Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teror u Slatini:

'Samo je izvadio nož i počeo ubadati'

Slatina
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
1/3
25.09.2017.
u 20:25

Mladići iz Ćeralija znaju provocirati, dolaze u grupama, a zbog tih provokacija svake godine strada jedan kafić u gradu

Petorica su ušla u Gambino oko 1.30 sati, sjela za šank i naručila alkohol. Jedan je od njih došao za naš stol, razgovarali smo, rekao sam neka on smiri svoje dečke, ja ću svoje i on se vratio za šank. Minutu poslije, odjednom gužva iza mene. Drugi je dečko izvadio nož, počeo mlatarati njime lijevo-desno i napadati našu ekipu. Nismo ga mogli svladati, pukle su tu dvije-tri čaše. Ja sam ga udario i on me tada ubo u slabinu – prepričava nam 18-godišnjak iz Ćeralija. On je među šestero ranjenih u sumanutom pohodu Dine A. (17) iz Slatine, mladića s podebljim dosjeom, u nedjelju u noćnom klubu u Slatini. Stotinjak je gostiju, procjenjuje on, svjedočilo krvavom obračunu.

– Pao je i ispao mu je nož, pokupio ga je i potrčao van, a usput je, još u disku, odbacio nož. Krenuo sam za njim, ali je gazda diska zaključao vrata pa nitko nije mogao izaći – opisuje.

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Nije etnički motiviran

Napadač je uhićen devet sati kasnije. Petoricu je mladića, navodi policija, lakše ozlijedio, a jednoga teže. Petorica su ozlijeđenih, pa tako i najteže stradali A. P. (17), iz susjednih Ćeralija i rodom su Hrvati s Kosova. Uvjereni kako je motiv napada upravo njihovo porijeklo, 50-ak mještana tog sela prosvjedovalo je u nedjelju pred PP Slatina. Slatinci, pak, ističu kako “priča ima i drugu stranu”.

– Mladići iz Ćeralija znaju provocirati, dolaze u grupama, a zbog tih provokacija svake godine strada jedan kafić u gradu – ustvrdila je jedna Slatinka.

Činjenica je, pak, i da je Dino A. institucijama poznat još od 11. godine. Dva puta je već isključivan iz slatinske Industrijsko-obrtničke škole, gdje je izučavao za konobara. Prvo je isključenje “zaradio” u školskoj godini 2015./2016., kao učenik drugog razreda, zbog nedoličnog ponašanja. Polagao je razredni ispit, ali je pao pa je lanjske jeseni ponovno sjeo u drugi razred. No, već u listopadu isključen je zbog neopravdanih izostanaka. No, kročio je u nju ponovno 24. travnja ove godine, i to sa suzavcem u rukama. Ušao je u učionicu konobarskog praktikuma i njime poprskao trojicu đaka. Zabranjeno mu je, stoga, približavanje školi na manje od 50 metara do presude koja još nije izrečena. Imao je pravo polagati novi razredni ispit, no na njemu se nije pojavio pa trenutačno nema pravo na školovanje. Inače, ozlijeđeni mladić s kojim smo razgovarali tvrdi kako je u nedjelju u Gambinu s njim za stolom sjedio i “dečko kojega je Dino A. napao u školi”.

Dino A. živi s majkom u gradskom stanu u Slatini iz kojega, tvrde susjedi, često dopiru povišeni tonovi.

– Svađaju se, tuku, razbijaju. On je razbijao i stakla na vratima zgrade pa smo mi to stanari morali platiti. Kada dođe policija, majka im ili ne otvori ili tvrdi kako se ništa nije dogodilo. Stotinu puta smo ga prijavljivali. Dijete je, odrastao je s nama, nitko ga ne mrzi, no očajni smo – kažu susjedi. Majka mu trenutačno radi u javnim radovima pa su im vrata jučer bila zaključana.

– Otac mu živi negdje na moru, rijetko svrati. Roditelji su mu se razveli čim se rodio – nastavljaju.

Povišene su tenzije u slatinskom kraju, no gradonačelnik Denis Ostrošić uvjerava kako je riječ o izoliranom incidentu, a ne etnički motiviranom.

Što tako kasno rade vani?

– Obiteljski zakon ne funkcionira, što maloljetnici rade vani u 1.30 u noći? – pita se on. Što se tiče napadača, Centar za socijalnu skrb učinio je, kaže, “sve što je u njihovoj ovlasti”.

– Grad im je, pak, dodijelio stan, da se mali odvoji od bake s kojom su živjeli, ali je on u toj zgradi narastao i počeli su problemi. Bio je dvaput u odgojnom domu u Malom Lošinju pa pušten – kaže gradonačelnik. Svi upiru prstom u sudstvo, no on je maloljetnik, a to utječe i na sankcije.

Komentara 13

DE
desperadikus
21:50 25.09.2017.

Udario Rvat na Rvata

Avatar Grunf
Grunf
09:55 26.09.2017.

Problem je što oni osim osjećaja da su Hrvati,hrvatsko nemaju ništa. Jezik im je srpski,običaji srpsko turski,mentalitet albanski. O integraciji u domicilno stanovništvo nema ni govora i uz sve to pokušavaju prodati svoj srpski govor pod nekakav novi jezik (janjevački). Često su bahati i ne shvaćaju da su u civiliziranom svijetu i da ovdje vrijede nekakva pravila,a ne pravila seoskog poglavice.

SC
schwertransport
20:59 25.09.2017.

Bio sam puno puta na Kosovu poslovno, kosovarci su ok, ali imaju tvrd mentalitet i ne zaboravite da u Albaniji postoji jos uvijek krvna osveta, grupno su jaki a pojedinacno su manji od makovog zrna. Oni jesu Hrvati (katolici) alii mentalitet i kultura je upijena iz prostora gdje su zivjeli i tesko se odricu toga. Mislim da su hrvati puno lezerni i ipak se okrecu prema zapadnoj kulturi a kosovarci onoj istocnoj. Oni ne prihvacaju okolinu u kojoj zive vec namecu svoju koja je od onih naroda sa istoka a ne hrvatska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije