Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVIJEZDE DUHOVNE GLAZBE

Jedini su hrvatski izvođači koji mogu napuniti Maksimir, a spotovi im imaju milijune pregleda

Foto: PIXSELL
1/11
08.06.2022.
u 07:00

Iako su široj javnosti ti izvođači prilično nepoznati, oko sebe okupili su širok krug obožavatelja duhovne glazbe, a njihovi albumi prodaju se bolje od većine albuma pop-izvođača. Evo tko su oni.

Na stadionu u Maksimiru u subotu je šesti put održan koncert "Progledaj srcem", na kojem se ove godine okupilo rekordnih 50 tisuća ljudi. Tu impresivnu brojku na najvećem hrvatskom stadionu dosad su imali samo svjetski rock-velikani poput grupa U2 i Bon Jovi, a Alan Hržica, Amorose, Božja pobjeda, Božja slava band, Emanuel, fra Ivan Matić, fra Marin Karačić, klapa Sveti Juraj HRM-a, Rafael Dropulić – Rafo, sestre Halužan, sestre Husar, sestre Palić, Toni Cetinski, Vanessa Mioč i zbor Mihovil pokazali su da je suvremena duhovna glazba očigledno jedina vrsta glazbe koja kod nas može napuniti Maksimir. Iako su široj javnosti ti izvođači prilično nepoznati, oko sebe okupili su širok krug obožavatelja duhovne glazbe, a njihovi albumi prodaju se bolje od većine albuma pop-izvođača. Evo tko su oni.

Božja slava band sastav je nastao iz molitvene zajednice u zagrebačkoj Župi Krista Kralja. Prvi je put javno nastupio 1994. godine na božićnom koncertu u crkvi sv. Katarine. Otad nastupa na nizu festivala duhovne glazbe poput Uskrs festa i Krapina festa i održava brojne koncerte u klubu Boogaloo, Tvornici kulture i Ciboni. Pratio je Nadbiskupijski zbor mladih na susretu s papom Benediktom XVI. s mladima na zagrebačkom Jelačićevu trgu u lipnju 2011. godine. Snimio je i razne prerade strane kršćanske glazbe uz poneko autorsko ostvarenje.

Alan Hržica (44) u mladim je danima bio zagrebački dečko koji je trenirao nogomet i borilačke sportove te se bavio glazbom. U svijet glazbe ušao je već sa 16 godina, kada je plesao u Velininu spotu "Sherry, Sherry". Nekoliko godina kasnije nastupao je na festivalima i imao hitove na top-listama, no unatoč tome osjećao je ispraznost. Odlučio se odmaknuti, preispitati, potražiti smisao života. U tom traženju doživio je, kaže, "susret sa živim Bogom", a u osobi Isusa Krista dobio je odgovore na sva svoja neodgovorena pitanja. Danas se Alan bavi isključivo duhovnom glazbom, piše, pjeva, nastupa na koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je Porina za album "Kamenita vrata live", koncert koji je 2014. godine pokrenuo lavinu koncerata duhovne glazbe u Hrvatskoj. Na Facebooku ga prate 23 tisuće, a na Instagramu 16 tisuća ljudi koji s Hržicom redovito komuniciraju. Gotovo svaka njegova pjesma na YouTubeu ima oko milijun pregleda. Alan je i voditelj molitvene zajednice Srce Isusovo, u kojoj je i upoznao mladu pjevačicu Vanessu Mioč, koja se u Hrvatsku doselila prije deset godina iz rodne Švicarske. Vanessa se publici predstavila prije tri godine, kada je s Alanom snimila pjesmu "Vjerujem". Za nju bavljenje glazbom nije bila odluka, bio je to, kako je rekla, poziv na dijeljenje svojega talenta koji nije mogla odbiti, a danas joj donosi radost i ispunjenje. Talentirana Vanessa je lani postigla velik uspjeh osvojivši na festivalu duhovne glazbe prvu nagradu u konkurenciji glazbenika iz cijelog svijeta.

Glazbeni sastav Emanuel započeo je 2001. kao sastav Župe bl. Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici gdje je nastupao u župnoj crkvi na misnim slavljima te na priredbama, koncertima i gostovanjima. Prvi put pojavio se na nekom festivalu 2004. godine. Tada je na Uskrsfestu izveo pjesmu "Emanuel", čime je privukao pozornost i više puta gostovao na HRT-u. Dosad je izdao pet albuma, a album "Svake slave dostojan" iz 2016. izdan za Croatia Records bio je jedan od najprodavanijih albuma te godine. Članovi grupe njime se posebno ponose jer su na njemu postigli željeni "worship" zvuk, odnosno pravu živu atmosferu. Da su jedan od najpopularnijih sastava duhovne glazbe u Hrvatskoj govori i podatak da ih na Facebooku prati gotovo 11 tisuća ljudi, a najgledaniji spotovi imaju im gotovo tri milijuna pregleda na YouTubeu.

Članovi Božje pobjede ne nazivaju se bendom, nego slavljeničkim timom. Kako su kazali, glazba ih zanima samo u jednom značenju – kao put prema Bogu. Inače, katolička karizmatska zajednica "Božja pobjeda" osnovana je 2007. godine u Župi Duha Svetoga na zagrebačkom Jarunu. Godine 2018. izdali su album "Gospode, trebam te", koji je i nominiran za Porin u kategoriji najbolje duhovne glazbe. Božja pobjeda, čini se, ima najviše pratitelja, jer je na Facebooku prati 25 tisuća ljudi, a najgledaniji spot "Dubine" na YouTubeu ima im čak 5,4 milijuna pregleda.

Amorose je sastav triju glazbenica osnovan 2015. kako bi glazbom naviještao radosnu vijest i slavio Gospodina. Iva (vokal i violina), Martina (vokal, viola i gitara) i Mateja (vokal i klavir) glazbeno iskustvo stjecale su od najranije dobi. Diplomirale su na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i danas su profesorice u glazbenim školama. Ime Amorose izvedenica je oznake za interpretaciju glazbenog djela "amoroso", što u prijevodu znači ljupko sviranje.

Osim spomenutih izvođača na koncertu su nastupili i izvođači koji su već poznati široj javnosti poput sestara Husar, sestara Palić, Rafaela Dropulića – Rafe te, naravno, Tonija Cetinskog.

VIDEO: Mladi katolici na Maksimiru, dolazi 50.000 ljudi: Počeo koncert s posebnim porukama

 

Komentara 39

KE
keka56
07:45 08.06.2022.

Bogu hvala.Toliki broj mladih daje nadu za budućnost i normalan život.

Avatar Odojak
Odojak
09:21 08.06.2022.

Bez obzira jeste li vjernik, lijepa je to glazba, nabijena pozitivom i opuštajuća, oslobađa od stresa

PA
pan-am
09:11 08.06.2022.

Bitno je da se slavi Bog ,tko ,kada ,gdje nije bitno. Gdje su se dvoje skupili radi mene (Isusa Krista) I ja sam s njima !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije