Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Omiljeni bend

Kakva šteta! Ton majstor je uništio prvu polovicu zagrebačkog koncerta Pixiesa

Pixiesi održali koncert na Zagrebačkom velesajmu
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/12
28.08.2022.
u 08:05

Bend je sinoć nastupio na Velesajmu, a zapravo se nije znalo je li problem u bendu ili razglasu, dok se u trenutku kad je Black Francis uzeo akustičnu gitaru u ruke u pjesmi "Who's More Sorry Now?" zvuk napokon nije otvorio i sve proradilo bolje, pa zatim kako treba. Naravno, bend je i do tada bio okej, samo se to nije moglo čuti

Gusti crni oblaci i grmljavina iznad Zagreba s laganom kišicom u subotu navečer nagovještavala je da bi koncert Pixiesa na Zagrebačkom velesajmu mogao biti popraćen "potopom". Započeli su točno prema najavi u 21 sat, odmah s kvartetom klasika "Gauge Away", "Ways of Mutilation", "Debaser" i "Monkey Gone to Heaven". Sve je nagovještavalo klasičnu večer za oko četiri tisuće posjetitelja između prekrasnih talijanskog i kineskog paviljona, i vrijeme se nekako "držalo", ali nije se držao - razglas. Tj., preciznije rečeno, ton majstor koji je, čini se, prespavao prvu polovicu koncerta, a mi koji smo stajali kod miks pulta, gdje bi zvuk trebao biti najbolji, dobili nerazgovijetnu, mutnu mješavinu zvuka u kojoj nije bilo ni visokih tonova, ni glasnoće za otvoreni prostor, pa se gitare i vokali nisu razaznavali. Bio je to paradoks za grupu poznatu po "frcanju" zvuka i iskričavosti na pozornici.

27.08.2022., Zagreb - Americka grupa Pixies odrzala je koncert u dvoristu paviljona 9 Zagrebackog velesajma. David Lovering Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL


I tako smo se Pixiesi i mi gledali oko pedeset minuta, nama nije bilo jasno gdje je zvuk, a njima, vjerojatno, zašto publika tako mlako reagira. Jedan prijatelj s dugim koncertnim iskustvom prošao je razočaran kraj mene i rekao "gledao sam ih šest puta, ali ovo je najgore do sada". Drugi me pitao "kakav je to sound, pa kaj je ovo?". Zapravo se nije znalo je li problem u bendu ili razglasu, dok se u trenutku kad je Black Francis uzeo akustičnu gitaru u ruke u pjesmi "Who's More Sorry Now?" zvuk napokon nije otvorio i sve proradilo bolje, pa zatim kako treba. Naravno, bend je i do tada bio okej, samo se to nije moglo čuti.


Tek tu počele su odzvanjati solo dionice gitarista Joeya Santiaga koji je briljirao s wah wahom, davao oduška  gitarističkim ekskurzijama, bend bio razgovijetan i jasan u, uvjetno govoreći, mirnijim, melodičnijim pjesmama s Blackom na akustičnoj gitari, a zvuk dobio glasnoću, dinamiku i širinu u srednjem djelu nastupa. Frank Black držao se akustične gitare u desetak pjesama među kojima smo čuli "Blown Away", "Cactus", "Break My Body" i "Here Comes Your Man" na kojoj je publika upalila mobitele i na koncu tog dijela "Motorway To Rosvell", a publika počela glasno reagirati shvaćajući da pred sobom ipak ima svoj omiljeni bend.
Radi se o postavi koja izbjegava popularno kurtoazno obraćanje publici i može djelovati nezainteresirano, pa je Frank Black samo jednom dobacio "Hey!".

27.08.2022., Zagreb - Americka grupa Pixies odrzala je koncert u dvoristu paviljona 9 Zagrebackog velesajma. Black Francis Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Od tuda nadalje nastavio se poznati koncentrat melodičnog popa pomiješanog s gitarističkom baražnom vatrom, karakterističnim bas dionicama i pomaknutim tekstualnim dosjetkama, čvrstim bubnjarskim radom Loveringa i bas gitarom i vokalima današnje basistice Paz Lenchantin, koja je u bendu od 2016., nakon legendarne Kim Deal i njene prve zamjene Kim Shattuck.
 Dug popis pjesama i zasluga Pixiesima dozvoljava da često mijenjaju set liste koncerata, a u Zagrebu smo ovaj puta čuli tridesetak konciznih i sažetih bisera, uključujući "Planet of Sound" i "Head On" Jesus and Mary Chain koju su odavno posvojili, do "Vamos" i mnogih drugih.
Ukupno dva sata svirke u drugom poluvremenu donijelo je i "I Bleed", ponovno "Wave of Mutilation" u surf verziji i ovacije za "Where Is My Mind", da bi se nakon obrade "Winterlong" Neila Younga vratili na bis - koji često niti ne sviraju - i s "La La Love You" poručili publici da ju vole. I mi njih, ali ne i njihovog inženjera tona.

Video: Nakon 25 godina braka razvodi se slavni Rocky

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar horuk
horuk
10:45 28.08.2022.

Pixies odnosno Frank Black su genialni. A ti Hrvoje H. imaš nekoga pojma o muzici, to svakako. Drži se toga a manje (nikako) politike jer o njoj nemaš blage veze.

EN
Envane
17:52 28.08.2022.

Puno je karika u tehnickoj realizaciji ovakve produkcije i nije neobicno da bendovi ne zvuce dobro dio ili cak cijelo trajanje nastupa. To najprije ovisi o prostoru, a onda o svemu ostalom... Tonac moze biti mag ali ako je prostor frula ili je sound system lose postavljen u odnosu na prostor, onda mu ni najbolji tonac ne moze pomoci.. Ovakvo senzacionalisticko naslovaljavanje osvrta na nastupe i crnjenje mozebitno neduznog covjeka je sumrak novinarstva

BO
Božidar19
13:42 28.08.2022.

Jedini problem na cijelom koncertu je bil mali broj točionika pivi i to je nevjerojatno da možeš tak organizacijski fulati. U dva sata svirke, normalno se popije četri pive (i ne voziš), a tu su ljudi od muke prestali stajati u red nakon jedne pive. Čak nije ni cijena tak problem, a bila je 30 kuna. Užas. Ovaj tonac je piece of cake za ovakvu grešku. Naprosto ne želiš zaraditi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije