Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.01.2013. u 12:00

HDZ jednostavno ne zna što bi, kako bi i s kime bi. U Zagrebu pogotovo, gdje čak i ne znaju hoće li imati kandidata za gradonačelnika!

Da će Damir Kajin postati istarski župan, možda je jednako vjerojatno kao i da će Rajko Ostojić postati zagrebački gradonačelnik. I jedan i drugi unatoč toj maloj vjerojatnosti imaju podršku SDP-a. Interes je stranke da razbije IDS kao i da preuzme vlast u Zagrebu. Koliko je SDP-ov istarski favorit Kajin vjerodostojan kandidat za župana, moglo se još jednom osvjedočiti i gledanjem televizijskoga Nedjeljom u 2. Uz Vladimira Šeksa najdugovječniji saborski zastupnik Kajin opet je pokazao svoje drugo lice. Ono što je nekoć govorio, u nedjelju je poricao. Unatoč tome Kajinovu janusovskom licu, SDP ipak podupire njegovu kandidaturu! Unatoč esdepeovskim etičkim bajkama, interes je opet stavljen ispred morala.

SDP je očito u Istri odlučio srušiti dugogodišnji politički monopol IDS-a. To i nije moralno s obzirom na to da je IDS sudionik u vladi Zorana Milanovića. No rušenje IDS-ova monopola u Istri nije etički čin, ali je legitiman politički interes. Pa je za ostvarenje toga interesa i izabrao prikladnoga igrača. Kajin je u Saboru godinama grmio na brojna nevaljalstva hrvatskih lopuža predstavljajući se kao pravednik i poštenjačina, a onda je na jedan dan zamrznuo saborski mandat i uzeo povlaštenu saborsku mirovinu! Postupio je jednako kao i njegov kolega po dugovječnosti – Vladimir Šeks. Kao takvu moralnu gromadu SDP ga podupire kao razbijača IDS-a. To je moralno kao i zagrebački postupak s Davorom Bernardićem koji je dobio nogom u tur kada se stranački gazda prestao slagati s vlastitim mišljenjem.

Milanovićevim si vritnjakom Bernardiću SDP i nije bitno povećao zagrebačke šanse, ali je stranka tako otkrila da su joj interesi važniji od demokratskih načela. U Istri je političkim ortaklukom s Damirom Kajinom takvo ponašanje samo nastavljeno. Žrtva toga ortakluka najvjerojatnije će biti najuspješniji Milanovićev ministar, član IDS-a Veljko Ostojić. Premda u politici i nema kantovskoga kategoričkog moralnog imperativa, za očekivati je da bi Ostojić, ako želi djelovati pošteno, morao izaći iz Vlade. Njegov prezimenjak, novi SDP-ov kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika, također se nalazi u moralno dvojbenoj poziciji, to jest u isto vrijeme nije etično biti i ministar i kandidat za gradonačelnika. Kao što je SDP-u važnije da se domogne vlasti u Istri nego da pri tome izgubi najsposobnijega ministra, najdohodovnije privredne grane, slično je i u Zagrebu, gdje prebacivanjem ministra Rajka Ostojića dovodi u pitanje provođenje zdravstvene reforme. Ne pokazuju li takvi postupci da je SDP-u stranački interes važniji od državnog, važnija stranka od države?

U Hrvatskoj i nadalje vrijedi staro političko geslo: sve za vlast, vlast ni za što! Vlasti bi se rado dokopao i današnji HDZ kako u državi, tako i u Zagrebu. Jedino ne zna kako. Na državnoj su razini neuvjerljivi, bezlični i mlitavi. HDZ jednostavno ne zna što bi, kako bi i s kime bi. U Zagrebu pogotovo, gdje čak i ne znaju hoće li imati kandidata za gradonačelnika! Pojavila se i priča da snube Dražena Siriščevića i Zvonimira Bobana da budu njihovi kandidati! Ljudi imaju svoje ime, ugled i integritet i samo bi im trebalo da iza njih stane ovakav traljavi i neugledni HDZ! Kandidiraju li pak nekoga svoga člana za zagrebačkoga gradonačelnika, taj će imati jednake šanse kao da se kandidira i moja punica! Osim da po istoj moralnoj matrici, kao i SDP Kajina za istarskoga župana, za zagrebačkoga gradonačelnika predlože Šeksa. Mogućnost pak da pozovu svoje članstvo na potporu Milanu Bandiću mogla bi škoditi samo Bandiću jer oni hadezeovci koji kane glasati za njega, učinit će to i bez poziva Tomislava Karamarka.

Nered u HDZ-u dugotrajno je stanje. HDZ-ova je neuvjerljivost čini se jednaka SDP-ovoj nesposobnosti. I HDZ i SDP pravi su egzemplari koliko su nam političke elite nesposobne, istrošene, amoralne i ispod zahtjeva i potreba vremena. One su odavno u neskladu s vremenom. Interes im je glavni motiv i cilj političkog djelovanja i uvijek u glavi, a čovjek i opće dobro ni u peti.

Ključne riječi

Komentara 31

DE
dejure
19:31 09.01.2013.

Nisu političke elite nesposobne, jako su one sposobne u destrukciji i nazadovanYU Hrvatske, u mnogo većoj brizi za EU, srbiYU i region i vlastiti probitak, nego za Hrvatsku

OG
Oger
19:38 09.01.2013.

"Naše su političke elite nesposobne, amoralne i ispod razine vremena" A kakav je narod ?

BE
ben12
18:38 09.01.2013.

Prije bih rekao obratno: naše političke elite nisu izgubljene u vremenu i prostoru ,.njima je jako dobro i nedaju se kako god se okrene a narod je izgubljen u vremenu i prostoru jer ne može iznjedriti ništa pametno i toto je prokletstvo koje je zavladalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?