Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marina Borovac

I kokoši nesilice imaju bolji tretman od mentalno bolesne djece

Mladi
Foto: GettyImages
03.10.2018.
u 12:23

Djeca i mladi se ubijaju, psihičke bolesti su svakodnevica, no samo je jedna bolnica za djecu

U prvih osam mjeseci ove godine ubilo se dvoje djece u dobi do 14 godina. Samoubojstvo je pokušalo još desetero njihovih vršnjaka. U istom razdoblju osmero je adolescenata skončalo od svoje ruke, a njih još 32 si je pokušalo presuditi. Lani je iznesen podatak da oko 20 posto djece i adolescenata boluje od nekog psihičkog poremećaja.

No, za Hrvatsku to očito i nije neki problem jer u nas i dalje u pojedinim regijama dječjih psihijatara uopće nema, a u cijeloj državi postoji samo jedna psihijatrijska bolnica za djecu i mladež, ona u Kukuljevićevoj ulici u Zagrebu. Tu je bolnicu u proljeće prošle godine prvi put posjetila delegacija Vijeća Europe i jučer je objavljen izvještaj Odbora za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Uza zamjerke na rad liječnika kojima spočitavaju što pacijente te dobi vežu, u izvješću su pobrojene zamjerke zbog neadekvatnog prostora, zbog čega neka djeca i po sedam dana ne mogu izići van jer nemaju dvorište. Ministar zdravstva Milan Kujundžić odgovorio je Vijeću Europe da će dvorište biti uređeno ove godine, a trošak uređenja snosit će Grad Zagreb, koji je i osnivač ustanove. Kujundžić je obećao da će, kada bude sagrađena nova dječja bolnica, ondje možda biti i psihijatrijski odjel.

Mladi
1/6

Dvije godine prije, kada je na čelu Ministarstva bio Dario Nakić, pučka pravobraniteljica Lora Vidović zbog alarmantnog je stanja upravo u toj bolnici u izvješću upozorila da je Psihijatrijskoj bolnici potrebno žurno osigurati nove prostore, preporučivši još i da se u Osijeku, Rijeci i Splitu ustroji dio odjela koji bi bio zatvorenog tipa, za djecu s najtežim duševnim bolestima. U uredu pučke pravobraniteljice nemaju informaciju da je to i učinjeno.

Možda zato što “u nas postoji normativ u kakvim se uvjetima mora držati kokoš nesilica, ali ne i u kakvim se uvjetima mora liječiti dijete s mentalnim bolestima”, kako je to lani rekla doc.dr.sc. Katarina Dodig-Čurković, predsjednica Hrvatskog društva za mentalno zdravlje djece i adolescenata.

 

Komentara 1

Avatar dras32
dras32
08:44 04.10.2018.

Kako se drustvo odnosi prema svojim najranjivijim skupinama i pojedincima takvo ustvari i je. A Hrvatska tu, na žalot, stoji jako, jako loše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije