Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Večernjakova ruža

Despot: Neobično sam počašćen što sam nominiran za tako važnu nagradu

Glumac je nominiran u kategoriji glumačko ostvarenje godine.
28. siječnja 2019. u 11:24 3 komentara 477 prikaza
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Za najbolje glumačko ostvarenje u 2018. godini nominiran je i Dragan Despot, i to za ulogu gradonačelnika Tomaševića u seriji Novine. Glumca koji obožava svoj posao, ali nerado istupa u medijima, nominacija za ulogu koju su jednako hvalili struka i gledatelji ugodno je iznenadila:

večernjakova ruža 2018 25 godina Večernjakove ruže! Glasajte za nominirane, vaš glas odlučuje tko će dobiti Ružu

– Neobično sam počašćen što sam nominiran za tako važnu nagradu. Sretan sam što sam sudjelovalo u visokokvalitetnom projektu Drugog plana, a mislim da o vrhunskoj profesionalnosti serije govori i činjenica da je već prva sezona prešla granice Hrvatske – kaže Despot govoreći kako mu je logično da je serija ostvarila i međunarodni uspjeh jer govori o političko-medijskim lobijima, što je tema koja nije aktualna samo kod nas. Dosadašnje pohvale kritičara za ulogu Tomaševića komentira riječima:

– Ne mogu reći da mi ne imponira kompliment, ali prerano sam ih previše doživio pa danas to uzimam kao normalan proces. Meni je normalno da sam odigrao Tomaševića na taj način, meni to nije nikakav specijalan uspjeh. Jedino tako i znam. Uostalom, vrijeme će biti pravi pokazatelj vrijednosti ove serije koja će se, vjerujem, spominjati i za 50 godina.

IVANA mišerić: 'Ruža mi je dokaz da se trud uvijek isplati'

Seriju je odgledao, kaže, potpuno opušten, znajući da je dao svoj maksimum te da više ionako ne može ništa promijeniti. U intervjuu za Večernji list objasnio je kako je uspio tako briljantno odglumiti političara, ali i ubojicu, silovatelja, poticatelja na pobačaj, izdajicu, lopova...

– Svi ljudi u sebi imaju mnogo loših, potisnutih stvari iz nekih moralnih principa, pa i religioznih zabrana. Svi mi možemo biti životinje. Međutim, neke norme društvenog života sputavaju nas da to zaista i budemo. No ovdje nisam crpio inspiraciju iz svog privatnog iskustva nego iz svoje glumačke energije. Dakle, branio sam sve njegove stavove igrajući tu ulogu bez obzira na to slažem li se s time privatno - kaže i nastavlja:

Svečana dodjela Večernjakove ruže, medijskih nagrada za 2017. Drago Diklić, Nina Badrić Sedam kategorija Večernjakova Ruža prije 25 godina bila je prva domaća medijska nagrada

- Glumački stojim iza toga i to je prednost našeg glumačkog posla što možete raditi nešto što je sasvim daleko od vas, a bez ikakvih posljedica. Nitko vas zbog toga neće odvesti u zatvor niti ćete odgovarati. Glumačka zadovoljština je u tome što igranjem uloge negativnog lika prokazujemo zlo. Neke osobine, poput bahatosti, strane su mi, a Tomašević je bahat. No tu bahatost crpio sam iz svoje energije s lakoćom. U Ludvigu Tomaševiću skupljene su sve negativnosti naših političara, a moja je uloga kao glumca da sve to što je meni strano igram kao da je moje, kao da sam to sam odživio, da mi se vjeruje... Stoga sam shvaćao kao kompliment kada bih čuo da izazivam strah. Mogu biti i ponosan na to što sam uspio odigrati nešto što nema nikakve sličnosti sa mnom niti imam osobnog iskustva takve vrste – zaključio je Despot koji se trenutačno odmara.

Ne planira ništa unaprijed, a uloge pozorno bira, jedini mu je kriterij da mu se svidi scenarij.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Milas:

    Sjajan glumac, ali treba ga vidjeti u kazalistu tamo to jos vise dolazi do izrazaja. Bravo Despot!

  • serđo12:

    Novine je najbolja ikad snimljena serija,najglumačka ekipa ,a da je snimljen u nekom drugom gradu ne bi bio tako dobar,gledao sam ga na Netflixu!