Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vodeća bolest današnjice

Pretragu ključnu za zastoj srca omogućiti u domovima zdravlja

Dom zdravlja u Sisku
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
26.04.2024.
u 06:00

Pacijentima koje pošalju obiteljski liječnici omogućit će se NT-pro BNP u KBC-u Zagreb izvan radnog vremena

Kad je riječ o zatajivanju srca, vodećoj bolesti današnjice koja ima lošije stope preživljavanja od najčešćih karcinoma, dvije stvari hitno treba mijenjati u Hrvatskoj: omogućiti ključnu laboratorijsku pretragu i u domovima zdravlja te osuvremeniti HZZO-ove terapijske smjernice kako bi hrvatskim pacijentima bili dostupni najnoviji lijekovi prema europskim i američkim smjernicama. Naglasak je to kampanje za osvješćivanje javnosti o toj opasnoj bolesti – Mjeseca zatajivanja srca, u organizaciji Hrvatskog kardiološkog društva i Zaklade “Hrvatska kuća srca”.

Određivanje laboratorijskoga biomarkera za dijagnozu zatajivanja srca (NT-pro BNP) moguće je samo u bolnicama, a to generira nepotrebno velike liste čekanja za kardiološki pregled i obradu, odnosno za ultrazvučni pregled srca. Vrijeme je to koje pacijent gubi, a koliko to može biti pogubno, govori statistika: svaki drugi oboljeli od zatajenja srca podlegne toj bolesti unutar pet godina. U RH od zatajenja srca boluje oko 80 tisuća ljudi.

– Riječ je o strukturnom i funkcijskom poremećaju srca, koje ne može dostatno opskrbljivati organizam krvlju odnosno kisikom, uzrokujući nedostatak zraka sve do gušenja, kao i edeme nogu, nabreknuće vratnih vena, uvećanje jetre, nakupljanje tekućine u plućima i prostoru između plućnih ovojnica kao i u trbušnoj šupljini. Uzroci su mnogobrojni, najčešće koronarna bolest odnosno prekasno liječen infarkt miokarda, hipertenzija, bolesti srčanih zalistaka, prirođene bolesti srca, primarne bolesti miokarda tj. kardiomiopatije, od kojih su neke i genski uvjetovane, a moguće je zatajivanje srca kao posljedica upale miokarda –- pojašnjava akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva i upravitelj Zaklade “Hrvatska kuća srca”.

POVEZANI ČLANCI:

FOTOGALERIJA Mogle bi biti štetne za vas: Ovih pet iznenađujućih namirnica jako je štetno!

Dom zdravlja u Sisku
1/6

– Na zatajivanje srca ukazuju simptomi poput zapuhe, lošijeg podnošenja tjelesnog napora, oticanja potkoljenica, opće slabosti itd. a nakon snimanja EKG-a bilo bi potrebno izmjeriti krvnu koncentraciju NT-pro BNP-a. Ako je njegova koncentracija normalna, u pravilu nije potrebno upućivati pacijenta kardiologu, nego pronaći neko drugo objašnjenje simptoma. Simptomi i znakovi zatajivanja srca nisu specifični i mogu biti uzrokovani nizom drugih patologija, poput debljine ili pak endokrinoloških, pulmoloških, hematoloških bolesti – dodaje akademik Miličić.

Pacijentima koje zbog simptoma zatajenja srca uoče njihovi obiteljski doktori, omogućit će se da u mjesec dana obave pretragu NT-pro BNP u KBC Zagreb izvan radnog vremena laboratorija, najavila je dr. Ivana Portolan Pajić iz Ministarstva zdravstva.

FOTOGALERIJA Izbacite ih iz jelovnika: Zbog ove 4 namirnice teško gubite kilograme

Dom zdravlja u Sisku
1/6

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije