Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dinamovcI oživljavaju


Spremni smo pomoći kod srčanog zastoja, pa i na plaži!

15.10.2014., Zagreb - Nogometasi GNK Dinamo u sklopu kampanje Ozivi me vjezbali su ozivljavanje na lutkama. Duje Cop.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/3
16.10.2014.
u 10:00

Vukojević: Pravovremena reakcija je ključ, vidio sam to na utakmici kada je Kankava spasio mog kapetana

U slučaju srčanog zastoja idealno bi bilo da je u vašoj blizini – nogometaš Dinama! Naime, plavi su u srijedu u svojoj teretani ispod juga prošli obuku u sklopu nacionalne kampanje "Oživi me" i naučili kako spasiti ljudski život. Uz smijeh i veselje slušali su upute mladih liječnika i studenata udruge StEPP, a važno je da upravo oni, kao vrlo rizična skupina, znaju kako se ponašati u takvoj situaciji.

Izbjegnuta tragedija

Ognjen Vukojević na vlastitoj je koži osjetio što znači pomoći. Za vrijeme utakmice kijevskog Dinama i Dnjipra u ožujku ove godine život njegova suigrača spašen je pravovremenom reakcijom, a tragedija je izbjegnuta.

– Kad ste u takvoj situaciji, u pravom ste šoku, ne znate što vam je činiti. Kapetan mog Dinama Oleg Gusev stradao je u situaciji u kojoj ga je koljenom u bradu udario vratar Denis Bojko. Gusev je pao i počeo se gušiti. Srećom, dotrčao je suparnički igrač Jaba Kankava, okrenuo ga na bok, izvadio mu jezik iz usta i spasio ga. Gusev je završio u bolnici, ali bez teških posljedica. Spasio ga je... Nogomet je danas surov, traži se od nogometaša da sve rade brže, više i jače, a tada se zbog iscrpljenosti i velikih napora mogu dogoditi nesreće – rekao nam je Vukojević dok je na gumenoj lutki vježbao oživljavanje.

Vratar plavih Eduardo, vježbajući disanje usta na usta na gumenoj lutki, kroz smijeh je dobacio:

– Oživljavam samo djevojke! – kazao je pa ozbiljno nastavio:

– Šalim se, jasno. Pažljivo sam slušao svaki detalj, interesirao se, jer dobro je znati što točno napraviti. Pogotovo kod nas vratara, mi možemo stradati jer smo često u teškim situacijama kod obrana.

Arijan Ademi objasnio je naučeno:

– Najvažnije je, nakon što provjerite je li osoba bez svijesti i diše li, pozvati Hitnu pomoć, a u međuvremenu, dok je čekate, oživljavati je. Pritiskati prsni koš 30 puta pa dva puta upuhati zrak.

Svaki sat netko strada

Podaci su alarmantni, u Hrvatskoj svaki sat jedna osoba umre od nenadane srčane bolesti. Usto je prosječno vrijeme dolaska Hitne pomoći deset minuta u urbanim, odnosno 20 minuta u ruralnim sredinama, a svake minute šansa za preživljavanje smanjuje se za otprilike deset posto. Pravovremena reanimacija laika može osobi povećati šansu za preživljavanje i do tri puta! Znanjem će dečki, bude li potrebno, nekoga spasiti. Bilo na travnjaku ili na plaži. Šanse za srčani zastoj su najveće – na poslu ili kod kuće...

>>Halilović: Živciram se kad gledam Dinamo

>>Dinamo na krilima sjajnog Fernandesa pobijedio Vukovar, debitirao Olmo

Komentara 1

DI
dinamojavolim1
12:40 16.10.2014.

to ste trebali naucit dok je jos sammir bio u dinamu:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije