Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diplomatska igra

Plenković se ne žuri s protumjerama, čeka povratak predsjednice

Andrej Plenković
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
28.04.2018.
u 18:13

Dačić očito ima informacije da u Zagrebu razmišljaju da RH odgovori Srbiji “nerecipročno”, blokiranjem otvaranja pregovaračkog poglavlja s EU u lipnju

Drugog dana nakon što je Srbija uzvratila Hrvatskoj i nepoželjnim proglasila potpredsjednika hrvatske Vlade Damira Krstičevića, i dalje traje diplomatska šahovska partija između dviju država i očekivanja hoće li se krenuti u novi val “protumjera” ili je epizoda završena.

Premijer Andrej Plenković odluku vlade Srbije ocjenjuje lošom jer “tu nema reciprociteta”. Smatra da se ne može uspoređivati neprimjerene, uvredljive izjave i provokacije ministra Vulina s Krstičevićevom politikom digniteta i poštovanja. Ponovio je da to jesu “dva svijeta”. Ostavio je pak otvorenom mogućnost da RH poduzme nove protumjere (ima više opcija), uključivo i povlačenje našeg veleposlanika iz Beograda, no da “nema nikakve žurbe”. Plenković će pričekati da se iz Skoplja vrati predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pa će o tome raspraviti, a ponavlja da RH neće dozvoliti “da nam se lijepe etikete koje će otpasti prije nego što se zalijepe”.

Iz Beograda pomirljivo

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić dan poslije odluke o Krstičeviću nastupa pomirljivo. Smatra da “nema potrebe da Srbija i Hrvatska povlače svoje veleposlanike na konzultacije, Beograd ne želi da se u ovom smjeru razvijaju odnosi sa Zagrebom”. Naglasio je da su potezi Srbije “bili iznuđeni”. Dačić je, govoreći o pregovorima s EU, kazao da “nije izvjesno da će Hrvatska blokirati otvaranje poglavlja Srbije u lipnju”. Smatra da nijedna zemlja ne bi imala razumijevanja za takav potez Hrvatske.

Za tango treba dvoje

Sudeći po ovakvoj izjavi, jasno je da Dačić “dobro gađa”, očito ima informacije iz Zagreba da se u Banskim dvorima ozbiljno razmišlja da RH odgovori Srbiji na “nerecipročan” način tako da blokira otvaranje poglavlja zbog toga što Srbija izigrava vladavinu prava (vezano uz status Šešelja kao zastupnika, primjerice).

Predsjednica RH u Skoplju izjavljuje da je za “tango potrebno dvoje”, no pomirljiva je i govoreći o Aleksandru Vučiću, nije mu uputila nikakvu izravnu kritiku, nego je stava “da će se Hrvatska nastaviti zalagati za članstvo u EU svih država jugoistoka Europe, temeljem ispunjenja apsolutno svih kriterija. Jasno je pak poručila da njezin “uzvratni posjet Beogradu još stoji, nitko ga nije otkazao”. – Ja sam voljna i dalje surađivati, ali prije toga trebamo napraviti konkretne iskorake. Do njih jest došlo nakon posljednjeg posjeta Vučića Zagrebu, nemojmo ih podcjenjivati. Dogodile su se pozitivne stvari, ali jednostavno moramo ići dalje u našim bilateralnim odnosima – kazala je.

Na pitanje razmatra li se povlačenje veleposlanika iz Beograda rekla je da o tome ona i Plenković (telefonom) nisu razgovarali. Pantovčak je očito nesklon daljnjem zaoštravanju odnosa sa Srbijom. I hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić iz Bruxellesa poručuje kako nota koju je dala srbijanska vlada nije put za građenje dobrosusjedskih odnosa “jer ministar Krstičević ni na koji način nije istupao protiv Srbije, tako da mislimo da su teze u toj noti potpuno izokrenute”. Kaže da ovakve akcije Beograda otežavaju i smanjuju prostor za zajedničko djelovanje. No ona najavljuje “pragmatizam” RH u rješavanju otvorenih pitanja. Otkrila je da je u jeku diplomatskog spora održana sjednica radne skupine Hrvatske i Srbije za izbjegle i nestale.

Komentara 31

PR
prajdali100
18:43 28.04.2018.

Blokirati ih !!!

SO
SoloHan
18:48 28.04.2018.

Zid, kanal, krokodili i slike Rade Borić na granicu.

PR
prajdali100
18:42 28.04.2018.

Očito ja da iz Banskih dvora ali i sa Pantovčaka curi na sve strane.Netko se mora primiti posla !!!!!! Dok je Lignja bio predsjednik Dejan Jovic je imao pristup svim mogucim informacijama.Mogu misliti što se tada događalo !? I nitko ništa !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije