Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propast slavnih ćevabdžinica

Ivan Rubelj: Pečenjarnice su propale zbog lošeg mesa za ćevape i pohlepe

Ivan Rubelj
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
13.07.2014.
u 18:08

Neisplatu plaća ne mogu objasniti jer pečenjarnice su još nedavno dobro zarađivale, ističe osnivač

Sve pečenjarnice Rubelj grilla u Zagrebu stavile su ključ u bravu, a odlazak u stečaj ne samo da nije iznenadio osnivača Ivana Rubelja nego on tvrdi da su posao uništili loša kvaliteta te tuđa arogancija i pohlepa. Naime, on je posao prepustio bratu Anti Rubelju 1997. godine i od onda na poslovanje više nije mogao utjecati, već je samo, kako kaže, gledao propast lokala koji su nekada donosili nezamislivu zaradu.

Zarada u početku

Ivan Rubelj otvorio je prvu pečenjarnicu u svibnju 1982. godine u zagrebačkoj Dubravi, a njegovi su ćevapi ubrzo postali jedni od najpoznatijih u gradu.

– Za današnje sam pojmove poslovao nevjerojatno dobro, prodavao sam i do 1000 porcija dnevno u lokalu od 15 kvadrata, a zarada mi je bila tolika da nisam znao što ću s novcem – objašnjava Ivan Rubelj koji ističe da je u vrijeme kada su drugi ugostitelji mjesečno zarađivali do 5000 tadašnjih maraka on imao dobit od 100 tisuća.

– Vozio sam skupe automobile kada nitko nije, a znao sam kupiti i do pet novih vozila godišnje – ističe.

Međutim, devedesetih se počeo baviti tekstilnom industrijom te je odlučio posao s ćevapima prepustiti svome bratu Anti Rubelju koji je posao proširio po cijelome Zagrebu. Ipak, Ivan Rubelj smatra da je to bila pogreška jer je bilo gotovo nemoguće kontrolirati svih 17 lokala, koliko ih je bilo u vlasništvu obitelji. Ubrzo je posao počeo stradavati zbog pada prometa pa se Ivan Rubelj na poziv brata 2004. godine vratio u posao kao savjetnik.

– Ljudi su se tada žalili da Rubelj ima loše ćevape, a ja sam tvrdio da je ključ poslovanja u nabavi kvalitetnog mesa i da nema smisla štedjeti na zadovoljstvu kupaca – prisjeća se Ivan Rubelj kojeg su iz tvrtke otpustili 2006. godine.

– Suvlasnik i poslovni partner moga brata Zlatko Milovac smatrao je da se nabavom kvalitetnog mesa gubi previše novca – kaže i objašnjava da se tada u Rubelj grillu počelo nabavljati meso po cijeni od 18 kuna po kilogramu iako je optimalna cijena 35 kuna. Najgore je, kaže, što je posao s ćevapima veoma profitabilan i nije potrebno štedjeti jer se od jednog kilograma mesa može prodati i do pet porcija po cijeni od 30 ili 40 kuna.

– Moje je mišljenje da je kvalitetno meso u Hrvatskoj zapravo jeftinije nego što bi trebalo biti, a razlog je posrnulo gospodarstvo i nemogućnost domaćih proizvođača da dignu cijene zbog jeftinog uvoza – objašnjava.

Prodavao sam i do 1000 porcija dnevno u lokalu od 15 kvadrata, a zarada mi je bila tolika da nisam znao što ću s novcem

Ivan Rubelj

Rubelj grill ipak je poslovao stabilno do 2010. godine kada je Ante Rubelj preminuo. Ivan Rubelj kaže da je tada poslovanje izmaklo kontroli jer je između Zlatka Milovca i obitelji Rubelj došlo do sukoba u kojem je čak jednom intervenirala i policija zbog fizičkog obračuna. Tada je i posao krenuo nizbrdo, a početak kraja za Rubelj grill označilo je zatvaranje prvog lokala u travnju 2011. godine, a do sredine 2012. ostalo ih je još samo devet u Zagrebu.

Tada se u tvrtku ponovno vratio Ivan Rubelj koji je još jednom inzistirao na promjeni načina rada i kvalitete mesa, no kada je opet bio odbijen, i to od bratove obitelji ovaj put, odlučio je dići ruke od pečenjarnica koje su nekoliko mjeseci zatim završile u stečaju. Objašnjava da mu je osobno smetala loša kvaliteta ćevapa jer su kupci i dalje njega doživljavali kao glavnog i odgovornog. Stečajni upravitelj Eduard Mišćević preuzeo je Rubelj grill u lipnju te je nakon pregleda stanja zaključio da poslovanje više nije moguće jer su rashodi puno veći od prihoda. U zadnja tri mjeseca poslovanja iz Rubelja je otišlo 40 zaposlenika, a zadnjih će 60 radnika na burzi završiti 17. srpnja. Svi oni plaću nisu primili već sedam mjeseci, a doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje nisu plaćeni posljednje dvije i pol godine. Također, tu su i brojni dugovi ostalim vjerovnicima poput banaka i Elektre.

– Neisplatu plaća ne mogu objasniti jer, iako je stanje bilo jako loše, pečenjarnice su još nedavno dobro zarađivale – ističe Ivan Rubelj i kaže da ne zna što je s novcem od posljednjih nekoliko mjeseci poslovanja.

Iako je stečajni upravitelj Mišćević najavio prodaju imovine Rubelj grilla nakon 3. rujna kada je zakazano ročište na sudu koji će odlučiti o prodaji, Ivan Rubelj ističe da je većina lokala Rubelj grilla unajmljena i da nema dovoljno nekretnina za isplatu dugova, već da će se jedva pokriti 30 posto potraživanja.

Daljnje poslovanje Rubelja

Nakon što je prije dva mjeseca potpuno odustao od pomaganja obitelji svoga brata u spašavanju Rubelj grilla, Ivan Rubelj okrenuo se poslovanju u Poreču gdje je 6. lipnja otvorio novi lokal Ruby grill kako bi vratio ugled jednima od najpoznatijih ćevapa u Hrvatskoj.

– Poslovanje ide jako dobro zato što nisam zanemario kvalitetu zbog uštede i nisam podcijenio ljude i njihovo mišljenje kao što je to učinjeno u Rubelj grillu – objašnjava Ivan Rubelj koji trenutačno zapošljava osam radnika.

Ističe da neće otvarati više lokala jer je u Hrvatskoj jako teško biti ugostitelj zbog prevelikih nameta te previše obaveza i pravila.

– Divim se svakome tko se bavi ugostiteljstvom jer su propisi naše Vlade i Europske unije zakomplicirali ugostiteljstvo do te mjere da je stanje neizdrživo i to je dovelo naše ugostiteljstvo na veoma klimave noge – zaključuje.

Usto planira otvoriti tvornicu koja će proizvoditi meso i lepinje u Istri, a što se tiče poslovanja u Zagrebu, Ivan Rubelj kaže da tamo više neće otvarati lokale, već možda samo catering s ćevapima.

Smatra da u tom poslu ima budućnosti jer će, kako kaže, na gastronomskoj karti Hrvatske uvijek biti mjesta za ćevape, ali samo ako su dobri.

>> Propao Rubelj! Zatvoreno svih 17 pečenjarnica, građani ostali bez poznatih ćevapa

>> Zaposlenici Rubelja bez plaće sedam mjeseci, konkurencija već bacila oko na lokale

>> Propao Rubelj! Zatvoreno svih 17 pečenjarnica, građani ostali bez poznatih ćevapa

Komentara 17

Avatar Arsendiklic
Arsendiklic
18:39 13.07.2014.

Bolja zarada od predstčajne nagodbe, jednostavno ne postoji.

Avatar franioprvi
franioprvi
18:35 13.07.2014.

Nasa kuzina je bila dobra dok smo imali dobre domace proizvode. Danas tih proizvoda vise nema pa vise nemamo ni dobru kuzinu. Lik je 100% u pravu.

SE
sestrićna
19:06 13.07.2014.

i pavićev eph je propao a nakon predstečajne nagodbe je još snažniji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije