Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.04.2018. u 20:36

HDZ i SDP zacementirali bi dvostranačje jer veliki znaju što je za nas najbolje. Jok!

Velike stranke u Hrvatskoj, posebice HDZ, koji je na vlasti i ima priliku mijenjati stvari, nikako, ali baš nikako ne prihvaća da se društvo mijenja i da se u Hrvatsku prelijevaju prije započete promjene političkih procesa i trendova u Europi. Premijer Plenković, istina, suočio se s brojnim problemima koji su eskalirali u njegovu mandatu premda su započeli davno prije njegova preuzimanja Vlade i HDZ-a.

No, te objektivne otegotne okolnosti ne mogu biti alibi za nepoduzimanje promjena koje su apsolutno nužne. Jedna od tih je i izmjena izbornog zakonodavstva, što uključuje i promjene Ustava. Upravo su velike, stare stranke i njihov stil vladanja, koje su se grčevito odupirale i uvođenju jednog preferencijskog glasa, uzrok pojavi antisistemskih stranaka, kao i onih koje djeluju u smjeru razobličavanja klijentelističke i korupcijske političke mreže, ali su u svojem djelovanju još prilično amaterske. Tim strankama, dakle HDZ-u i SDP, ne odgovara demokratizacija izbornog procesa i veći stupanj utjecaja birača na izbor zastupnika, čime bi se postigla veća odgovornost izabranih prema biračima te umanjila lojalnost prema šefovima stranaka.

Upravo će zato izborno zakonodavstvo pokušati mijenjati “ulica”, odnosno referendum za pravedniji izborni sustav koji pokreće inicijativa “Narod odlučuje”. Kad neće oni koji su izabrani da mijenjaju zakone, onda će birači-aktivisti. I velika je vjerojatnost da bi takav referendum mogao proći. Zanimljivo, znakovito šute i HDZ i SDP. Očito ih ujedinjuje isti interes protiv referenduma. “Veliki” moraju shvatiti da su prošla vremena u kojima se olako, uz debelu većinu, vlada po dva mandata. Društvo je sve svjesnije svoje snage, aktivističkog potencijala kao i moći da mijenja stvari. Je li najpametnije izborno zakonodavstvo mijenjati referendumom? Nije. Ali čekajući HDZ ili SDP, da je kojim slučajem na vlasti, do promjene bi teško došlo. Odnosno, bi, ali u smjeru cementiranja dvostranačja i eutanazije malih stranaka – jer velike znaju što je za nas najbolje. Jok!     

Komentara 7

DU
Deleted user
07:46 30.04.2018.

..komunistima tj.njihovoj dječici sdp-hdz ne odgovara demokratizacija izbornog sustava jer onda ne bi vladali..glavni operativac kolega,sova i pod zadnje dejan stari je udbaš koji zna da ukoliko do toga dođe njega se više ništa neće pitati..a ovi pioniri maleni kojii sad vode državu su od istog oca i gore matere..

BR
Brontops
22:59 29.04.2018.

Novo doba je najocitije u medijima. Himalaya je patuljak naspram hrpama medijskog smeca.

MI
Mimizo
11:54 30.04.2018.

zašto večernji ne objavi snimku gdje general srpske vojske pjeva četničku pjesmu pred vulinom i vukom jeremičem to nečete i krijete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije