Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.03.2018. u 08:34

Trend ponude duhovnih obnova, tribina, razgovora, seminara raste iz godine u godinu, ali ove se godine čini kako bi se čovjek trebao bilocirati da u isto vrijeme stigne na nekoliko zanimljivih tribina i susreta tijekom korizmenih tjedana.

Ovogodišnja korizma kao da je nakrcanija duhovnim programima od prijašnjih. Trend ponude duhovnih obnova, tribina, razgovora, seminara raste iz godine u godinu, ali ove se godine čini kako bi se čovjek trebao bilocirati da u isto vrijeme i istoga dana stigne na nekoliko zanimljivih tribina i susreta tijekom korizmenih tjedana. Barem je tako u Zagrebu, gdje kao da se svećenici i teolozi, redovničke zajednice i udruge vjernika natječu tko će prirediti atraktivniji duhovni program.

A tu su, posljednjih nekoliko godina jako popularne e-duhovne vježbe, koje su preplavile internetski prostor, a ove su se godine, na snijegom zametenu Križnom putu, u Mariji Bistrici polaznici našli i uživo.

Sve to govori o velikom interesu za duhovnost, tj. za kvalitetan duhovni život. Jer da nema interesa, ni tako velike ponude ne bi bilo. Također, kao da su malo ove godine izblijedjele one stupidne korizmene ankete po medijima tko će se od poznatih čega odreći, čime se itekako banalizirao sadržaj važnog korizmenog razdoblja, za kojega je prof. dr. Tomislav Ivančić, čiju smo nedavnu prvu obljetnicu smrti obilježili, rekao da je “dragocjeno razdoblje crkvene godine, jer ona čovjeku omogućuje da u vjeri raste” i “dok Božić, Uskrs i Duhove slavimo, dotle korizmu živimo”.

Tomislav Ivančić
1/5

I upravo ta živost i životnost, vidi se u velikom broju ovogodišnjih korizmenih zbivanja.

“Korizma dolazi uspostaviti mir i red u nama, da postavi tebe kao gospodara u tijelu, iznad tvojih nagona i briga. Da tebe postavi na čelo, a ne političke, gospodarske, kulturološke ili druge tjeskobe. Ti si važan, samo si ti važan, sve drugo je nevažno, sve drugo odlazi, sve drugo je kao poljski cvijet: procvjeta i onda uvene, ali ti ostaješ. Duh ostaje”, piše Ivančić.


Ovogodišnji korizmeni trend pokazuje glad za duhovnošću i duhovnim sadržajima današnjeg čovjeka u Hrvatskoj.

Taj trend u potpunosti komunicira s trendom porasta interesa mladih za duhovnošću posljednjih godina, a oba zajedno pokazuju da suvremenog čovjeka duhovnost zanima više nego što se to čini na prvi pogled, tj. onako kako se tobožnji suvremeni trendovi medijski prezentiraju. 
Tomislav Ivančić kaže kako je korizma “naš najbolji prijatelj” i “najljepše razdoblje u crkvenoj godini”, jer se u korizmenom razdoblju može postati bolji čovjek. Tko bi propustio takvu priliku?

“Ti možeš postati bolji čovjek, ti možeš postati zdrav čovjek, ti možeš razgovarati s ljudima, pomagati, veseliti se, živjeti i samo se radovati životu. I da vidiš kako je onda slatko nakon Uskrsa popiti čašu vina, čašicu rakije, pojesti nešto dobro, ma i koricu kruha, sve je slatko kad živiš kako treba”, napisao je prof. Ivančić u svoje doba i kao da je predskazao vrijeme koje nije doživio, a u kojemu, na očigled svih, toliki ljudi žele postati dobri, zdravi i sretni kroz ovo korizmeno vrijeme.

Trend je to koji itekako ohrabruje.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije