Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetničko ime

Dino Merlin uživa veliku popularnost, a mnogi obožavatelji ne znaju kako mu ovo nije pravo ime

Sarajevo: Dino Merlin u šetnji gradom
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/9
26.07.2023.
u 19:05

Glazbenu karijeru je započeo početkom 80-ih kada je osnovao grupu Merlin, a kasnije kada je krenuo u solo vode publici se predstavio kao Dino Merlin

O tome koliko je popularan Dino Merlin dovoljno govori činjenica kako je u samo osam sati od najave rasprodan njegov drugi koncert u Areni Zagreb koji će se održati 9. prosinca, a nakon tog rasprodanog koncerta popularni glazbenik će u Areni održati i treći koncert koji je zakazan za 16. prosinca ove godine. Postavio je tako Merlin i svojevrsni rekord ovakvom prodajom ulaznica. 

- Još jedna krasna vijest. Nemam riječi kako da kažem koliko mi sve ovo znači. Beskrajno sam zahvalan svojoj dragoj publici. Naše druženje u prosincu bit će svjedočanstvo jednog vremena, poručio je Dino Merlin hrvatskoj publici.  Glazbenu je karijeru započeo 1983. godine kada je osnovao grupu Merlin koju mediji tada nisu baš dočekali d odobravanjem i neki su ih proglasili lošom kopijom Bijelog dugmeta. Ni u glazbenim krugovima nisu prošli ništa bolje i teško su pronalazili diskografa koji bi objavio njihove pjesme od kojih su neke još uvijek jako popularne poput; "Nek padaju ćuskije", "Uspavanka za Gorana B.", "Teško meni s tobom, a još teže bez tebe" i "Kad zamirišu jorgovani"...

VEZANI ČLANCI

 - Želio sam snimiti prvu ploču početkom osamdesetih kada je u cijeloj Jugoslaviji bilo sedam ili osam studija i isto toliko diskografa, dakle sedam ili osam urednika o kojima je ovisio tvoj život. Naime, nije u to vrijeme, kao danas, bilo interneta niti mogućnosti da svoju pjesmu instantno plasiraš u svijet i odmah dobiješ reakciju na svoj rad. Ako bi, dakle, spomenuti urednici bili na tvojoj ideji i ako se vaša estetika poklapala s njihovom, onda si i mogao proći. Ako pak ne, ako je to izlazilo iz njihovog sustava vrijednosti, jednostavno nisi mogao dobiti elementarne stvari, znači studio. Bio je to tada jedini način kako možete snimiti svoj rad. Međutim, srećom, postojalo je nekoliko privatnih studija u kojima si mogao snimiti pjesme za novac. A kako bih skupio novac i mogao snimiti pjesme, ja sam morao godinu i pol raditi u trećoj smjeni na kaljenju čelika. Ja, dakle, znam kako se kalio čelik - ispričao nam je u intervju Dino Merlin koji se od početka karijere tako predstavlja svojoj publici, a mnogi od njih ne znaju kako mu to nije pravo ime. Naime, to je njegovo umjetničko ime a pravo mu je ime Edin Dervišhalidović i jednom prilikom je ispričao kako je nastalo ovo njegovo umjetničko ime.

- Mi smo se zvali prvo Lord, ali meni se to nije sviđalo i onda smo rekli, hajde, stavit ćemo u jedan šešir ideje za ime, kome što padne na pamet i što se izvuče, tako će se bend zvati. I onda smo to sve tako pomiješali i izvukli smo Merlin, svi smo se složili i eto, tako je grupa Merlin  postojala nekih pet - šest godina. A kako su mene kao vođu grupe uvijek zvali Dino Merlin, kasnije, kad sam se osamostalio, eto, zgodno je bilo da se zovem Dino Merlin - ispričao je Merlin. 

VIDEO Posebno ljeto Fani Stipković: Na rodnoj Korčuli pokazala trudnički trbuščić

Ključne riječi

Komentara 6

PU
paul-umpe
19:35 26.07.2023.

Da to je isti onaj Dino koji je mogao bez problema uci i izici iz opkoljenog Sarajeva,pitajte se kako.To je isti Dino koji je podrzavao ubijanje Hrvata i onda se oprao duetom sa Banfickom kojoj je veliku lovu dao a ona pristala jer je ostala bez kune. Sramota od covjeka koji je rekao da prestanu djeci davati imena tipa Zlatko,Daaamir,Daaamira,Elvis Denis...nego Muhamed.... fuj

Avatar Komunikolog1
Komunikolog1
20:48 26.07.2023.

Edin Dervišdžafović, mašala! Kaj veliju Purgeri, on je ok? Bitno da nije Ante iz Posušja!

LU
lucio2
23:12 26.07.2023.

Tko je taj pobogu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije