Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Tko će pjevati na dočeku Todoriću?

Lokalni je šerif s pratnjom krenuo u marš na Zimski dvorac. Kad tamo, nitko ni da ih dočeka, pa su Ličani posjet završili bez rukovanja
01. rujna 2018. u 11:55 13 komentara 3627 prikaza
Ivica Todorić
Foto: Simon Dawson/REUTERS/PIXSELL

Ljeto se bliži svome kraju. Idemo prema jednoj jako vrućoj političkoj jeseni. To je jesen u kojoj ništa više neće biti isto. Jesen u kojoj ćemo slati djecu u škole, a vraćat će nam se genijalci.

Aleksandar Vučić Borislav Ristić Rat je halucinacija onih bez domovine

Roditeljima je putem televizijskih reklama obećano kako će ih škole od sada učiti kritičkom mišljenju. Kažu, udžbenici će biti 30% lakši, ali to nije sve, jer su ciljevi u samom startu nadmašeni. Knjige nisu tiskane, pa je olakšanje stopostotno. Eh, kada bi u ministarstvu postojao barem jedan koji misli, a ne samo izmišlja. Jer jedino što je izgledno, bile knjige teške ili lake, uvijek znače lakše novčanike roditelja. Ali, što je to skupo ako zauzvrat dobijete genijalca koji kritički misli?


Koliko bi čovjek tek kritički mislio o situaciji u kojoj profesori, oni koji bi djecu trebali učiti tom kritičkom mišljenju, kažu kako je škola kritičkog mišljenja u kritičnom stanju. Toliko kritična da joj ministrica služi kao ogledni primjerak. Nema ništa loše u poticanju kritičkog mišljenja, samo se postavlja pitanje koliko je to nešto što se može naučiti. Jer ako kritika nije rezultat želje da iz nje proistekne nešto dobro, ako je samoj sebi svrha, ona je u svojoj biti nešto poput pozivnice za valjanje u blatu.


Zagreb: Građani daju potpise za referendum o izbornom sustavu i otkazivanju Istanbulske konvencije Borislav Ristić Vjerodostojan popis marginalaca

I tako od kritike do politike, od ulja do mulja, stigosmo do Pule. Tamo je ljudima koji grade brodove voda došla do grla. I kako to već biva pojavio se strateški partner, toliko strateški da nije pitan za nikakva financijska jamstva, nego umjesto ulaganja izdaje pozajmice. Ispostavilo se, naime, da je on gospodinu Jakovčiću godišnje plaćao pola milijuna kuna, a ovaj mu, kao pošten čovjek, nije mogao na to ostati dužan, pa mu je, kad je već u prilici, uzvratio uslugu. Što bi se reklo, ruka ruku mije.

Nije čudo što se radnici nisu snašli u tom kolopletu kriminala i politike, pa su kao vlasnici Uljanika, koji je zaglibio u minus, postali vlasnici i Uljanikova duga. 
Taj dug ih je ostavio bez plaće, što ih je bacilo u potpuni očaj pa su IDS-ovcima počeli pjevati Thompsona. Ovaj je čuo njihov zov, pa im ponudio humanitarni koncert u Areni, kako bi skupili neka sredstva, makar djeci za školu. Nije dugo trebalo čekati na obećanje pulskog gradonačelnika Miletića, kako će njihova djeca dobiti besplatne udžbenike. I tako, na kraju se Thompson izborio za besplatne udžbenike djeci radnika Uljanika. 
I kada ništa drugo nije donosilo rezultat prosvjed se prebacio pod prozor onih koji imaju najviše tuđeg novca. A tko to ima više od politike?

Thompson Milan Ivkošić Iz rock-staljinizma potječu i Bajagini promotori i Thompsonovi ‘obožavatelji’

Vlast se genijalno dosjetila da ne daje naš novac, nego su uzeli komercijalni kredit od jedine državne banke, a mi porezni obveznici ćemo im biti samo jamci. Hoće li to radnicima biti dovoljno za gorivo i putne troškove do Njemačke? Reklo bi se “drži vodu dok radnici ne odu”.

Nakon štrajka u Uljaniku dobili smo štrajk i u HDZ-u. Lokalni je šerif krenuo u marš na Zimski dvorac. Šerifu su htjeli oduzeti značku, pa je svoje ljude poveo u turističko razgledavanje središnjice. Kad tamo, nitko ni da ih dočeka, pa su Ličani svoj posjet završili bez rukovanja. Ali ne treba sumnjati kako će veliki vođa ovaj problem riješiti izbacivanjem, i to po europskim standardima. 
Na braniku te europske stabilnosti stoje dva stupa, Kalmeta i Jandroković, dok između njih ljubazni Kuščević broji potpise. Ne samo da broji nego i digitalizira.

Ivica Todorić Vraća se u Hrvatsku Ivica Todorić: Iz Agrokora sam otišao sa 20.000 kuna

Tako je digitalizirana podjela europskih sredstava svjetlosnom brzinom. Svjetski rekord u brzom nestajanju novca. Ne nestaje samo novac nego nam ova poslovična stabilnost poradi stabilnosti urušava institucije, jer se one umjesto svoga posla pretvaraju u čuvare imaginarne stabilnosti i postaju rasadnici političke korupcije.
Treba priznati kako ni velikom vođi nije lako, jer svako mu rješenje izazove dva nova problema. Ratificirao je Istanbulsku konvenciju, pa gurnuo gospođu Dalić niz stepenice političke odgovornosti nakon što je ona za njega obavila sve što joj je on naložio da uradi. Ili u prijevodu, veliki je vođa od gospođe Dalić preuzeo sve zasluge za odrađeni posao, a njoj prebacio svoju političku odgovornost. Zato mu ona sad piše ljubavno pismo u obliku knjige, da mu se zahvali za prijateljstvo i veliku podršku.


A prijateljstva nam cvjetaju na sve strane. Tako smo u velikom stilu obnovili prijateljstvo s Njemačkom. Oni nisu znali kako da nam se oduže pa su nam brže bolje obećali poslati neke investitore. Njima ženoljubac Bandić, u pauzi dok naziva žene radodajkama, sigurno neće birati glazbenu podlogu. Jedino je pitanje, tko će pjevati na dočeku Perkoviću i Mustaču? A tek Todoriću? Dolazi jesen, samo da ne bude kiše!

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • prajdali100:

    Jakovčić ! Da je sreće zagrlili bi se i otišli na mnogo godina u prdekanu.

  • zoranos:

    Todorić za NOTA TV:" Ja nemam ništa! Otišao sam iz Agrokora sa 20000kn! Lovište? NE to nije Agrokorovo, to je od jedne kompanije koju je Agrokor kupio!" Mislim ono došlo mi ga žao skoro sam mu dao 10kn, ali nisam ... prikaži još! uspio dobiti NOVU da pitam gdje da uplatim.

  • analukac9:

    Ni meni nitko nije neki dan pjevao u Zagrebu, naprotiv, dok sam tim gradom vukla svoj putni kofer u blizini Petrinjske ulice skuzila sam da je nas glavni grad Hrvatske, "Janjicarsko leglo"!