Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.05.2019. u 21:54

Hipotetska kandidatura opet bi mogla razočarati desničare poput Bujaneca koji ga zazivaju, jer svatko s imalo soli u glavi s tom ekipom teško može na duge staze. Nije mogla ni Kolinda, teško da bi mogao i Škoro

Iznenadno pojavljivanje Miroslava Škore kao predsjedničkog kandidata kojeg bi željelo i za njega glasalo 9.4 posto ispitanika ankete HRejting HRT-a, nije statistička pogreška. Pogreška bi moglo biti samo utoliko što se ne zna po kojem su kriteriju birani mogući kandidati ponuđeni u anketi i zašto osim Škore, ili umjesto njega, nije odabrano neko drugo popularno ime?

Ali niti to nije pogreška, nego očito želja autora ankete i upravo u odgovoru na to pitanje krije se tajna zašto baš Škoro? Škoro je tu da objedini nezadovoljne birače s desnice, ali i konzervativnog desnog centra koji čini njegovu publiku. Za sada je to samo hipotetska, ali očita prijetnja Kolindi Grabar-Kitarović i HDZ-u koji računaju i na taj bazen glasača, iako HRejting tvrdi da bi Škoru podržali glasači Neovisnih za Hrvatsku, Hrasta, Mosta i samo sedam posto HDZ-ovih.     

Iako i sam Škoro jučer govori da nije ni desno ni lijevo (lijevo sigurno nije), sve je jasno kad znamo da 30. svibnja za Dan branitelja Zagreba svira kraj Bandićevih fontana ispred NSB-a. Kako bi to ministar branitelja Tomo Medved objasnio premijeru, kad bi se Škoro zaista kandidirao protiv Kolinde, ostaje za vidjeti. Radilo bi se o još jednom domaćem paradoksu; da vladi i Plenkoviću koji taman na nedavnom skupu u Ciboni s Merkel živom i zdravom pored njih, skrenu udesno za domaće glasače prije EU izbora, računicu za predsjedničke izbore pomuti netko s još jačim "atomskim s desna".

Da je Škoro uspješan u tome što radi nije tajna, a nije tajna niti da njegovo ime koje bira skoro deset posto anketiranih govori u kojem nam je stanju politička scena. Osim toga itekako je važno da je Škoro izašao i iz Sabora i iz HDZ-a nakon samo nekoliko mjeseci zastupničkog mandata, ne iskoristivši nikakve beneficije koje su nepoznatim i beskorisnim no-name političarima glavni mamac za ulazak u Sabor, a ne dolaze niti na sjednice.

Glupo je i kad neki podcjenjivački komentiraju da odkud sad "pjevač", nevezano uz usporedbe s ukrajinskim komičarem Zelenskijem ili glumcem Reaganom. Mada, bolja usporedba za estradizaciju politike bio bi Donald Trump i njegov slogan "America first". Tu bi Škoro bio dobar ekvivalent jer je još u pjesmi "Svetinja" istaknuo da su mu svetinja "vjera, ljubav i domovina", dok bi se ekvivalent s Trumpovom fobijom prema migrantima i različitima, u istoj pjesmi mogao pronaći u Škorinom stihu da mu svetinju kunu "čudni ljudi, čudnog imena".  

No, sve što rade i priušte vam domaći političari mogao bi biti dovoljan znak da glasači promijene "opciju" i podrže profesionalce iz drugog ceha. Pa i Ivo Josipović je kao skladatelj iskoristio tu opciju. Bez obzira voljeli Škoru ili ne, bolje da situaciju razdrma i razmrda uspješan pjevač nego neuspješni političari puni putra na glavi, afera, imovinskih nejasnoća i optužnica DORH-a zbog kojih opet ne daju neopozive ostavke. Kao, recimo, bivši austrijski vicekancelar Strache ovaj tjedan, i to u desnoj vladi Austrije, vladi koja je skupa s austrijskim biskupima "ukinula" Bleiburg.

Osim toga, naš šoubiznis usporediv je s političkm scenom koja ionako sliči na lošu estradu. Zna to i Škoro koji je odmah, instinktom za publiku i javnost, odradio medijske izjave i bez taktiziranja u jednoj večeri nakon ankete odradio PR koji će mu itekako koristiti. Čak je i Milanoviću trebalo par mjeseci da se izjasni o bilo čemu kad se spominje njegova predsjednička kandidatura, o kojoj se još nije izjasnio. Milanović je krenuo strategijom bildanja situacije potiho, a Škoro je odmah jučer i danas krenuo direktno i iskomentirao gdje kod je mogao od televizija do novina, pokazavši pragmatizam i svijest o trenutku, i dakako populizmu.

No, znamo li da je Škoro inteligentan, obrazovan i sposoban misliti svojom glavom, hipotetska kandidatura opet bi mogla razočarati desničare poput Bujaneca koji ga zazivaju, jer svatko s imalo soli u glavi s tom ekipom teško može na duge staze. Nije mogla ni Kolinda, teško da bi mogao i Škoro. Kao što pokazuju i usporedbe s aktualnom vladom Kurza u Austriji, domaća desnica zaista je moralno i intelektualno za jednu stvar, samo imenom sličnu austrijskom kancelaru.

Komentara 15

FJ
fjdanm
22:38 23.05.2019.

Škoro bi bio daleko najbolji predsjednik. Svakako podržavamo njegovu kandidaturu.

PR
prajdali100
22:56 23.05.2019.

Škoro bi bio 100x bolji predsjednik od npr. mesića ili josipovića.U to nema sumnje.Navedena dvojica su za Hrvatske nacionalne interese bili elementarna nepogoda.Zlo.

OK
okolo
22:42 23.05.2019.

očito je..demokrščani imaju par jakih kandidata stazic..maras? i bare se ograđuje od družine s leva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije