Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.03.2018. u 08:05

Saveznici teškom odlukom poslali poruku Putinu – da se ne igra vatrom

Jednog pozivamo, jednog protjerujemo. To je bilanca hrvatske vanjske i sigurnosne politike u dva-tri radna dana. U četvrtak je predsjednik Rusije Vladimir Putin dobio poziv da posjeti Hrvatsku, a poruka tog pozivanja nije beznačajna: predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala ga je da posjeti državu članicu EU baš na dan kad je 28 premijera i predsjednika, okupljenih u Europskom vijeću, optuživalo Putina za obrazac agresivnog ruskog ponašanja prema Europi.

U ponedjeljak je, pak, iz Hrvatske protjeran jedan ruski diplomat, a poruka tog protjerivanja nije nimalo bezazlena: tom porukom Hrvatska, zajedno s nizom svojih saveznika iz NATO-a i partnera iz EU, govori da je Putinova Rusija “vrlo vjerojatno” odgovorna za prvi napad bojnim nervnim otrovom na tlu Europe nakon 2. svjetskog rata.

Taj nevjerojatan i opasan razvoj događaja govori nam dvije stvari. Prvo, da su odnosi između Europe i Rusije zaista hladnoratovski, kako je to sugerirao bugarski predsjednik Bojko Borisov u napadu brutalne iskrenosti. “Oko za oko, špijun za špijuna”. Koordinirane odluke SAD-a i 14 članica EU o protjerivanju špijuna koji se nalaze na njihovu tlu pod plaštom diplomata nije bila jednostavna mjera: to je teža jer će Rusija odgovoriti istom mjerom i obavještajni rad samih tih država bit će ugrožen ili oslabljen. Ali i težina takve odluke govori o ozbiljnosti poruke koju su saveznici željeli poslati Putinu – da se ne igra s vatrom jer će biti opečen.

Drugo, i iz perspektive hrvatskog nacionalnog interesa najžalosnije, predsjednica Republike i premijer ponašaju se kao da su odnosi među njima hladnoratovski. Kontradiktornost i neusklađenost kakva je zabilježena u četvrtak, kad je predsjednica pozvala Putina u Hrvatsku, a premijer je već radio na smjeru koji će rezultirati jučerašnjim protjerivanjem, nije bezazlena i simptom je dubljih problema. O kojima javnost ne zna dovoljno, ali jasno vidi da se događaju. Vrijeme je da se ti problemi riješe.

Vladimir Putin i Kolinda Grabar-Kitarović
1/6

Komentara 2

NO
Norway
11:58 27.03.2018.

Ovdje od svih bajnih novinara i analitičara nikoga da se oglasi o chambridge analytica i sto su Britanci činili zemljama tijekom demokratskih izbora?

DU
Deleted user
10:27 27.03.2018.

Najdraza pjesma nase dicne predsjednice gđe kgk je... ja volim samo sebe... toliko prometa a korist skoro pa nikakva za puk hrvatski.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije