Naslovnica Premium Kolumne

Zašto bi ove korizme dobro došao dar bilokacije?

Trend ponude duhovnih obnova, tribina, razgovora, seminara raste iz godine u godinu, ali ove se godine čini kako bi se čovjek trebao bilocirati da u isto vrijeme stigne na nekoliko zanimljivih tribina i susreta tijekom korizmenih tjedana.
07. ožujka 2018. u 08:34 0 komentara 299 prikaza
Tomislav Ivančić
Foto: Duško Mirković/PIXSELL

Ovogodišnja korizma kao da je nakrcanija duhovnim programima od prijašnjih. Trend ponude duhovnih obnova, tribina, razgovora, seminara raste iz godine u godinu, ali ove se godine čini kako bi se čovjek trebao bilocirati da u isto vrijeme i istoga dana stigne na nekoliko zanimljivih tribina i susreta tijekom korizmenih tjedana. Barem je tako u Zagrebu, gdje kao da se svećenici i teolozi, redovničke zajednice i udruge vjernika natječu tko će prirediti atraktivniji duhovni program.

Papa Franjo Korizemna poruka Papa: Pohlepa za novcem uništava milosrđe više od svega!

A tu su, posljednjih nekoliko godina jako popularne e-duhovne vježbe, koje su preplavile internetski prostor, a ove su se godine, na snijegom zametenu Križnom putu, u Mariji Bistrici polaznici našli i uživo.

Sve to govori o velikom interesu za duhovnost, tj. za kvalitetan duhovni život. Jer da nema interesa, ni tako velike ponude ne bi bilo. Također, kao da su malo ove godine izblijedjele one stupidne korizmene ankete po medijima tko će se od poznatih čega odreći, čime se itekako banalizirao sadržaj važnog korizmenog razdoblja, za kojega je prof. dr. Tomislav Ivančić, čiju smo nedavnu prvu obljetnicu smrti obilježili, rekao da je “dragocjeno razdoblje crkvene godine, jer ona čovjeku omogućuje da u vjeri raste” i “dok Božić, Uskrs i Duhove slavimo, dotle korizmu živimo”.

Tomislav Ivančić
1 / 5
Čokolada

I upravo ta živost i životnost, vidi se u velikom broju ovogodišnjih korizmenih zbivanja.

“Korizma dolazi uspostaviti mir i red u nama, da postavi tebe kao gospodara u tijelu, iznad tvojih nagona i briga. Da tebe postavi na čelo, a ne političke, gospodarske, kulturološke ili druge tjeskobe. Ti si važan, samo si ti važan, sve drugo je nevažno, sve drugo odlazi, sve drugo je kao poljski cvijet: procvjeta i onda uvene, ali ti ostaješ. Duh ostaje”, piše Ivančić.

Darko Tepert INTERNETSKA CRKVA Nakon e-korizme stižu i e-duhovske vježbe


Ovogodišnji korizmeni trend pokazuje glad za duhovnošću i duhovnim sadržajima današnjeg čovjeka u Hrvatskoj.

Taj trend u potpunosti komunicira s trendom porasta interesa mladih za duhovnošću posljednjih godina, a oba zajedno pokazuju da suvremenog čovjeka duhovnost zanima više nego što se to čini na prvi pogled, tj. onako kako se tobožnji suvremeni trendovi medijski prezentiraju. 
Tomislav Ivančić kaže kako je korizma “naš najbolji prijatelj” i “najljepše razdoblje u crkvenoj godini”, jer se u korizmenom razdoblju može postati bolji čovjek. Tko bi propustio takvu priliku?

“Ti možeš postati bolji čovjek, ti možeš postati zdrav čovjek, ti možeš razgovarati s ljudima, pomagati, veseliti se, živjeti i samo se radovati životu. I da vidiš kako je onda slatko nakon Uskrsa popiti čašu vina, čašicu rakije, pojesti nešto dobro, ma i koricu kruha, sve je slatko kad živiš kako treba”, napisao je prof. Ivančić u svoje doba i kao da je predskazao vrijeme koje nije doživio, a u kojemu, na očigled svih, toliki ljudi žele postati dobri, zdravi i sretni kroz ovo korizmeno vrijeme.

Trend je to koji itekako ohrabruje.     

Crkva mladi Darko Pavičić Duhovni val mladih bez kojih neće biti moguća budućnost Ispovijed DOMINIKANAC O. ANTO GAVRIĆ Sve više Hrvata odlazi na ispovijed Uskrs u Operi veseli uskrsni vikend Pogledajte kako se proslavio Uskrs u Operi
Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.