Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN ŽENA

Žene sposobnije nositi životni teret i spremnije na žrtve

obitelj
Arhiv VL-a
08.03.2010.
u 07:39

Stoljeće nakon prvog Dana žena društvo je sve sklonije priznati koliko treba žene, a ravnopravnost u većini zemalja, pa čak i Hrvatskoj, više nije toliko upitna.

Stoljeće nakon prvog Dana žena društvo je sve sklonije priznati koliko treba žene, a ravnopravnost u većini zemalja, pa čak i Hrvatskoj, više nije toliko upitna. Iako brojke Državnog zavoda za statistiku navode kako je više nezaposlenih žena nego muškaraca, a posljednji podaci o plaćama i to da su žene gotovo 12 posto manje plaćene, većina prvih dama svojih profesija ima o cijeloj situaciji ponešto drukčiju sliku.

- Rekla bih da smo u našem poslu ravnopravni, jednako nas se prihvaća i imamo jednake plaće neovisno o spolu. Možda je eventualno problem što je u svjetskoj literaturi napisano puno više likova za muškarce nego za žene, ali i u tome se stvari sve više mijenjaju – smatra zagrebačka glumica Mia Begović te dodaje kako "društveni odnosi u našoj zemlji ne idu na ruku žena, jer trebaju biti i domaćice i majke i taj privatni dio života pada na njihova leđa, pa su na taj način limitirane. Ili možete biti glumica koja je 24 sata posvećena poslu ili majka i glumica. Iako primjećujem da mlađe genereacije, tridesetogodišnjaci koji su u braku i vezama sve dijele, i to mi je drago vidjeti, puno se lakše dogovaraju oko obveza nego moja generacija".

S njom se slaže i dugogodišnja spikerica, voditeljica i urednica HRT-a Ksenija Urličić koja vjeruje da se u skorijoj budućnosti čak vraća vrijeme matrijarhata.

- Nikada u svom radu nisam imala osjećaj da sam slabije plaćena ili da mi je onemogućeno napredovanje zbog toga što sam žena, dapače, iako statistike pokazuju kako je puno manje žena na rukovodećim mjestima, ali vjerujem da će se to ubrzo promijeniti. Treba se promijeniti mentalitet, a to se ne može nikakvim zakonom – kaže Urličić i zaključuje "kako su žene sposobnije nositi životni teret i spremnije na žrtve te će u nekoj skorijoj budućnosti preuzeti vodeću ulogu u društvu. Na kraju krajeva, počeli smo s matrijarhartom, a kako se sve u životu događa u ciklusima, tako vjerujem da se ponovno vraća to doba".

Sličnih su iskustva tijekom svojih dugogodišnjih karijera u modnoj industriji i direktorica Lisce Josipa Poljičak i dizajnerica Morana Saračević kao i magistrica farmacije Mirjana Brlečić, kreatorica linije Nikel. Ono oko čega se sve slažu je se posljednjih godina vidi sve veći napredak po tom pitanju.

- Vidim da se zapošljava sve više žena u svim područjima, no ponekad je nama ženama zbog obitelji i mnogih drugih stvari teže u potpunosti se posvetiti karijeri. No, društvo sve više treba žene, jer na drukčiji način promišljamo. Činjenica je da su naši mozgovi drukčiji – zaključila je Mirjana Brlečić.

Odavno je očito kako djevojke mogu raditi sve što i dečki, a da su se godine borbi za ženska prava i jednakost u nekim zemljama isplatile, pokazuje i polako sve prihvaćeniji trend čak i kod nas, posebno među mlađim muškarcima da s lakoćom dijele takozvane ženske poslove s partnericama.

Komentara 6

BE
bek
16:38 08.03.2010.

Živjele Žene!..vaš vjerni obožavatelj

PP
pp
10:59 08.03.2010.

lijepo...samo se nadam da će za 10-15 godina toyota iili honda razvidi humanoidnog ženskog robota za nas mlađe muškarce koji ne žele biti jednaki sa mlađim ženama pa smo svi sretni i zadovoljni...meni fino neka \"Jessica Biel\" kuha, pere i čisti, a frendice neka lijepo dijele poslove sa svojim partnerima...

BS
@bserver
11:28 08.03.2010.

Vrlo dvojben naslov članka, lakše je razumljiv kad se shvati da dolazi iz pera novinarke. Položaj žena je kompleksno pitanje a svaki ishitreni pokušaj tumačenja tog fenomena može dati nepotpune i pogrešne rezultate. Nema sumnje da ima zajednica u kojima su žene (što je puno gore i djeca) potlačene ali to uglavnom nije naš slučaj. Osobno mislim da su žene dijelom same sebi otežale položaj kroz često agresivan i neženstven način dokazivanja \"ravnopravnosti\" pod svaku cijenu a koju ionako manje-više imaju. Ako se osvrnemo oko sebe i pogledamo u prirodu uočit ćemo da se od mužjaka očekuje da budu dobri lovci a ženke se brinu o obitelji. To su prirodni zakoni. Naravno, ne treba niti se može stvari tako simplificirati ali nažalost svjedoci smo da se žene sve više ponašanjem pretvaraju u muškarce a muškarci su sve više feminizirani. Mislim da to neće donijeti sreću ni jednima ni drugima. Vjerujem da će ovaj komentar izazvati reakcije ali primjer za kraj, neki dan je u emisiji \"Otvoreno\" bila tema diskriminacija očeva u dodjeli skrbi i kontaktima s djecom nakon razvoda. U emisiji smo vidjeli 6 žena i jednog muškarca. Koji je jedva prozborio par riječi. Mislim da ovome ne treba dalji komentar a sam događaj zorno ilustrira uvjerenje dijela ženske populacije o vlastitoj ugroženosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije