Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.09.2017. u 13:45

“Prijatelju, ja bih njega strijeljao, ali nažalost, ne možemo. Nemamo takvu državu još”, vapi sa saborske govornice general Glasnović

Neki je dan tinejdžer u Slatini, o čemu su opširno izvijestili svi domaći mediji, izbo šestoricu svojih vršnjaka. Mještani su u šoku, roditelji očajni, a kako se zasad čini povod krvoproliću je stupidna, bezobzirna osveta. Ovaj mučni događaj koincidira s podizanjem optužnice za još jedan, još mučniji zločin, onaj koji je počinio 20-godišnji Tin Šunjerga kada je proljetos u Čistoj Velikoj brutalno smaknuo oca i majku. Nedavno je počelo suđenje Mateju Šusteku, mladiću koji je svojoj 17-godišnjoj djevojci zario nož u vrat na kolodvoru u Našicama, a pred suca će i David Komšić (19) koji je u Zagrebu sa 60 uboda lišio života svoju trudnu bivšu djevojku Kristinu.

Svi su se spomenuti zločini dogodili u posljednjih godinu dana, i nisu jedini, no zaprepašćuje činjenica da su ubojice, pa i njihove žrtve, tako mladi ljudi.

Sve brutalnije nasilje, fizičko i ono verbalno, prelijeva se na ulice unutar javnog prostora koji ga tolerira, ohrabruje, pa i potiče, čineći ga društveno prihvatljivim, osobito kad se sugerira s najviših pozicija vlasti, primjerice, iz Hrva
tskog sabora koji okuplja, kako se to često voli reći, najbolje od nas.

Posljednji u nizu agresivnih verbalnih ispada stiže iz usta zastupnika Željka Glasnovića. “Meni se hvalio jedan crveni Kmer, sudac u bivšem sustavu, kako nije riješio nijedan slučaj u svom mandatu. Prijatelju, ja bih njega strijeljao, ali nažalost, ne možemo. Nemamo takvu državu još”, zavapio je Glasnović sanjajući Hrvatsku po svojoj mjeri sa saborske govornice, pritom ne izazivajući ni najmanju reakciju, posve neometan od potpredsjednika Sabora Furija Radina.

Ali zato je uslijedila lavina s društvenih mreža i prevladavajući komentari tipa: “Bravo, generale”. “Korupcijska hobotnica egzistira u svim slojevima i nemoguće ju je riješiti pravnim putem”, još je jedan od komentara koji se mogao pročitati i čuti, ohrabren nastupima saborskog zastupnika koji je na devet fotografija koje je objavio na Facebooku još ne tako davno pozirao s automatskim oružjem. Uostalom, to je samo nastavak dosljedne politike koju je najavio u svojoj novogodišnjoj poslanici kada je, upozoravajući da “još živimo u nekoj vrsti udbaško-komunističkog kalifata”, pozvao na nokautiranje političkih protivnika, pa sugerirao kako je krajnje vrijeme da “plasiramo dobar lijevi kroše petokolonašima”.


Zazivajući metode protiv kojih se borio cijeli život, umirovljeni general Željko Glasnović čija je obitelj teško stradala u komunizmu pa i tijekom Domovinskog rata nanosi tešku štetu populaciji koju predstavlja, podjednako dijaspori i braniteljima. Promovirajući nasilje sa saborske govornice čini nepopravljivu štetu instituciji koju predstavlja i društvu u cjelini, zbog čega bi se njegovim govorom trebala pozabaviti i pravosudna tijela, ako nisu previše zabavljeni sankcioniranjem verbalnog delikta po društvenim mrežama i privođenjem momka koji je lopovima viknuo da su lopovi. Uostalom, na takvo što mladog je Umažanina mogla inspirirati identična retorika kakva godinama stiže upravo iz hrvatskog parlamenta.

 

Komentara 4

ŠO
šolman
14:59 27.09.2017.

Kada netko iz kaste nedodirljivih politicara kaze da se nada da osumnjicenici za silovanje iz redova njegova naroda nece za svoja nedjela odgovarati na sudu ako ih prijave zrtve silovanja (Pupovac), kada celni covjek SPCa narucuje i veselo pjeva cetnicke pjesme ili kada pristasa ekstremne ljevice kaze da se".ere na bleiburske zrtve, to nitko oa ni Renata, ne primijeti. Ali svjetski je problem kad nesto neprimjereno izgovore "desnicari" . Mizerni ste u jednostranosti.

Avatar kenshi
kenshi
17:53 27.09.2017.

Nevjerojatno nategnuta priča kako autorica povezuje mladinačko nasilje s izjavom generala Glasnovića o streljanju korumpiranih sudaca! Da pravosuđe funkcionira kako treba onda bi više od polovice nabrojenih nasilnički incidenata bilo spriječeno. Interesantno kako je autorici izbjeglo slučaj vrijeđanje Bozanića da crkne od ljevičarskih kadrova na filozofskom fakulteu ili kada Dončić- Pajdaš kaže da je Hasanbegović poturica u saboru. Autorica je pristrana i neprofesionalna, drugog zaključka nema.

GU
Gustirna
23:27 27.09.2017.

Sokirao je generalglasnovic antifasisticke koljace i njihov okot...kao da je glasnovic postreljao vise stotina tisuca hrvata a ne oni ili njihovi ocevi i idoli...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije