Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernjakova ruža

Boris Jokić: Cijelom Yammat FM-u ova nominacija je iznimno priznanje

Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL
1/6
10.03.2021.
u 06:55

Nakon što je prošle godine bio nominiran u kategoriji radijske osobe godine, a sama emisija godinu prije toga, Boris Jokić i njegova emisija "Glazbeni kurikulum" nominirana je i ove godine u kategoriji Radijske emisije godine za prestižnu nagradu Večernjakove ruže.

Doktor psihologije Boris Jokić na Yammat FM-u svaki petak malo nakon podneva vodi svoj “Glazbeni kurikulum”, emisiju zbog koje je i ove godine nominiran za Večernjakovu ružu u kategoriji radijske emisije godine. Jokić je i prošle godine bio nominiran u kategoriji radijske osobe godine, a čak i godinu prije toga emisija u jednakoj kategoriji kao ove. Naglasak emisije je na onome što bi svatko od nas trebao čuti, a što se često ne čuje na radiju. Za ovu emisiju, ali i ostale nominirane, možete glasati SMS-ovima, telefonskim pozivima i kuponima iz Večernjaka, a za najsretnije glasače pripremili smo bogat nagradni fond.

“Glazbeni kurikulum” je emisija kojoj ovo nije prva nominacija za Večernjakovu ružu, a ni vama osobno. Što vam znači još jedna nominacija u nizu?

I meni i cijelom Yammat FM-u nominacija za Večernjakovu ružu iznimno je priznanje. Ona je znak da su vrijednosti koje kao emisija i stanica promoviramo prepoznate – neformatiran pristup radiju, integritet i sloboda koja se očituje u izboru glazbe i kritičkom stavu prema negativnim pojavama koje nas okružuju. Sve to uz humor, naravno.

To je emisija u kojoj se razgovara o glazbi i puštaju odlične pjesme. Kako birate pjesme i tematiku, ono što je trenutačno aktualno ili?

Emisiju krasi kombinacija starije glazbe i noviteta, sve je tu pomiješano kao neki cušpajz koji nikada ne biste probali. A onda opet iz tjedna u tjedan otvaraju se neki novi “okusi” onima koji slušaju. Svi koji se uključe petkom od 12 na 102,5 mogli bi se iznenaditi kada zaredom čuju najnovije melodije iz Brazila, stare šlagere u izvedbi Ive Robića i Elle Fitzgerald, Toma Waitsa, tursku psihodeliju Altun Guna i Nirvanu. Postoje tu i stalne rubrike poput obvezne lektire u kojoj se obrađuje album koji bi svatko od 7 do 107 trebao čuti, album tjedna naše emisije, cover story u kojem se predstavlja obrada neke poznate pjesme te posebno popularan “Guilty Pleasure” u kojem se puštaju pjesme koje pjevamo kad nas nitko ne vidi. Zanimljivo je kad se u eteru oglasi Mišo Kovač, Nena, Toma Zdravković ili Modern Talking.

Naglasak emisije je na onome što bi svatko od nas trebao čuti, a što se često ne čuje na radiju. Što je to što se ne čuje često na radiju?

Puno toga. Prvo, u glazbenoj prošlosti postoji bogatstvo koje više ne čujemo na radiostanicama, kako ono iz svjetske produkcije, tako posebno pjesme na jezicima koje razumijemo, a koje smo zaboravili. Dalje, ne čuju se ni najnoviji svjetski i domaći izvođači koji dokazuju da u glazbi nije sve rečeno, suprotno mišljenju mnogih. Upravo tu širinu Yammatov “Glazbeni kurikulum” pokušava približiti slušateljima. Bilo da se radi o reperima iz osječke Retfale, grupama iz Kolumbije ili nekim ludim curama s gitarama iz Japana. Glazba je živa, samo joj se ne treba više pristupati isključivo, već otvoreno s idejom da katalonski flamenco trap, indie rock iz Garešnice, jazz iz Portlanda i pop iz Senegala idu zajedno.

Što mislite o ponudi glazbe na hrvatskoj sceni?

Odlična je, a to se nedovoljno ističe. Postoje brojni glazbenici koji zaslužuju puno više pažnje medija i javnosti. Hrvatska se može ponositi izvođačima poput Valentina Boškovića, Alejandra Buendije, Maje Posavec, Z++, Kandžije, Chui, Nemanje, J.R. Augusta, Irene Žilić i brojnih drugih.

Često odete u emocije i razne životne situacije tijekom emisije. Koja vam se dosad urezala u pamćenje?

Emisija bez prestanka ide već tri godine i u tih 156 emisija bilo je ludih trenutaka punih smijeha, a ponekad i tuge. Meni su posebno drage situacije u emisiji kada se aktivnosti lažnih autoriteta, sitnih političkih licemjera iz svih ideoloških opcija prokažu pjesmama. Jedno je kad vam neki voditelj kaže nešto, ali kad vam Rolling Stones, Dua Lipa ili Johnny Štulić poruče da niste dobri, da muljate, lažete, cijepite se preko reda, zapošljavate kćeri, kartate u zatvorenim klubovima ili da su na strateškim mjestima vaši ljudi, onda je situacija za prozvane puno teža. Tko može protiv Franka Sinatre i Josipe Lisac? Hrvatski političari sigurno ne.

Publika vas je, očito, zavoljela. Što mislite, zašto je toliko oduševljena vama i vašom emisijom?

Nadam se da je to zbog iskrenosti, ležernog stava i kreativnosti Luke Baumanna koji producira emisiju i mene. U emisiji nema rezervacija ni poštede. To je baš pravi punk-rock – srce, glava i udarac nogom u međunožje moćnika s glazbenom vizijom bolje Hrvatske. Sve dok nas netko ne opali natrag.

25.11.2019., Zagreb - Portreti i izrazi lica prosvjednika u koloni. Prosvjed prosvjetnih radnika pod nazivom Hrvatska mora bolje koji strajkaju vec gotovo mjesec dana zahtijevajuci povecanje placa uciteljima i nastavnicima. Glavni zahtjev strajkasa je povecanje koeficijenata slozenosti posla za 6,11 posto. Boris Jokic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Rekli ste jednom prilikom da je radio medij u kojemu najbolje možete izraziti kreativnost. Mnogi bi rekli kako je to upravo televizija zbog toga što nudi i vizualno. Što je na radiju vama toliko drukčije i bolje?

Televizija je režirani medij u kojem stvari trebate naglasiti. Znam to jer sam godinama bio dio emisije “Peti dan”. Radio je, s druge strane, finesa. Šum. Šapat. Stanka. Ritam. Puno je vjerodostojniji. Ako imam što reći i želim ostvariti kontakt s onima s druge strane, uvijek bih birao radio u odnosu na televiziju.

Kako ste se snašli tijekom karantene, jeste li zaustavili emisiju, vodili je od kuće, iz studija uz mjere?

Nismo stali s emisijom tri godine. Za vrijeme karantene, snimali smo u Lukinu stanu uz mijaukanje mačka Mihe. U slučaju samoizolacije, emisiju smo napravili pomoću pametnih telefona. Nama je “Glazbeni kurikulum” postao dio identiteta do razine da ga smatramo osobnom terapijom od svih drugih životnih i profesionalnih obveza.

Čemu vas je naučila prošla godina, poslovno i privatno?

Životne lekcije protekle godine nisu zapisane u parolama na veleplakatima, potrošenim riječima političkog govora ili velikim istinama. One su za mene bile u vraćanju ideji zajednice, ojačavanju otpornosti mnogih i brizi za one koji su bili u potrebi. Sve je ova godina poučila da je važno biti solidaran bez obzira na dob, nacionalnost, porijeklo, imovinski status.

Ako nam epidemiološke prilike dopuste da dodjelu Ruže održimo u HNK, koga ćete povesti na nju?

Povest ću Luku Baumanna koji je za “Glazbeni kurikulum” zaslužan koliko i ja. A ako on neće htjeti, pozivnicu ću ponuditi direktorici radija Ivoni Kovačević koja uređuje odličnu emisiju “Mojo Sound System”. Najradije bih poveo još jednu osobu da mogu, ali ta osoba, nažalost, više nije s nama. Alen Balen je razlog što “Glazbeni kurikulum” postoji, a slušatelji što opstaje. Hvala Alenu i svima.

Za sve koji glasuju Večernjakova je ekipa zajedno sa De'Longhijem, Telefunkenom i Kenwoodom pripremila brojne vrijedne nagrade čiji popis možete pronaći u nastavku:

De'Longhi ECAM350.55.B aparat za kavu – pojedinačne vrijednosti 4899,30 kn 2x Telefunken 65UA9002 Ultra HD LED TV – pojedinačne vrijednosti 4599,99 kn Kuhinjski robot KENWOOD KMX750RD – pojedinačne vrijednosti 2499,00 kn Kuhinjski robot KENWOOD KHH326WH – pojedinačne vrijednosti 2448,99 kn De'Longhi ECI341.BK aparat za espresso kavu, crna boja – pojedinačne vrijednosti 1469,00 kn De'Longhi EC685.W aparat za kavu – pojedinačne vrijednosti 1199,00 kn   Za svoje favorite možete glasati na sljedeći način: SMS-om na broj 60 085 (Glasač mora prvo upisati ključnu riječ RUZA2020 te nakon razmaka broj kategorije i broj osobe za koju glasa. Npr. ako glasa za kategoriju 3 i osobu pod rednim brojem 2, poruka glasi : RUZA2020 32). Cijena SMS poruke iznosi 2,40 kn (uključen PDV). Operater usluga s dodanom vrijednosti : MOJ TELEKOM D.O.O., TRG KREŠIMIRA ĆOSIĆA 11, ZAGREB, MB 02497913, TEL. 01/3659-058. telefonom na broj 065 900 900 (Po pozivanju treba slijediti govorne upute za glasanje: prvo se bira broj kategorije za koju se glasa, a zatim broj osobe.

Cijena po pozivu iz fiksne mreže je 1,50 kn (uključen PDV) , a po pozivu iz mobilne mreže 2,40 kn (uključen PDV). Operater usluga s dodanom vrijednosti: MOJ TELEKOM D.O.O., TRG KREŠIMIRA ĆOSIĆA 11, ZAGREB, MB 02497913, TEL. 01/3659-058. kuponom koji će izlaziti u Večernjem listu, u prilogu Ekran, te u Večernjakovim magazinima – Living, Diva, Slano & slatko i Ordinacija.. Kupon će biti potrebno ispuniti traženim podacima i poslati poštom na adresu: Večernji list d.o.o., „Večernjakova ruža 2020 nagrađuje“, p.p. 915, 10001 Zagreb Nominirane pronađite ovdje, a pravila nagradne igre na ovom linku.

Ključne riječi

Komentara 6

KU
Kultura
07:24 10.03.2021.

Nije cudo da si ti nominiran kad znamo tko je vlasnik Yammata.

PA
pale007
21:18 10.03.2021.

Kaj netko uopće sluša taj radio sem famiglie Tedeschi? Kako Boris uopće započinje emisiju? Bok Emil, bok teta Đurđa!?

DU
Deleted user
11:57 10.03.2021.

Emisija mu služi samo zato da bi širio propagandu kroz svoje stavove, zapravo je tu glazba samo podloga za ljevičarenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije