost dobili su predmeti i snimke iz njegove mladosti. Jedna od prvih tako je prije nekoliko godina prodana na aukciji za 40.000 funti.

VIDEO proslavljen 53. rođendan diskoteke Saloon

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije